Ukoliko se odlučite na proslavu ovog tipa, znajte da ste se upustili u pravu malu avanturu. Jer, organizirati dječji rođendan i nije baš ‘samo tako’. Puno je tu svari na koje morate misliti i pripremiti se unaprijed. Dobra organizacija puno znači, stoga evo popisa nekih bitnih stvari za organizaciju rođendana:

  • ODLUKA O TEMI

Naravno sve ovisi o vašem djetetu i njegovim željama i preferencijama te godine. Odabrati rođendansku temu znači, u dogovoru sa djetetom odlučiti se da cijela proslava bude u istom ‘štihu’. Dakle, ako je dijete veliki fun Spidermana, onda se potrudite da sve bude u tom stilu: od pozivnica, do ukrasa, tanjurića, salveta, čaša….i naravno torte! Ovo ne znači da svaki rođendann mora biti tematski. Dapače, mnoga djecan isu sklona etiketirati svoju osobnost kroz poznate likove iz crtića i sl. pa im je apsolutno svejedno kakav će rođendan biti. Isto tako treba voditi računa o tome, da li će na proslavi biti samo djevojčice ili dječaci, ili i jedni i drugi pa prilagoditi vrstu zabave i rođnedanski ‘štih’ tome.

  • PROSTOR

Ako nemate poveći stan ili još bolje kuću s dvorištem ili bar većom terasom, onda je bolje za proslavu potražiti neku od igraonica u Vašem gradu ili obližnjem mjestu. Obično se u takvim igraonicama nude dodatni sadržaji tipa: animacija djece, hrana a ponegdje čak i torta. Obično je sve stvar dogovora, i naravno cijene, koje znaju biti ne baš male 😉

  • POZIVNICE

U dogovoru s djetetom potrebno je napraviti listu uzvanika, odabrati pozivnice i naravno na vrijeme ih poslati ili podijeliti. To znači najmanje 1 tjedan prije proslave, kako bi uzvanici stigli organizirati svoje slobodno vrijeme.

  • VRIJEME TRAJANJA

Najčešće i najbolje je ako proslave traju oko 2 – 3 sata. Jer obično je na takvim proslavama puno aktivnosti i djeca se nakon nekog vremena zasite svega, a 2,3 sata je sasvim dovoljno da se izigraju i zabave.

  • DEKORACIJE

Opet naravno u dogovoru s djetetom treba ukrasiti prostor za proslavu. Djevojčice će vjerovatnije biti sklone ružičastim i nježnijim ukrasima: trakice, mašnice, baloni…dok će dečke više zanimati intenzivnije boje balona i njihovi različiti oblici.

  • OPROŠTAJNI DAROVI ZA MALE UZVANIKE

Lijepo je i djeci posebno drago kada na rođendanu na koji su slavljeniku donijeli poklon, i oni dobiju nešto. Bar neku sitnicu. Ne znači ovo da se morate bacati u neki veliki trošak. Djeca su zadovoljna sa malim stvarima. Nekoliko šarenih bombončića ili lizika zapakiranih u šareni papir razveselit će svakog klinca, bez obzira na uzrast, a na taj će im način slavljenik dati do znanja da mu je drago što su došli na njegovu proslavu i da su se odlično proveli 😉

  • HRANA NA ROĐENDANU

Budući se proslava planira za veći ili manji broj aktivne djece, najbolje je pripremiti sitnu hranu s kojom se neće jako uprljati i koju mogu uzimati u ‘prolazu’. Također hranu je najbolje servirati na papirnim ili plastičnim tanjurima i pladnjevima za jednokratnu uporabu, kao i piće u takovim čašama, pa ćete si tako smanjiti i vrijeme čišćenja nakon proslave! Ukoliko rabite plastične čaše dobro je pripremiti flomaster koji se ne skida sa plastike pa na svaku čašu napisati ime uzvanika kako ne bi bilo zabune oko toga čije je što.

Evo prijedloga za hranu:

I naravno, neizostavna je torta! Evo mojih prijedloga: TORTE

  • ZABAVA (IGRE) NA ROĐENDANU

Kada pozovete samo djecu na rođendansku proslavu, nemojte očekivati da ste ispečenom tortom ii klipićima riješili problem. Ako djecu pustite bez nadzora (bez obzira o kojem se uzrastu radi), proslava bi se uskoro mogla pretvoriti ili u dosadnu sjedaljku ili u noćnu moru 😉 Naročito ako se radi proslavi samo sa dečkima. Cure se još nekako zapričaju i zaigraju same (mada ni to nije riješenje) ali dečki su u stanju za tren napraviti dar-mar po stanu ili dvorištu. Zato si dajte malo truda i pokušajte napraviti plan zabave i igara za ta 2-3 sata koliko traje proslava. Djeca će biti zadovoljnija ako ih netko usmjeri na neke igre i ako im da ideju. Sama proslava će im tada ostati u lijepom sjećanju i rado će se prisjećati i prepričavati dogodovštine sa te rođendanske fešte 😉 Evo prijedloga za neke igre koje možete bez puno muke a sa samo malo truda organizirati na Vašoj proslavi:

1. Mala kuglana

Plastične bočice od soka ukrasiti šarenim ili kolaž papirom, te napuniti vodom do 2 cm visine bočice. To su čunjevi koje djeca gađaju loptom. Ako je lopta lagana,čunjeve i ne treba puniti vodom.

2. Nošenje loptice u žlici

Natjecateljska igra u kojoj je zadatak što brže donijeti lopticu za stolni tenis u žlici do određenog cilja. Loptica se ne smije pridržavati drugom rukom.

3.  Ples s balonom

Djeca plešu u paru držeći balon glavama. Treba biti spretan kako balon tijekom plesa ne bi ispao. Onaj par kojemu balon ispadne,  ispada iz igre.

4.  Ples s metlom

Djeca stoje u krugu i jedan igrač drži metlu. Kada počne muzika igrači dodaju metlu jedan drugome. Kada muzika prestane, igrač kod kojega je metla ispada iz igre.

Slična je igra PLES SA STOLCIMA u kojoj djeca hodaju oko stolaca poredanih u krug. Stolaca mora biti za jedan manje od broja djece. Kada se muzika zaustavi igrači trebaju sjesti. Onaj koji nije uspio sjesti ispada iz igre.  Važno je da muzika bude brza i da osoba koja ju pušta dobro odredi trenutke kada   će muziku zaustavljati. Igra sa stolcima zahtijeva nešto više prostora od igre sa metlom.

5.   Igra pantomime

Jedno dijete pokretima tijela pokazuje nešto, dok ostali pogađaju. Pantomima može biti tematski određena, npr. životinje, zanimanja, muzički instrumenti, sportovi.

6.   Čarobna vrećica

Lijepu, šarenu vrećicu napuniti raznim predmetima. Dijete zavlači ruku u vrećicu i uzima jedan predmet, te po opipu i bez gledanja pogađa što je uzelo.

7.   Igra s repom

Za igru je potrebna boca sa širokim grlom, olovka i špaga. Špagu zavežemo djetetu oko struka tako da mu iza leđa visi rep gotovo do poda ( ovisno o visini boce). Na kraju repa zavežemo olovku. Cilj igre je da dijete bez pomoću ruku pokuša ubaciti olovku u bocu.

8.   Pogodi po okusu

Na tanjur narežemo razno voće i povrće na kockice ( može i druge namirnice). Djetetu zavežemo oči maramom, a drugo ga hrani. Dijete mora pogoditi po okusu što jede.

9.  Igra pecanja

Za igru je potrebno: ribice izrezane od kartona u boji, klamerica, magnet, špaga i štap. Svaku ribicu treba “zaklamati” ( kako bi imala metalni dio kojega će privući magnet ). Na štap treba zavezati špagu, a na drugi kraj špage treba zavezati magnet. Tako ćemo dobiti pecaljku. Na ribice treba zalijepiti papiriće s raznim zadacima, npr. napravi 5 čučnjeva, valjaj se kao palačinka, hodaj kao medvjed, skakući na jednoj nozi, glasaj se kao magarac i sl. Kada dijete upeca ribicu, pročita zadatak (ili mu ga pročita odrasli)  i izvršava ono što piše.  Ribice se mogu staviti u kutiju obojanu u plavo da budu kao u bazenu.

10. Skakanje u vrećama

Nabavite dvije vreće (mogu biti jutene ili velike vreće za smeće). Djecu podijelite u dvije ekipe. Natjecatelj ulazi u vreću i rukama je drži stegnutu oko struka. Zadatak je što prije odskakutati do cilja i natrag.

Oznake:

  • Prikaži komentare (7)

  • Ljiljana Kadija Pulić

    Prošao je i taj sedmi rođendan. S obzirom na vremenske prilike i neprilike sve je super prošlo. Polovicu rođendana proslavili smo na otvorenom, pa smo malo bili unutra. Vani smo igrali crvene kraljice 123, teniska loptica u žlici i ples sa stolicama, a unutra crtali i gledali crtiće na kraju umorni. Hit rođendana bili su pizza pužići.
    Još jednom hvala na savjetima.
    P.S. Nisam stigla slikati klopu 😉 prebrzo je nestala.

  • Sandra

    Veliki pozzz i čestitke rođendanku, imati 7 godina je veeeelika stvar 😉
    Drago mi je da sam pomogla i da ste se dobro zabavili. Ako su klinci otišli doma siti, zadovoljni i umorni, znači da je fešta uspjela 🙂
    P.S. Ako je klopa brzo nestala znači da je bila dobra…bravo mama!

  • iva

    e ovako uskoro slavim 13 rodendan i yanimaju me neke ideje o temtskim partima ja sam mislila doba kleopatre ili lude osamdesete,ali mislim da je dobro pitat i drugo misljene odgovor molim

  • sILvIJA

    A H ja baš ne volim rošđendane ali je ovo fakat uspjelo

  • dora

    dobra mi je ona igra čarobna vrećica,djeci se svidjelo. I iva mislim da je odlična tema kleopatrino doba i osamdesete! Sretno!

  • elma

    Prije par dana sam proslavila svoj 12 rodendan. Odlicno je prosao hvala na svim korisnim savjetima.
    Mojim malim gostima se dopalo bas sve a najvise oprostajni darovi koji su podijeljeni kroz igru pitanja ko tacno odgovori iz kutije uzme poklon.Hvala i na predlozenoj hrani sve je posluzilo.
    Od ovih 10 igara samo se 2 nisu igrale tako da hvala na svemu.

  • Sandra Gašparić

    Hvala tebi na lijepom komentaru. Dragi mi je što je rođendanska fešta uspjela i od srca ti želim sretan rođendan! 🙂
    Sandra Gašparić

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Viva La Pasta! – Svjetski dan tjestenine

Kada jedna namirnica postane toliko respektabilna da dobije jedan dan u godini posvećen samo ...

Djeca i prijatelji

Piše: Mara Čović, pedagog Da nam život bude ljepši Djecu u školi najviše vesele dobre ...

Al’ se nekad dobro jelo baš…

Bila jednom davno jedna ulica na kraju grada, ništa ljepša ni bolja od drugih ...

Prehrana u trudnoći

Prehrana u trudnoći ima svoj kvantitativni i kvalitativni aspekt. Kvantitativni aspekt sastoji se u ...

Kako organizirati dječji rođendan?

Proslave dječjih rođendana oduvijek su sinonim za puuuno smjeha, veselja i dobrih druženja, bilo ...