Pohani som i pečeni šaran

Možda ste već primjetili da se u mojoj kuhinji riba i ne kuha tako često koliko bi se trebala. Nema nekog posebnog razloga za to. Jednostavno, nisam baš neki ljubitelj ribe. No povremeno ipak ubacim i ribu na tjedni menu jer ne želim djeci nametati svoje loše navike 😉 Kada se doma u Čakovcu odlučujem za ribu najčešće to bude neka morska riba, po mogućnosti smrznuta i očišćena jer da imam nekog iskustva u čišćenju ribe – i nemam a i tako mi je brže.  Ali zato se kod mojih u Vukovaru riječna riba priprema za ručak bar jednom za našeg boravka tamo i baš je fina. Ribu obično moj tata kupuje na tržnici (budući da nije ribič) u ribarnici u onim velikim bazenima. Sjećam se tih kupovina ribe iz djetinjstva i kako mi je strašno izgledalo kada je striček koji prodaje ribu bacio tu jadnu ribicu na pult i mlatnuo ju ogromnim nožem po glavi a ona se još uvijek onako tužno koprcala…užaaaaasss . Možda se tu kriju korijeni moje odbojnosti prema konzumiranju ribe 😉 Sjećam se također kako smo kao klinci trčkarali okolo dok je tata čistio ribu na dvorištu kraj slavine a mi vrebali kao mačke oko kaše kome će dopasti riblji mjehur da nagazi pa da pukne. Gledala sam tako ovaj put svoju djecu oko djeda dok je čistio ovog šarana sa fotki, smijala se dok su se svađali tko će nagaziti na mjehur  i mislila  o tome kako se povijest ponavlja 😉

Uvijek kada se kupio šaran za ručak (a tako je bilo i danas) to je značilo da će se bolji dijelovi ribe jesti pohani uz krumpir salatu a od ostatka se kuha fiš-paprikaš. Pogledajte kako:

Potrebno:

  • šaran od najmanje 2 kg
  • fileti soma
  • jaje, brašno, mrvice, crvena mljevena paprika

Priprema:

  1. Narezano riblje meso šarana samo lagano uvaljati u smjesu brašna i crvene mljevene paprike. Peći u dubljem ulju s jedne i druge strane dok ne porumeni. Ocijediti višak masnoće na papirnom ubrusu.
  2. Filete soma narezati na manje komade pa panirati u brašnu, jajetu i mrvicama. Pržiti također dok ne porumeni i ocijediti višak masnoće na papirnom ubrusu.

Poslužiti uz krumpir salatu ili pečeni krumpir.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Šufnudle

Puno sam vam već puta pisala o jelima svog djetinjstva. Možda sam vam već ...

Piletina a’la pašticada

Kako jedno obično pile učiniti zanimljivim i finim obrokom a da ne bude već ...

Umak od blitve

Budući smo neki dan kod prijatelja ‘pobrstili’ pola vrta finog svježeg povrća i začinskog ...

Štrudla sa jagodama i plazma keksom za svaki dan

Kada bih morala izabrati meni omiljeno voće, na prvu bih rekla da su to ...

Neobična mesna rolada

Od mljevenog mesa se može napraviti doista svašta – od najobičnijih faširanaca, bolognese umaka, ...