Non plus ultra – idealan sitni božićni kolačić

Non plus ultra - prikaz izblizaZa Non plus ultra kao fini, sitni božićni kolač ste sigurno do sada već čuli, naročito ako imate kakvu baku koja voli peći kolače. Jer teško da se može zamisliti bilježnica s receptima bez Non plus ultra kolača. No, jeste li znali zašto se ovaj kolač baš ovako zove? Pa krenimo redom..kada vam je nešto baš jako fino, u različitim dijelovima lijepe naše se različito kaže: neki će reći ‘Ovo mi je vrh vrhova’, neki će pak reći ‘nema mi boljeg ovoga’, dok će neki reći ‘nema ništa više i dalje od ovoga…’ i kako god to izrekli, smisao te izreke je isti ‘non plus ultra‘ što u prijevodu sa latinskog znači ‘nema ničeg ili ništa dalje‘…a upravo su to riječi koje su po mitološkom predanju još u antičko doba bile Non plus ultra - božićno adventski kolačiuklesane u Herkulove stupove koji predstavljaju Gibraltarski tjesnac (i kao takvi i danas predstavljaju dio službenog grba Španjolske), a postavljeni su tamo s namjerom da zaustave i upozore moreplovce da plove dalje od toga, jer u to je doba Gibraltarski tjesnac predstavljao granicu do tada poznatog svijeta. Kako god bilo, kada se neki kolač zove po nečemu tako povijesno mističnom i velikom, i kada je doista tako dobar da bez imalo grižnje savjesti možete reći ‘Ma, ovo je odlično i nema ništa dalje/više od ovoga’, onda je vjerujte doista tako. Ovi su se sitni božićni kolači ove godine prvi puta pekli u mojoj pećnici (do sada nam ih je svake godine ‘donirala’ baka u dovoljnim količinama 😉 ) i jedino što mogu reći jest da su stvarno odlično nenadmašni i da doista nema potrebe da tražite dalje 😉 Recept je dakle tu i nemojte se zbuniti što u smjesu za prhko tijesto, koje je ustvari podloga za male puslice od bjelanjaka, ide tako malo šećera, tako stvarno mora biti jer su puslice dovoljno slatke, pa u kombinaciji sa slatkim pekmezom uz pomoć kojeg se spajaju dva po dva kolačića, dobijete potpuno savršeni i sasvim dovoljno slatki okus.

Non plus ultra

POTREBNO:

Za prhko tijesto:

  • 250 g brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 3 žumanjca
  • 60 g šećera

Non plus ultra - božićni kolači izblizaZa bijele kapice:

  • 3 bjelanjka
  • 200 g šećera u prahu
  • I još: pekmez koji najviše volite za spajanje kolačića

PRIPREMA:

  1. Od  svih sastojaka umijesiti prhko tijesto. S obzirom da je malo mekše i podatno, pustiti ga da odleži umotano u prozirnu foliju bar 30 minuta na hladnome.
  2. Nakon što je tijesto odstajalo,razvaljati ga na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 2-3 mm pa malim čašicama ili modlicama izrezivati krugove. Neka vam čašica bude što manja (cca 2-3 cm promjera) jer non plus ultra je najljepši kada je veličine gotovo jednog zalogaja. Slagati krugove u lim na papir za pečenje u malim razmacima.
  3. Bjelanjke miksati dok ne postanu potpuno čvrsti, tada dodati šećer i miksati dok masa ne postane potpuno sjajna i čvrsta. Premjestiti snijeg u špricu ili vrećicu za ukrašavanje pa nanijeti na svaki krug malo te smjese. Neka do ruba kruha ostane 2 mm jer će se prilikom pečenja beze smjesa proširiti i zauzeti cijelu površinu kolačića.
  4. Peći u prethodno zagrijanoj pečnicina 160ºC 20 minuta. Kapice moraju samo blago požutiti i ne smiju se nikako prepeći.
  5. Pečene kolačiće premazivati pekmezom i spojiti. Čuvati u zatvorenoj kutiji do posluživanja.
  6. Dobar tek!

Recept u slikama:

1. korak izrade: umijesiti tijesto2. korak - izrezati krugove od tijesta3. korak izrade 4. korak: nanijeti snijeg od bjelanjaka5. korak - pečenje kolačaNon plus ultra - odlični i efektni kolačići

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Kathy Rogic

    Obozavam vasu stranicu . Svi recepti su odlicni .

    Isprobala sam puno vasih recepata i jako sam odusevljena sa njima.

  • Sandra Gašparić

    Hvala Kathy 🙂

  • Kathy Rogic

    Ove godine isto radim vase prekrasne recepte za bozicne kolacice .

  • Sanda

    Recepti su Vam super. Uglavnom mi sve uspije prema Vašim detaljnim uputstvima. Hvala!

  • Snježana

    Poštovana gđo Sandra,
    Hvala Vam na tako divnim receptima i dijeljenju iskustva sa nama. Stvarno pomažu kod recepata koje nismo još isprobale.
    Radila sam nekoliko puta Non plus ultra kolačiće i gotovo svaki puta mi se događa da mi puslice otpadnu sa tijesta i onda naravno to nije to. Ne mogu shvatiti zbog čega mi se to dešava??
    Hvala unaprijed

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Žličnjaci od kelja u finom umaku

Koja vam je prva asocijacija na kelj? Vrlo vjerovatno nešto kao: abuuuuu, ili fuuuuuj ...

Milch šnite

S obzirom na činjenicu da ja u kuhinji provedem dosta vremena i da doista ...

Bagels peciva sa rupom i sjemenkama idealna za sendviče!

Bagels peciva su nešto za što ste sigurno puno puta čuli u raznim američkim ...

Sočni kolač sa višnjama

Sočni kolač sa višnjama doista je nešto što će vas oduševiti svojom mekoćom i ...

Rezanci sa sirom na starinski način

Šetajući danas po trgovačkom centru u potrazi za svakidašnjim namirnicama razmišljala sam što skuhati ...

Krafne iz pećnice sa čokoladom

Krafne iz pećnice u obliku popularnih američkih donutsa totalno su otkriće ove godine kod ...