Osvanuo je evo još jedan sunčan i vruć dan i najljepše bi bilo provesti ga od jutra negdje vani u hladu dokoličareći i neradeći baš ništa. Ahh, pusta maštanja 😉 Nakon klasičnog subotnjeg pospremanja na +30 u stanu, nisam imala volje još i u kuhinji dugo stajati na nogama pa sam za današnji ručak napravila ovo fino lagano jelo koje je gotovo za čas. Za one koji možda nisu kajkavskog govornog područja, ‘pretepeno‘ u biti znači ‘nešto s vrhnjem‘.  Iako nisam rođena međimurka, moja baka jeste i često nam je u djetinjstvu znala raditi ovakva jela. No, ja kao istinski ljubitelj kulena, paprike i ostale jake slavonske hrane, nikad baš nisam previše ‘šmekala’ to pretepeno s vrhnjem ili sa mlijekom. No, s vremenom sam u svojoj kuhinji počela sve više koristiti kiselo vrhnje kao dodatak mnogim jelima, i moram priznati da su poneka jela puno ukusnija uz vrhnje. Ovo varivo od krastavaca slično je okusom kao i varivo od tikvica. Može se jesti toplo ili hladno, podjednako je ukusno. Uglavnom, uz pire krumpir i pohano meso ili mesni narezak, ovo je jelo idealno za ljetne vrućine. Brzo je gotovo a okusom krijepi i osvježava. Probajte, nećete se razočarati 😉

Potrebno:

  • 2 velika krastavca (salatara)
  • 1 manji luk
  • šalica brašna
  • vegeta, sol, papar
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 konzerve mesnog nareska

Priprema:

  1. Krastavce oguliti i naribati na ribež na tanke kolute. Ostaviti da odstoje i puste vodu, pa ih ocijediti još rukama.
  2. Na malo ulja popržiti nasjeckani luk, dodati ocijeđene krastavce, promiješati i kratko popržiti.
  3. Promiješati šalicu brašna sa vodom da bude tekuće i bez grudica, pa uliti u krastavce. Doliti još malo vode (oko 1dl), promiješati, začiniti vegetom, soli i paprom pa uz povremeno miješanje kuhati oko 15 min. OPREZ! Kuhati na laganoj vatri, jer ovo varivo lako zagori zbog dodanog brašna 😉
  4. Pod kraj kuhanja dodati kiselo vrhnje i još kratko prokuhati.
  5. Budući da krastavci tijekom toplinske obrade puštaju puno tekućine, moguće da će se varivo kuhanjem razvodniti. U tom slučaju umiješajte samo još malo brašna koje će ga zgusnuti i kratko prokuhajte. Umjesto brašna, možete koristiti i gustin od kojeg će varivo biti još kremastije.

Poslužiti uz kuhani pire krumpir i pohani mesni narezak.

Dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • tanja

    obozavammmm!
    sutra kuham, na odusevljenje bolje polovice :))

  • Hana

    Previse ali bas previse brasna jer preuzme dominaciju okusa nad primarnim krastavcem i umjestl vegete svakako kopar staviti je moj savjet te vrhnje za kuhanje umjesto kiselog:)

  • Martina

    Svakako koristiti male krastavce 10 do15 cm koji nisu gorki. Kuhanjem gorčina neće nestati nego se pojačati. Najbolje probati okus sirovig krastavca. Isto mislim da treba manje brasna. Ja sam dodala posebno samo prepržene kockice kruha. Odličan recept , Sandra!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Bounty kocke

Da, konačno je došao i taj dan kada sam se ja nakon mjesec i ...

Coke tiramisu – jednostavni desert iz čaše

Coke tiramisu poslastica je koju sam smislila i pripremala na ovogodišnjem prvom Food Film ...

Lagane punjene tikvice

Kada su tikvice u pitanju, izbor ručka nije težak posao i iako su one ...

Mramorni kuglof – idealna slastica za svaki dan

Najavih vam nedavno (u ovom članku), nakon što sam nabavila novi kalup za kuglof, ...

Uskrsna pinca

Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki uskrsni kruh koji se u velikoj većini domova ...