Jesen je idealno vrijeme za jedan prefini rižoto od bundeve. Ili rižoto od buče. Ili rižoto od tikve. Kako god da ga nazovem izašlo bi na isto – prefini ručak koji je gotov za čas i prava je blagodat u sezoni bundeva koja je upravo počela. Iako je rižoto jelo za koje ne treba puno mudrosti u kuhanju, postoje određene finese i one sitne male stvari koje ga čine tako ukusnim. Npr. dodavanjem maslaca na samom kraju obogatit ćete svoj rižoto od bundeve posebnim okusom i nježnom teksturom. Također je jako bitno koristiti pravu vrstu riže, a to je riža okruglastog zrna Arborio ili Carnaroli ili Vialone Nano.

Uz samo malo dobre volje i uz nekoliko pravih sastojaka za svega 30-tak minuta iz vaše će kuhinje zamirisati zamamno, a već od samog pogleda na rižoto od bundeve poželjet ćete ga kušati. Bundeva je savršena za puno toga u kulinarstvu. Iznimno je zdrava namirnica krcata antioksidansima, vlaknima i vitaminima, a zahvaljujući svojoj finoj teksturi, mirisu i slatkoći može se koristiti podjednako i u slanim i u slatkim jelima. Pa zašto ne iskoristiti sve to što nam jedna bundeva nudi?! 😉 Sasvim je nebitno koju ćete vrstu bundeve iskoristiti. U rižoto može ići i obična turikinja, ili pak hokaido bundeva, a i butternut je odlična. Priuštite si ovo narančasto zlato u ovo doba godine što češće i uživajte finim okusima koje bundeva dodatno oplemenjuje.

Rižoto od bundeve

Rižoto od bundeve

POTREBNO:

  • 400 g riže arborio
  • 400 g očišćenog mesa bundeve
  • 1 luk
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 150 ml bijelog vina
  • 100 g sira parmezana
  • 100 g maslaca

PRIPREMA:

  1. Pržiti na polovici maslaca sitno sjeckani luk par minuta. Dodati bundevu izrdzanu na kockice, promiješati, smanjiti vatru i polako pirjati uz povremeno miješanje 10 min. 
  2. Dodati rižu, promiješati i pustiti da se upiju svi sokovi koje je bustila bundeva u kombinaciji sa lukom. Nakon 3-4 minute zaliti vinom. Promiješati i pustiti da alkohol ispari.
  3. Sada je vrijeme za dodavanje temeljca. Tekućinu dodavati malo pomalo. Kada riža sve ‘popije’ dodati ponovo i tako dok se sve ne potroši. 
  4. Nakon 20 minuta rižoto maknuti sa vatre. Umiješati sitno sjeckani ostatak maslaca i dobro promiješati. Ostaviti rižoto daodstoji poklopljen dok se svi sastojci ne prožmu.
  5. Poslužiti rižoto od bundeve posipan naribanim parmezaom.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Stracciatella – gris kocke

Sredina 8. mjeseca, naročito vrijeme nakon blagdana Velike gospe oduvijek je u meni izazivalo ...

Trostruki užitak – neodoljivo fini kremasti kolač

Kada se kolač zove trostruki užitak, onda se definitivno radi o nečem urnebesno finom, ...

Savijača sa pudingom za svaki dan

Savijača sa pudingom uistinu će dobro doći svima onima koji obožavaju okus vanilije i ...

Mravinjak torta

Kada poželim ispeći neki novi kolač najčešće posegnem u neku od svojih kuharica ili ...

Spagetti tortilje

Što napraviti kada vam se baš jako jedu tortilje a nemate gdje kupiti gotove ...