Pogačice sa čvarcima – recept koji svaki put uspije!

Jučer je bio još jedan u nizu jako hladnih dana. U stanu je fino toplo i ne pomišljamo izlaziti na te minuse bez nekakve velike potrebe. Stoga se želja da ispečem pogačice sa čvarcima pokazala izuzetno dobrom. Sjećam se pogačica sa čvarcima iz djetinjstva, baka ih je nekad često radila. Čvarci su bili nešto čega je u ovo zimsko vrijeme svinjokolja bilo u izobilju i smatrali su se ne baš prevelikom delikatesom. Još dok su bili vrući, pa topli i friški bili su zanimljivi i fini. No, kako je vrijeme prolazilo tako smo pomalo zaboravljali na čvarke pospremljene u hladnoj špajzi. Tada bi se obično baka dosjetila napraviti nešto od čvaraka kako bi se ipak pojeli. Pogačice sa čvarcima su uvijek bile pun pogodak jer su bile fine mirisne i tople, a i podsjećale su nas na onaj fini okus friških čvaraka. Bilo je u tome nekakve čarolije, jer čvarci su tako opet dobili svoje zasluženo, a neslavno oduzeto im mjesto na našem stolu.

Malo o čvarcima…

A danas, kakve li ironije, čvarci su postali delikatesa, nešto za čim se traga po trgovinama i što košta prilično puno. I ne samo to, odjednom smo svi postali svjesni kako smo čvarke nepravedno trpali u koš sa nepoželjnim i sirotinjskim namirnicama. A kako su tek fine pogačice sa čvarcima! No, nisu svi čvarci – pravi čvarci. Puno ovisi o tome tko ih radi i na kakav način. Kod nas u Slavoniji čvarci su se rezali na male kockice koje su se tada pržile u velikom kotlu dok ne bi postale fine i hruskave. Dodavalo se na kraju i malo mlijeka, navodno za bolju boju, i takvi su čvarci i nakon cijeđenja zadržavali taj kockasti oblik. U Međimurju pak čvarke nakon prženja toliko tiskaju u prešama da se od čvaraka dobije neprepoznatljiva kugla natiskane pržene mase. No, to je očito stvar ukusa. Meni su draži ovi slavonski, mali i kockasti 😉

Pogačice sa čvarcima odlične su iz više razloga. Prije svega zato što su jaaaako fine, a potom zato što u njima možete iskoristiti čak i one čvarke koji vam baš i nisu ‘najbolji’. Naime, u pogačice sa čvarcima čvarci se dodaju u samljevenom obliku, a okus im se svakako popravlja dodavanjem papra, soli ili crvene začinske paprike. Recept za ove pogačice sam izmislila sama i mogu vam reći da su pogačice ispale urnebesno fine i ukusne. Ako naletite slučajno na kakve čvarke ili vas netko ponudi čvarcima sa svoje svinjokolje, ne odbijajte, nego u izradu pogačica 😀 Nećete požaliti, garantiram!

Pogačice sa čvarcima

Pogačice sa čvarcima – recept

POTREBNO:

  • 150-250 g čvaraka
  • 700 g brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 žličice soli
  • 100 ml ulja
  • 450 ml toplog mlijeka
  • 2 žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA:

  1. Od svih sastojaka umijesiti mekano dizano tijesto, razvaljati ga na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu cca 1 cm.
  2. Premazati cijelu površinu mljevenim (ili jako sitno nasjeckanim) čvarcima, popapriti i posoliti. Potom preklapati tijesto sa svake strane, kako se to vidi na slici)
  3. Tako preklopljeno tijesto odmah razvaljati opet na debljinu od 1 cm, pa ponovo preklopiti sa svake strane. (vidi sliku)
  4. Tako preklopljeno prekriti ubrusom i ostaviti da se diže 30 min.
  5. Razvaljati tijesto na debljinu 2 cm, oštrim nožem izrezati lagano površinu u obliku mreže,  pa okruglom čašom izrezivati pogačice. Pogačice možete izrezati u kvadratne oblike oštrim nožem, tako će biti još lakše!
  6. Slagati ih u lim na papir za pečenje, premazati umućenim jajetom i pustiti da počivaju još najmanje 20 min. Peći u zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 25 min.

Ovakve se pogačice izuzetno lijepo listaju, jako su fine i podjednako ukusne tople i hladne.

Dobar tek!

Pogačice sa čvarcima – recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Thelma

    Ovog vikenda su moji slavonci (svekrva) imali improvizaciju djela kolinja. Svekar ode u mesnicu i donese prekonekoliko ploča slanine pa se to doma reže i topi mast, prave čvarci, kupi se još i oglavine, nogice i svašta nešto pa se radi hladetina, oni to kažu “lučenje”
    Pola susjedstva miriši na svježu mast, u kuči vruuuče, vruuuče…
    Eee, ali nakon toga su tu ČVARCIII, kaže moja Ana Marija “bakini i didovi bomboni” !!
    Zato ja večeras planiram pogačice sa čvarcima!!!
    Hvala ti na receptu, jer se želim “malo praviti važna” pa bez da svekrvu pitam za recept, doniti joj toplih pogačica!!!

  • Sandra

    Joooj kako već dugo nisam čula taj izraz ‘lučenje’ 😀 Tako smo to i mi uvijek zvali u Vukovaru, ali ja nikad nisam bila oduševljena time. Eventualno sam znala smazati kakav suhi jezik ako se našao u lučenju i to je to 😉 Ali zato čvarke obožaaaavaaaam :)))

    Ajd, držim ti fige da uspiješ impresionirat svekrvu 😉

  • crafts

    joj da mi je cvaraka sad odma bi ih sutra pravila 🙁

  • maja

    E baš imam zdjelicu zaostalih čvaraka, a kako je danas poprilični zahladilo ovdje u Osijeku, ova odeja mi se čini taman prigodna…e još samo da uspije :)))

  • Dijana

    Joj Sandra, predobro izgledaju 😀 😀 😀
    čim napravimo čvarke ovo moram isprobati 😉

  • Stela

    Evo i mene na testiranju..prvi put ih pravim i nadam se da će biti jestive 😂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokos kokos

Evo jednog recepta kojeg mi je poslala moja draga čitateljica Thelma Soljačić iz Zadra. ...

Monkey bread recept za Majmunski kruh

Monkey bread ili u prijevodu Majmunski kruh prefina je poslastica od slatkog dizanog tijesta ...

Jednostavni kolač od ribiza za svaki dan

Kada organizam iznenada zavapi za nečim slatkim, a tijelo kaže da nema volje baviti ...

Juha od rajčice

Juha od rajčice ili kako je ja više i češće volim zvati juha od ...

Čokoladna Milka torta za čisto uživanje

Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što je ovogodišnji izbor rođendanske torte moje ...

Vukovarske kremšnite

Ako ste se slučajno zapitali zašto već dva dana nema mog novog recepta, to ...