O piroškama sam uvijek imala mišljenje da je to pecivo od lisnatog tijesta punjeno raznim nadjevima. Bar se kao takvo najčešće može naći u pekarama. I osobno, nikad mi to pecivo nije baš pasalo jer je uvijek bilo premasno i nekako polusirovo iznutra. Piroške iz domaće radinosti sam prvi put probala prije par godina kod naše bake koja je recept pronašla u nekoj kulinarskoj TV emisiji i stvarno su bile fine. Niti malo slične ovim kupovnim piroškama od lisnatog tijesta. A od kada sam sama zmućkala svoj recept, piroške su mojima još draže od klasičnih klipića! Također se radi o dizanom tijestu punjenom nadjevom po želji samo što se ovakvo pecivo prži u ulju i ima potpuno drugačiji okus od klipića. Zbog kiselog vrhnja u svom sastavu ovakvo prženo dizano tijesto prilikom pečenja doista ne upije puno masnoće, a možete ga puniti šunkom i sirom, hrenovkama, bijelim kravljim sirom, mljevenim mesom (prethodno izpirjanim)… Jučer sam radila piroške na 1. dijelu rođendanske fešte za svog petogodišnjaka Brunu, jer bio je baš sparan dan, dosta se ljudi okupilo u malom stanu pa sam htjela izbjeći paljenje pećnice i dodatno zagrijavanje i ovako pregrijanog stana 😉 Evo receptića…

Potrebno:

  • 1 kg brašna za dizano tijesto (ili glatkog brašna)
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 3 dl toplog mlijeka
  • 2 jaja (j cijelo + 1 žumanjak)
  • 3 žličice šećera
  • 2 žličice vegete, 2 žličice soli
  • 4 pune jušne žlice kiselog vrhnja
  • 1 bjelanjak, krušne mrvice, ulje za pečenje
  • 30 dag suhog vrata
  • 15 dag sira trapista
  • mini hrenovke

Priprema:

  1. Zagrijati mlijeko sa šećerom pa u njemu otopiti kocku kvasca. Ostaviti 15tak min da se digne.
  2. U većoj posudi pomiješati brašno, vegetu i sol, u udubinu razbiti jaja, dodati vrhnje i uz polako ulijevanje nadošlog kvasca mikserom sa spiralama umutiti srednje tvrdo tijesto. Kada mijesim obične klipiće, nikad se ne pomažem mikserom jer volim mijesiti rukama, ali ovo je tijesto dosta ljepljivo jer u njega ne ide ulje pa je bolje izmiksati mikserom bar dok se malo ne poveže.
  3. Potom istresti masu na pobrašnjenu radnu plohu pa još dobro rukama izmijesiti tijesto da bude glatko. Po potrebi dodati malo brašna ako procijenite da je tijesto preljepljivo ili premekano, mada ne bi trebalo biti s navedenom količinom brašna u receptu.
  4. Oblikovati 3 kugle od dobivenog tijesta, pokriti ih krpom i pustiti oko 1/2 h da se dignu.
  5. Bjelanjak malo izraditi vilicom da bude rijedak.
  6. Tada svaku kuglu razvaljati valjkom za tijesto u pravokutnik debljine oko 3-5 mm, izrezati na manje pravokutnike. Na širu stranu svakog pravokutnika stavljati nadjev, stranu prema kojoj se rola prstom (ili kistom) premazati sa bjelanjkom i zarolati uz pritiskanje prstima kako bi nadjev ostao unutra.
  7. Stranu na kojoj je spoj još malo umočiti u bjelanjak (ili premazati kistom ili umočiti) pa uvaljati cijelu pirošku u krušne mrvice.
  8. Pržiti u vrućem ulju dok lijepo ne porumene.
  9. Ocijediti višak masnoće na papirnom ubrusu i poslužiti.

Piroške najbolje prijaju dok su tople. Možete ih poslužiti kao finu zakusku na rođendanskim i sl. druženjima ili pak kao laganiji ručak ili večeru uz salatu po želji 😉 U njih idealno pašu i razni umaci kao što su ajvar ili pak kiselo vrhnje pomiješano sa malo ketchupa. Probajte, nećete pogriješiti!

Dobar tek!

Zanimljivosti o dizanom tijestu…

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Frkoviti lisnati štapići

Ovog smo vikenda imali puuuuno gostiju u našem malom stanu. Naime, Matko je slavio ...

Slatke zapečene palačinke sa sirom i vrhnjem

Palačinke su nešto toliko često u mojoj kuhinji da ih radim automatski kao neki ...

Jednostavna čokoladna torta

Kod nas doma vikendom se obavezno jedu kolači i to je nešto što je ...

Brza voćna torta sa jagodama i malinama

Ako ste ljubitelji laganih, voćnih kolača koji baš osvježavaju a i brzo su gotovi, ...

Pavlova s narom

Sitni božićni kolači kod nas su se ovih dana naveliko počeli peći (a i ...