Praščići za sreću

OLYMPUS DIGITAL CAMERADa praščići mogu donositi sreću saznala sam baš danas dok sam bila u potrazi za idejom kakvo pecivo ispeći klincima za dane kruha koji su aktualni ovih dana. Pekla sam do sada svašta u tu svrhu: pletenice, pogače u obliku suncokreta i cvijeta, kiflice svih oblika i vrsta punjenja, pa čak i životinjskih oblika, pa mi je ideja sa ovim pecivima u obliku praščića baš dobro došla te donijela eto i sreću i zadovoljstvo 🙂  Inače je navada vjerovanja da praščići donose sreću nekako vezana za Njemačko podneblje, zašto ne zna se ali nije ni bitno ako ljude veseli. Kod nas se pak praščići kao srećonoše najčešće javljaju u novogodišnje vrijeme i to, ili onako vulgaris naturalis  pečeno prase s jabukom u ustima ili ovako u obliku peciva. Zašto baš prase? Nimalo prozaično, ali zato što svinja ruje prema naprijed. Nema meni tu puno logike, ali nema veze. Ovo ionako nije novogodišnji post, nego jedan prigodni, krušni 🙂 Dakle, recepata za ovakva peciva naći ćete jako puno na netu kao i savjeta što je dobro a što ne. U suštini, to je jedno obično slatko dizano tijesto koje se uz samo malo ljubavi i dobre volje (i bar 2 sata slobodnog vremena) pretvori u preslatke praščiće koje možete puniti (ili ne puniti) s čim god želite. Ovi moji su punjeni sa čokoladnim namazom i recept je ustvari jako jednostavan. I zato nema razloga da ne ispečete praščiće svojim klincima, ili za kakvu rođendansku feštu ili evo baš danas za Dane kruha i razveselit ćete ih garantirano! Evo recepta:

Potrebno:

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA650 g brašna
  • 2 vrećice instant suhog kvasca
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 4 dl toplog mlijeka
  • 1 dl ulja
  • 2 jaja
  • I još: 2 žumanjca za premaz + čokonamaz ili pekmez za punjenje)

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješati brašno, šećer, sol i kvasac. U sredinu ubaciti jaja, pa miksajući mikserom sa spiralama postepeno dodavati mlijeko i ulje. Kada masa postane homogena, pretresti na radnu površinu pa uz postepeno dodavanje brašna dobro izmijesiti tijesto. Trebalo bi biti mekano i rastezljivo te glatko na dodir. Zapamtite: što duže mijesite, tijseto će biti podatnije! Pustiti da pokriveno krpom ili plastičnom folijom počiva 20-tak minuta.
  2. Podijeliti tijesto na dva dijela pa ga razvaljati na debljinu 3-4 mm. Izrezati čašom (ili modlicom) krugove, ne prevelike, cca 6-7 cm promjera. Krugova mora biti parni broj jer na polovicu njih treba staviti nadjev, rubove premazati žumanjcem pa prekriti drugim krugom. Rubove dobro pritisnuti pastime kako bi se spojili. Od onih sitnijih dijelova razvaljanog tijesta napraviti manje kružiće koji će biti njuškice te trokutiće za uši.
  3. Sada kada ste sljepili sve krugove, premažite ih žumanjcem, zaljepite njuškice i uši, napravite na njuškici rupice nekakvim predmetom (meni je u tu svrhu poslužila metlica miksera samo sa one druge strane 😉 ), utisnite ukrase za oči (može poslužiti papr u zrnu, komadić grožđice, kim, ukrasna perlica za tortu…) pa premažite još jednom žumanjcem i uši i njuškicu.
  4. Peći na 180°C 20 min dok praščići ne dobiju lijepu rumenu boju.

I to je to – jednostavno zar ne? 😉

Recept u slikama:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Gea

    Prascici su super! Pravim ih obavezno za Novu Godinu ali bez jaja i bez punjenja -slano!

  • Cukrica04

    Preslatki su!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Zafrknuti prutići

Spomenula sam u prošlom članku da smo nedavno proslavili jedan 11. rođendaaaan. E pa ...

Quiche Lorraine

Ovo bi jelo laičkim riječnikom ustvari bilo pita od jaja,sira i špeka, sa prhkim ...

Meso z tiblice – čuvar tradicije od zaborava

Kada se spomene međimurska gastronomija i međimurska tradionalna kuhinja misao sama od sebe odleti ...

Zapečeni grah i kobasice u pivu – najbolji ručak

Iako se u svojoj kuhinji trudim biti drugačija i inovativna kroz uvijek neka nova ...

Fini čokoladni kuglof

U zadnje sam vrijeme nekako u modu da udovoljavam klincima u njihovim kulinarskim željama. ...

Kroasani

Kada se ja spremim raditi klipiće to više nikome nije nikakvo iznenađenje niti nešto ...