Iako prava sezona paprike i paradajza još nije počela, u dućanima se mogu naći već lijepi i ukusni primjerci ovog zdravog ljetnog povrća, pa sam se danas odlučila za takvu jednu brzinsku ljetnu varijantu jela. Sataraš je u biti kombinacija pirjanog povrća: luka, paprike i paradajza, a idealno je za spremnje po ljetnim vrućinama jer je brzo gotovo, lagano je i baš osvježava i krijepi 🙂 Nisam sigurna zašto se zove baš Sataraš. Najčešće se sataraš obilježava kao vojvođansko-slavonsko jelo mađarskog porijekla, ali to i tako nije nabitnije u ovoj priči. Bitno je to da je ovo odlično i ukusno jelo, koje možete kombinirati sa svim i svačim. Može se poslužiti kao prilog mesnom pečenju (odlično paše uz faširance i pire krumpir ili rižu), odličan je i u bezmesnoj varijanti samo sa malo riže, a u ovoj kombinaciji sa tjesteninom kako sam ga ja danas složila je bio baš lagan i osvježavajuć. Čula sam i za puno recepata u koje ljudi stavljaju i patliđan i tikivice, ali meni to onda više nije sataraš, nego neko sasvim deseto jelo od povrća. Pravi sataraš se sprema od žute paprike babure, paradajza i luka. I to je to – sve skupa je gotovo za 20 minuta! Finog je slatko-kiselkastog okusa, a okus mu možete popravljati i mijenjati kako vam paše.

Dok sam bila mala, moja baka je sataraš uvijek slagala bez ičega – odnosno, bio je uvijek prilog faširancima ili takvom nekom mesu, ali ja sam ga i takvog obožavala. Sjećam se kako su si mama i tata uvijek znali u sataraš narezati ljutu feferonu iz vrta i kako su poslije puhali i kuhtali jer su si preljutili. Vjerovatno su tu negdje i moji korijeni sklonosti ka ljutoj i začinjenoj hrani. I dandanas si volim zaljutiti hranu, bilo sa feferonima ili sa ljutom mljevenom paprikom i tada mi je sataraš najukusniji. Naravno, kuham ga u blagoj varijanti jer su i djeca ljubitelji jela s povrćem, a sebi naknadno u tanjuru zaljutim svoju porciju 😉

Potrebno:

  • 2 žute paprike
  • 4 paradajza
  • 2 luka
  • malo ulja
  • vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Na malo ulja pirjati narezanu papriku i luk (narezati na manje režnjiće) dok ne posmeđi i ne omekša.
  2. U međuvremenu oguliti paradajz (kako se ne bi poslije odvajale ljuskice), nasjeći ga na manje komade i dodati paprici i luku.
  3. Promiješati i začiniti po želji pa pirjati dok ne ispari sva tekućina. Dodavanje vode nije potrebno.

Sataraš možete poslužiti na više načina:

  • sa rižom – tada će biti potrebno dodati malo vode prilikom kuhanja i možda još malo paradajza iz tube ili domaćeg iz staklenke kako bi se riža imala u čemu kuhati. No, rižu također možete skuhati posebno i pomiješati je naknadno sa satarašom.
  • sa tjesteninom – kuhanim satarašom preliti kuhanu tjesteninu.
  • sa mesom – prepecite male komadiće mesa, podlijte sa malo vina, vode i paradajza, posolite i pirjajte dok ne omekša. Tada dodajte povrće za sataraš i dalje pripremajte kako sam opisala u receptu. kao prilog također može poslužiti kuhana riža ili pire krumpir.

Za koji god način da se odlučite – nećete pogriješiti. Jer, sataraš je idealno jelo za ljetne vrućine.

Dobar tek!

Recept u slikama:

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Ljiljana Kadija Pulić

    Zar si ti to odbila tikvice ;-)!? Ne mogu virovat
    A ja danas bila lina otić po još krumpira za pire pa ubacila pola tikvice. Eto tako je danas i moj Andrija jeo tikvice,a jadan nije ni znao. Nije bilo potrebe za mlijekom samo sam stavila malo vrhnja i soli.

  • Ljiljana Kadija Pulić

    Ispričavam se na naglasku 😉

  • Sandra

    hehehe, a ne neee, ne odustajem ja još od tikvica. Ovo danas je bilo samo za razbit monotoniju nastalu skoro svakodnevnim tikvičarenjem 😀
    Evo baš za popodne imam u planu opet neki kolač od tikvica 😉

  • Jana

    Kombinacija s tikvicama i patliđanima, malo češnjaka i bosiljka je ratatui – tak se čita, ne znam kak se piše i to dosta često slažem. I sataraš volim, ali umjesto vegete stavljam svježi peršin;-)

  • lela

    odlično jelo, konačno došle paprike i paradajz s vrta, bake pune frižider tak da nema problema s namirnicama. baš jučer to radila i ekspresno je gotovo.
    jedino ja u propirjani paradajz, luk i papriku ubacim jaja i ništa drugo, meni dovoljno. e sad za muški svijet sigurno nije al ko ih šljivi :)))
    pozdrav

  • Sandra

    hehehhe, ma niiiiijeee baš takoo…pa voli i muški svijet tu i tamo nešto lagano pojesti 😉 A ako ne, onda samo baciš na tavicu neke kobase ili špek da se prepeče da si i muški omaste brk 😀

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kuruzna zlevanka s orasima, sirom i vrhnjem

Sigurna sam da ste se do sada već susreli sa nazivom ‘Zlevanka’. No ne ...

Germknedle – najbolji recept ove zime i Božića

Kada čujete negdje tu riječ Germknedle, na što prvo pomislite? Advent, Božić, zima, skijanje, ...

Knedle sa šljivama i slatkim krušnim mrvicama

Ljeto nam omogućuje pripremu raznovrsnih jela sa svježim sezonskim voćem i povrćem pa je ...

Rolana puretina sa okruglicama od kruha

Ovo je recept za jučerašnji ručak za koji sam dobila inspiraciju dan prije gledajući ...

Lignje na pariški

Nevjerovatno ali istinito – konačno i kod mene na blogu nešto a da nije ...

Pita od poriluka i krumpira za ručak ili večeru

Skuhati nešto jednostavno i fino kao što je pita od poriluka i krumpira doista ...