Pretepeni grah je tradicionalno međimursko jelo a to je u biti varivo od graha u koje se umjesto zaprške sa crvenom paprikom dodaje kiselo vrrhnje ili mlijeko. Većina jela na bazi kiselog vrhnja tipična su jela sjevernog hrvatskog podneblja dakle Međimurja, Zagorja i Podravine. Iako godinama živim u Međimurju i čak imam međimurke korijene u sebi nikad nisam posebno zavoljela ovaj način kuhanja pa su stoga ovakvi recepti rijetkost u mojoj kuhinji. No, zato su ostali članovi moje obitelji doslovce ludi na pretepena jela i mogli bi ih jesti svaki dan pa im stoga  tu i tamo udovoljim i napravim nešto ovako, kako je to danas bio slučaj. Ja sam inače mišljenja da se dobro jelo može skuhati samo sa puno ljubavi prema istom i ja u kuhinji tako funkcioniram – doslovce obožavam kuhati i ono što kuham, kuham baš sa puno ljubavi prema tom jelu i vjerujte to se itekako primjeti u kvaliteti obroka. Možda upravo stoga što pretepena jela ne volim baš previše (ma bit ću iskrena, ne volim ih nimalo 😉 ) nikad mi ne ispadnu baš ‘ono nešto’ i moji mi to uredno svaki put spočitaju i to u stilu: “Ali mama, ovo nije kao bakinooooo!” Ehh da, teško je doseći bakin nivo u kuhinji, pogotovo kada su tradicionalna jela u pitanju. No, što je tu je, danas je za ručak bio pretepeni grah uz koji sam ispekla špek hamburger  i mogu vam reći da nije bilo nimalo loše. Ovakav je grah slatko kiselkastog okusa i vrhnje ga baš razblaži, a pečeni špek mu daje onu potrebnu notu ‘konkretnosti’. Moram reći da je i današnji grah bio gotov u rekordnom vremenu, i to zato što sam zrnje graha skuhala dan ranije pa sam ga danas samo završila. Pogledajte kako:

Potrebno:

  • 1/2 kg graha (ili 2 konzerve bijelog graha) – količine su proizvoljne, zavisi za koliko osoba kuhate ručak, a i grah je jelo koje može stajati za drugi dan pa je uputno složiti veću količinu za dan poslije 😉
  • 1 luk
  • 1 mrkvica
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 3 žlice oštrog brašna
  • vegeta, sol, papar, lovorov list

Priprema:

  1. Kuhani i ocijeđeni grah propirjati na luku i mrkvici, začiniti po želji, doliti vode do vrha lonca, dodati lovorov list i pustiti da zakuha.
  2. Na malo ulja popržiti brašno, uliti vodu i uz miješanje pjenjačom napraviti zapršku u koju treba dodati još i kiselo vrhnje.
  3. Zapršku dodati u lonac s grahom i sve još nekoliko minuta prokuhati.

Poslužiti uz pečeni špek ili kuhano suho meso po želji i naravno, kakav bi to grah bio bez luka?! 🙂

Dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • vlatka

    da ,hm….vaš recept je totalno drugačiji od moga….sto ljudi sto čudi kak se veli,al uopće ne sumnjam da nije prefini….:O)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jednostavna torta od keksa bez pečenja

Kolači, torte, slastice, zlevanke, muffini ili možda palačinke? Hmmm..kad mi dođe želja za slatkim, ...

Banini kolačići

Božićni kolači su i dalje na tapeti. Ustvari, sprobavanje mogućih božićnih kolača, jer nisam ...

Međimursko-slavonski grah

Od kad pamtim za sebe kod nas se doma u Vukovaru jelo grah varivo ...

Pileći prutići sa slaninom i rižom

Da dobar obrok ne mora nužno biti kompliciran i skup, dokazuju upravo ovi pileći ...

Zdravi bezglutenski kolač od rogača, jabuka i kokosa

Napraviti zdravi bezglutenski kolač od rogača,jabuka i kokosa koji će biti ukusan i sočan ...