Meni je spravljanje pekmeza i marmelada uvijek bio sinonim za jaaako puno posla koji oduzima i jako puno vremena, jer kod nas su se doma pekmezi uvijek nakuhavali u velikim količinama. Najčešće je to bio pekmez od marelica i šljiva. Ovaj od marelica mi je uvijek bio nekako draži i ukusniji, jer marelice ili kajsije kako smo ih nekad zvali dok smo bili klinci su nam bile primamljive sve od kad se počnu zoriti i dobivati lijepu narančastu boju pa do potpune zrelosti jer je kod naših susjeda u dvorištu pokraj rasla ogrooomna kajsija sa koje smo uvijek kradomice jeli kajsije 😉

Nekako se nakon rata i progonstva iskorijenila ta navika kuhanja pekmeza kod mojih, valjda su nas neke druge brige uvijek morile. A onda je jednog dana, dok smo još živjeli svi zajedno u Čakovcu, došla naša draga uvijek vesela susjeda teta Ana sa velikom kantom punom sitnih jabuka petrovača i rekla mojoj baki: “Jožice, sad ćemo kuhat pekmez!” Stajala je pokraj bake, stražarila i govorila joj što sve da stavi u lonac jer rekla je: “ moram biti pokraj jer mi ne buš verovala ak ti sam napišem kaj sve ide u ovaj pekmez” Jer, ovo je naime pekmez od jabuka, voćnog sirupa od marelice i kuhanog paradajza! Da da, dobro ste pročitali. A ja vam tvrdim nakon što sam ga i sama probala skuhati i godinama ga već jedemo neovisno o godišnjem dobu, da ne postoji jeftiniji, bolji, jednostavniji i ukusniji pekmez od ovoga. Konzistencija mu nije posve glatka jer se jabuke ribaju i ne raspadnu baš do kraja prilikom kuhanja, okusom podsjeća na pekmez od marelica, a odličan je kako god da ga upotrebljavate: i uz doručak kao namaz na kruh, i kao ručak za razna punjenja slakih varijanti jela (jastučići s pekmezom i sl.) ili za kolače (medeno srce, buhtle...). Ja ga jednostavno OBOŽAVAM! Kao punjenje u kolačima (tipa buhtle i sl.) je fenomenalan jer garantirano ne curi iz kolača van 😉

Ovo je pekmez koji možete napraviti baš u svako doba i kad god poželite jer vam neće trebati niti velike posude niti puno mjesta u kuhinji, a sa poslom ste gotovi u svega 3 sata 🙂 Ako na raspolaganju još imate domaće jabuke koje ne morate kupiti onda je ovo doista isplativa investica! Nebitno je o kojoj se vrsti jabuka radi, jednako je ukusan s bilo kojom. Pazite samo da jabuke ne bude preslatke jer će pekmez tada biti presladak. Isto tako izbor voćnog sirupa je individualan i u ovisnosti koji voćni sirup koristite, takvog će okusa biti pekmez. Možete koristiti i neki fini domaći sok i to bi bilo i najbolje. Ukuhana rajčica bi bila najbolja ona domaća jer ona ima puno ljepši i intezivniji okus, no može proći i kupovna 😉

Pekmez od jabuka

Pekmez od jabuka

Potrebno (za 11 manjih staklenki)

  • 5 kg jabuka (3 kg bi trebalo biti očiščenih i naribanih)
  • 1l voćnog sirupa ili soka
  • 1l ukuhane rajčice
  • 1 kg šećera
  • 2 džemfixa ekstra ili želina

Priprema:

  1. Jabuke oguliti, naribati na ribež na srednju veličinu rupica pa ih izvagati.
  2. Pripremiti ih za kuhanje u posudu primjerene veličine.
  3. Šećer otopiti na laganoj vatri uz miješanje dok ne posmeđi i potpuno se ne otopi.
  4. Potom izliti na otopljeni šećer voćni sirup i rajčicu (masa će se odmah zatvrdnuti), pa uz lagano miješanje otopiti na vatri dok se svi kristalići ne otope.
  5. Izliti tu tekućinu na pripremljene jabuke, pa uz povremeno miješanje kuhati oko 1 sat dok se jabuke potpuno ne raspadnu.
  6. Tada dodati džemfix pomiješan sa 2 žlice šećera pa kuhati još 15 min. OPREZ! Džemfix treba dodavati žlicom malo po malo uz neprestano miješanje kako se ne bi zgrudalo sve skupa!
  7. Vrućim pekmezom napuniti čiste staklenke i ostaviti ih u pećnici zagrijanoj na 50 stupnjeva oko 1 sat kako bi se stvorio na vrhu lagano smećkasti sloj.
  8. Ohladiti i zatvoriti staklenke celofanom i prikladnim poklopcima.

Recept u slikama i izrada pekmeza:

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Janja Berić

    Pekmez je super!

  • Sandra

    Drago mi je da je tako! 🙂
    Moram priznati da sam jedva čekala da netko pokuša napraviti ovaj pekmez i da čujem impresije 😉 Jer stvarno je neobična kombinacija sastojaka a ispadne doista odlično!

  • Vesna

    Pekmez je super,sve pohvale autoru

  • Sandra Gašparić

    Hvalaaa 🙂

  • Svjetlana

    Je li moguće bez džemfixa
    Izbjegavam kemiju?

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Musaka od starog kruha s ajvarom

Musaka od starog kruha jelo je koje će vam savršeno dobro doći ukoliko imate ...

Fantazija kocke – najkremastiji kolači na svijetu

Ako ste se ikad zapitali postoji li najkremastiji kolač na svijetu, odgovor je: Da, ...

Prhki kolačići s kokosom

Kako bismo razbili današnju popodnevnu monotoniju i doskočili dosadi danas smo se moja dječica ...

Pileći ražnjići sa bundevom – savršena jesen na stolu

Pileći ražnjići sa bundevom su definitivno jelo u kojem je glavna zvijezda, pogađate već, ...

Knedle sa šljivama i slatkim krušnim mrvicama

Ljeto nam omogućuje pripremu raznovrsnih jela sa svježim sezonskim voćem i povrćem pa je ...