Kako bismo razbili današnju popodnevnu monotoniju i doskočili dosadi danas smo se moja dječica i ja zabavili pečenjem prhkih kolačića. Moram priznati da mi je ta ideja “Idemo peći kolače?” uvijek spas u zadnji čas kada primjetim da mi klinci nemaju volju baš za ništa konkretno. Za izradu kolačića su uvijek spremni i ne postoji niti jedna druga kućna aktivnost koja ih više veseli a ja se niti dandanas ne mogu odlučiti da li mi je ljepše gledati ih dok  mjese, valjaju i režu to slatko prhko tijesto ili kada ih gledam kako s guštom jedu kolačiće koje su sami ispekli. Nema tog plastelina koji može nadomjestiti ovo. Sudjeluju u svemu od samog početka. Moja je zadaća da im  umijesim tijesto i početno razvaljam a dalje je sve njihovih ručica djelo. Ispadnu ti keksići tada svakakvi, ima i debelih i tankih i rupičastih, nađe se tu i konjića bez ušiju i cvjetića bez latica, ali to je manje važno i keksići budu unatoč tome preeeefini a dječji ponos i oduševljenje činjenicom da imam povjerenje u njih i da im dopuštam da sami odrade sve, je nemjerljivo. Ovakve keksiće uvijek radimo u većoj količini, pečene ih pospremamo u limene kutije s poklopcem pa smo tako snabdjeveni slatkim grickalicama više dana 😉 Inače ovakve keksiće najčešće i već tradicionalno pečemo u predbožićno vrijeme adventa i klinci me uvijek pitaju “A to su oni božićni kolačići? Pa još nije Božić!” Evo advent i Božić je sve bliže i lagano ćemo se početi ‘zagrijavati’ i sa božićnim kolačima a i možda se upustiti u izradu kakve božićne dekoracije u tom stilu. Budite sa nama svaki dan jer čekaju vas ovdje svakakva iznenađenja 😉

Danas sam pripremila prhko tijesto za kokosom i jedan dio sa komadićima čokolade. Kod prhkog tijesta je divno upravo to što se može modificirati i mijenjati okuse dodatkom samo jednog sastojka. Uz malo čokolade u prahu postaju čokoladni kolačići, uz malo mljevenih oraha okus im je opet drugačiji, komadići čokolade keksićima daju zanimljiv izgleda a i okus im je tada opet baš poseban, ma samo mašta vam je granica! Ovi kolačići s kokosom su okusom slični kokos kiflicama i meni osobno su možda i najukusniji prhki keksići. Dobro ih je još tople uvaljati u šećer u prahu, pospremiti u limene kutije s poklopcem i uživati u njima uz kavicu ili šalicu toplog mlijeka. U svakom slučaju, preeeefini su 🙂

Potrebno:

  • 40 dag brašna
  • 25 dag šećera u prahu
  • 25 dag margarina
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 5 žlica kokosa

Priprema:

  1. Pomiješati u zdjeli suhe sastojke, dodati margarin izrezan na listiće i jaje pa umjesiti srednje mekano prhko tijesto. Ako primjetite da je premekano dodajte malo brašna kako biste lakše mijesili i kako vam ne bi bilo ljepljivo.
  2. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 1/2 cm pa modlicama za kolače rezati oblike.
  3. Slagati keksiće na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u pećnici na 200℃ 10-15 min dok lagano ne požute.
  4. Još tople keksiće uvaljati u šećer u prahu i pospremiti u limene ili plastične kutije s poklopcem.

Dobar tek!

Još ponešto o sitnim kolačima…

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Tamara

    Postovana,zanima me da li umesto kokosa ubacite cokoladu ili orase ili zajedno sa kokosom.Tj svemu ovome dodate jos cokoladu.I da li je stavljate odmah dok mesite testo?

  • Sandra Gašparić

    Da, ili kokos, ili čokolada, ili orasi…Ako se stavlja čokolada u prahu, onda se dodaje sa svim sastojcima prije miješenja, ako se stavljaju komadići čokolade, onda ih samo umiješajte u tijesto kad je već postalo kompaktno tijekom miješenja.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Mramorni kolač

Priznajem, u zadnje vrijeme sam se totalno ulijenila kada je kuhinja u pitanju. Selidba ...

Krafne bez kvasca – brze i gotove za čas!

Kada dođe veljača i fašničko vrijeme krafne su nam nekako uvijek prve na pameti. ...

Talandara party na Dunavu

Živjeti uz Dunav neopisivo je zadovoljsvo i teško je izdvojiti određeni dio godine u ...

Šarena proljetna salata

Ukoliko se i sami poslije ovog produženog vikenda i uskršnjeg blagovanja osjećate pomalo zasićeni ...

Kokos kiflice

Evo konačno sam uhvatila malo vremena da isprobam bar jedan recept iz bilježnice bake ...

Pečena patka – kraljica blagdanskog stola

Kada se spomene pečena patka, prva asocijacija mi je Božić ili Uskrs kod naše ...