Postoje određene vrste kolača i jela koja unatoč njihovoj jednostavnosti nikad nisam pokušala sama napraviti jer ih jednostavno smetnem s uma. Čupavci su jedni od njih – poslastica toliko obična i česta u mnogim domovima a kod nas eto, nepravedno zapostavljena. Postoji ovdje na recipeci jedan recept za čupavce koji mi je poslala moja dobra prijateljica Tanja (možete ga pronaći ovdje), no sada sam ipak odlučila i sama napraviti svoje recipeci čupavce i to po receptu moje seke kojoj čupavci doista uvijek uspiju savršeno. Ustvari, čupavci su toliko jednostavni kolač da je doista teško ne uspjeti s njima jer to je ustvari najobičniji žuti biskvit izrezan na kocke pa umočen u čokoladni umak i kokosovo brašno. Pa ipak, zašto ima ljudi kojima čupavi ne uspiju? S obzirom da vjerujem da svaka domaćica ima svoj recept za biskvitno tijesto po kojem radi biskvite, mislimda problem nije u sastojcima nego u načinu izvedbe. Kako bi biskvitno tijesto bilo izdašno i rahlo, recimo prozračno, nije dobro sve sastojke samo zmućkati i izmiksati zajedno. Puno je bolji i sigurniji način odvojiti bjelanjke i žumanjke pa prvo miksati žumanjke sa svim potrebnim iz recepta i tek na kraju dodati snijeg od bjalanjaka jer će tako tijesto dobiti potrebne zračne mjehuriće koji će ga lijepo tijekom pečenja dići 😉 Čupavci se najčešće režu na kocke i umaču u čokoladu no kako sam ove čupavce radila u božićnom revijalnom tonu, izrezala sam biskvit modlicom u obliku zvjezdica pa ih onda tek umakala u čokoladu. Možete se poigrati tako i sa ukrašavanjem pa gornju plohu čupavca ostaviti čokoladnu i posipati ju recimo srebrnim ili zlatnim kuglicama ili prahom a u kokos umočiti samo rubove – izleglada jako lijepo i efektno, isprobali smo 😉 Od ostatka biskvita koji preostane nakon izrezivanja oblika napravila sam male kuglice pa su tako božićni kolači ove godine dobili dva nova člana: zvjezdaste čokočupavce i čokokuglice. A budući je doček nove godine tek pred nama, možda bi ovakvi čupavci bili dobra ideja za slatki novogodišnji finger food 🙂

Potrebno:

  • 5 jaja
  • 25 dag šećera
  • 40 dag brašna
  • 2 dl ulja
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Za čokokremu: 15 dag čokolade+15 dag margarina+2 dl mlijeka+4 žlice šećera
  • I još: 10 dag kokosovog brašna (za uvaljavanje čupavaca)

Priprema:

  1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom, dodavati postepeno ostale sastojke i tek na kraju čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Izliti masu u  lim za pečenje prekriven papirom za pečenje, poravnati i peći cca 25 min na 180°C . Biskvit je pečen kada lijepo požuti i kada se odvoji od stjenki lima. O veličini lima u kojem se biskvit peče ovisi koja će mu biti debljina, stoga ako želite deblji biskvit pecite u manjem limu a ako želite tanji biskvit pecite u vešem limu.
  2. Za čokoladni umak otopiti u manjem lončiću čokoladu, margarin, dodati mlijeko i šećer.
  3. Pečeni biskvit istresti iz lima pa kada se ohladi isjeći ga željene oblike i umakati prvo u čokoladu a odmah potom i u kokos. Ako vam pri kraju ponestane čokoladne mase za umakanje, razrijedite malo ono što je ostalo u lončiću sa još malo mlijeka.
  4. Ako izrezujete oblike modlicama ostat će vam usitnjenog biskvita pa ga tada sakupite, izmrvite dodatno rukama i pomiješajte s ostatkom čokoladnog umaka i malo kokosa. Ako je masa pregusta i prerahla dodajte mrvicu mlijeka, tek toliko da od mase možete zarolati kuglice koje tada uvaljate u kokos ili pak u šarene sitne kuglice za ukrašavanje.

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Domaći kviki gric – omiljena grickalica za sve generacije

U moru različitih slanih grickalica, štapića, čipseva i krekera kviki gric definitivno zauzima visoko ...

Svinjsko pečenje s umakom od luka

Svinjsko  pečenje najčešća je opcija kada se odlučujemo za gurmanski nedjeljni ručak, naročito ako ...

Keksi s maslacem koji se tope u ustima

Iako u većinu prhkih keksića dodajemo maslac koji im osigurava prhkost i predivan okus, ...

Faširanci sa tikvicama

Budući da je ovo definitivno vrijeme tikvica, i za današnji ručak su se tikvice ...

Kukuruzna zlevanka sa orasima

Recept poslala: Tanja Gregur iz Preloga Zlevanka je tradicionalno međimursko jelo, jednostavno za napraviti ...

Zafrknuti prutići

Spomenula sam u prošlom članku da smo nedavno proslavili jedan 11. rođendaaaan. E pa ...