Punjene lignje

Punjene lignjePunjene lignje, pržene lignje, panirane lignje…ma, lignje na sto načina uz oveću dozu krumpira s blitvom i češnjaka jela su uz koja mi se film u glavi uvijek nepogrešivo odvrti na jedno divno doba mladenaštva i velike zaljubljenosti sa mojim tada dečkom, a sadašnjim suprugom, na doba kada smo onako mladi i ludi, tada još bez konkretnog plana o velikoj obitelji sa troje djece, ali sa jasnom vizijom budućeg zajedničkog života i braka, često vikendom znali odlaziti u jedan divan restoran u Gornjem Međimurju koji nema apsolutno nikakve veze sa Dalmacijom i dalmatinskom kuhinjom, ali su radili odlične lignje na grilu uz koje je odlično pasala čaša (no dobro dvije, tri 😀 ) finog bijelog vina. Znali smo nakon tako dobre večere cijelu noć plesati uz živu glazbu i taj se mali svijet u tim trenucima činio kao samo naše mjesto pod zvjezdanim nebom. Iako danas, nakon 16 divnih godina braka uz troje djece i hrpu obaveza koje smo si natovarili na glavu ne stignemo često izaći sami, punjene lignje, pa makar i u okrilju našeg doma, uvijek me podsjete baš na te samo naše trenutke. Pa, iako i sama te punjene lignje jako dobro pripremim, nikad ne uspijem potrefiti baš taj okus lignji kakve smo nekad davno jeli. Bit će da su oni leptirići u trbuhu ipak tada radili dobar posao, a možda me i sjećanje malo vara 😉 U svakom slučaju, punjene lignje su danas jelo koje i moja djeca obožavaju. Ustvari, vole lignje na sve moguće načine. Najčešće ih radim panirane na pariški uz tartar umak, no i ovakve punjene im nisu ništa manje drage. Budući da je ovakav ručak stvarno brzo gotov, a ukoliko se koriste kupovne, već unaprijed očišćene lignje, tada sa njima stvarno nema puno posla. Nadjev možete osmisliti i sami – može to biti komadić šunke i sira, panceta, riža sa češnjakom ili kao ove moje današnje, sjeckani krakovi sa pancetom i peršinom. Lignju je nakon što je napunite potrebno zatvoriti čačkalicom kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja i to je to. Možete ih peći ili na grilu, ili u pećnici ili pak u tavici. Rezultati su slični. Ja sam ove moje pekla na električnom roštilju i ispale su super. Bitno je lignje nakon pečenja izmarinirati i poslužiti zalivene kombinacijom maslinovog ulja, češnjaka i limunovog soka, jer će upravo taj preljev dati lignjama posebno fini okus i mekoću. Kao prilog odlično paše krumpir sa blitvom. Uživajte u svojim lignjama, i dobar tek svima!

Punjene lignjePunjene lignje

POTREBNO:

  • 1 kg očišćenih lignji
  • 4 režnja češnjaka
  • 200 ml maslinovog ulja
  • sok 1 limuna
  • 4 tanke šnite pancete
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • sol

PRIPREMA:

  1. Lignjama odrezati krakove, isprati im unutrašnjost. Nekoliko krakova sitno nasjeckati, ostale ćete ispržiti zajedno sa svim ostalim.
  2. Nasjeckane krakove pomiješati sa što sitnije nasjeckanom pancetom i peršinom uz dodatak jednog protisnutog režnja češnjaka. Ovim nadjevom puniti lignje uz pomoć male žličice. Lignje nemojte prepuniti jer će pucati prilikom pečenja. Dovoljna je jedna mala žličica ako su lignje veće, ili čak pola žličice nadjeva ako su lignje manje veličine. Ovako pripremljene lignje zajedno sa preostalim krakovima prelijte sa malo maslinovog ulja kako bi se nauljile sa svih strana.
  3. Pržiti lignje na roštilju sa obje strane dok ne postanu smećkaste i lijepo zapečene. Lignje se jako brzo ispeku, dovoljno im je par minuta sa svake strane.
  4. Pečene lignje posoliti i zaliti preljevom od maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka i peršina.
  5. Poslužiti vruće uz blitvu s krumpirom ili krumpir na lešo sa peršinom.
  6. Dobar tek!

Recept u slikama:

Napuniti lignje nadjevom i otvor zatvoriti čačkalicamaIspržiti lignji i preliti ih maslinovim uljem i limunovim sokomPoslužiti punjene lignje uz blitvu s krumpirom

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kroketi od sira

Krokete pripremam u svojoj kuhinji već jako dugo i prilično često. Najčešće ih radim ...

Rođendanska nutella torta

Prošlo je već tjedan dana od kada je moja djevojčica napunila 6 godina a ...

Šah torta s jagodama

Zamislite sljedeću situaciju: subota popodne, umorni ste jako od tjedna iza vas i jedino ...

Ajngemahtec – ragu juhica za sve generacije

Naša je tradicionalna hrvatska kuhinja toliko bogata, toliko fina i sadržajna, sa toliko živopisnih ...

Pita zeljanica i pita krumpiruša

Jednom davno, dok sam još sa obitelji živjela u progonstvu nakon rata, sa nama ...

Čudo od jednog jaja

Ima kolača koji su jako kalorični i u koje ide doista puno sastojaka, od ...