Raspuknuti slani muffini

Raspuknuti slani muffiniKada su muffini u pitanju, kod nas doma nema previše dvojbe. Ili su čokoladni ili su ‘žuti’ sa punjenjem od pekmeza ili čokolade. I to je to. Zna se što je muffin jel’? 😀 E pa, surfajući zadnjih par dana (dobro, malo sam već i opsesivna postala i kad se zapiljim u monitor teško me se može odlijepiti od njega) po američkim blogovima koji su prepuni prpošne, blještave, kremaste hrane, dobila sam ideju za ove nazovimo muffine. S obzirom da recepti na njihovim blogovima velikom većinom sadrže nekakve gotove kupovne smjese iz kutija, razne umake i dodatke jelima koji se mogu kupiti jedino u njihovim trgovinama, teško je baš slijediti te recepte i kad kreneš preračunavati te njihove mjere na kraju ispadne nekakva čudna zbrčka još čudnijih zapisa prema kojima je bolje ne pokušati nešto ispeći 😉 Ali zato su mi ti blogovi odlični za prikupljanje ideja. Ideja zasvjetli, a receptom se poigram sama. Tako su nastali i ovi raspuknuti slani muffini. S obzirom da je najbolja fora s ovim pecivima to što su raspuknuti na vrhu (moraju se prerezati škarama križno) pa kroz te pukotine nadjev lijepo zarumeni i nabubri, pretpostavila sam da je najbolja opcija napraviti ih od klasičnog dizanog tijesta. Dakle, raspuknuti slani muffini su vam nešto kao slane buhtle sa finim nadjevom od šunke, sira, paprike i vrhnja ali je doista potrebno da se peku u kalupima od muffina kako bi zadržali taj lijepi pufasti oblik. Sa punjenjem ovih muffina se možete poigrati kako vam paše i možete u njih staviti ono što najviše volite. Ako je to tunjevina, neka bude tunjevina, ako je to kukuruz dodajte i njega, pržena slanina također dolazi u obzir. Bitno je da u nadjevu ima sira koji će se lijepo otopiti i dati sočnost ovim muffinima. Evo recepta i uputa za izradu.

Raspuknuti slani muffiniRaspuknuti slani muffini

POTREBNO:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog instant kvasca
  • 1 žlica soli
  • 2 žličice šećera
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 100 ml ulja

Za nadjev:

  • 150 g šunke (ili salame po želji)
  • 150 g sira trapista
  • 1 veća zelena paprika
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 100 g bijelog kravljeg sira
  • žlica sušenog vlasca
  • sol, papar, češnjak

PRIPREMA:

  1. Raspuknuti slani muffiniPomiješati u većoj posudi brašno, sol, kvasac i šećer. Postepeno dodavati toplo mlijeko i ulje pa umijesiti dizano tijesto. Pokriti ga čistim ubrusom i pustiti da počiva na toplom dok ne udvostruči obujam.
  2. Dok se tijesto diže pripremite nadjev. U posudi pomiješati naribanu šunku i sir trapist, dodati svježi sir i vrhnje, sitno nasjeckanu papriku i začine.
  3. Uzdignuto tijesto razvaljati na radnoj površini u pravokutnik debljine cca 5 mm. Izrezati ga na 12 podjednakih dijelova. Na svaki komad stavljati žlicu nadjeva pa ga zamotati u obliku male loptice ili buhtlice, tako da sa donje strane prstima utapkate spojeve. Formirane loptice slažite u kalup za muffine u koji ste prethodno stavili i papirnate košarice (tako će se muffini lakše vaditi nakon pečenja) sa spojenom stranom prema dolje kako nadjev ne bi curio na sve strane.
  4. Vrh svake loptice lagano križno zarežite oštrim škarama (običnim škarama koje poslije samo malo prebrišete ubrusom), muffine premažite razmućenim jajetom pa ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 20 minuta.
  5. Raspuknuti slani muffini su najbolji dok su još vrući jer se tada nadjev jednostavno topi u ustima i savršeno su podatni, no nisu loši niti hladni čak i dan poslije jer su ih klinci nosili za užinu u školu i bili su im baš super 😉 U svakom slučaju, dobar tek!

Recept u slikama:

Razvaljati tijesto i podijeliti ga na kavdrateNa svaki komad staviti žlicu nadjevaZamotati lopticeSložiti ih u kalupe za muffineZarezati škarama križno vrh svakog muffinaIspećiRaspuknuti slani muffini

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • cukrica04

    Bas vam je ideja super, a konacna izvedba, sudeci po slikama, za prste polizati!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjeni slavonski odresci

Jednom, ne baš tako davno, dok sam živjela u Čakovcu, napravila sam jedne odreske ...

Parmigiana di melanzane – složenac od patlidžana

Parmigiana di melanzane jelo je koje me već dugo intrigira i sada nakon što ...

Brzinski punjeni klipići

Danas popodne me je uhvatila baš neka luda glad i želja za nečim finim, ...

Lisnati trokutići s mesom

Prošlog je vikenda kod nas doma bilo burno jer se slavio rođendan naše djevojčice ...

Škarpuni i šaruni na gradele

Jučer su nas naši dragi prijatelji pozvali na druženje uz ribe na gradele, što ...

Rižoto s kozicama – ukusan 30-minutni ručak

Rižoto s kozicama jedno je od onih jela koje vrlo brzo postane omiljeno, bez ...