Mirisni kruh sa sirom i začinskim biljem

Mirisni kruh sa siromMirisni kruh sa sirom i začinskim biljem te sa puuuno maslaca pokazao se kao odlična opcija jedne večeri kod nas doma. Na ideju za ovo jelo ponukao me nedavno video recept sa jednog američkog bloga  u kojem se ovo jelo zove Pull Apart Bread i u kojem su stari kruh iskoristili baš na ovaj način: kruh se nareže na puno malih dijelova ali ne do kraja, tek toliko da se dijelovi drže zajedno da se ne raspadnu, nadjene se otopljenim maslacem sa začinskim biljem, i kao kruna svega unutar svakog komadića ugura se sir trapist. Jednostavna izvedba, jednostavni sastojci, jedna dobra utakmica i nije bilo apsolutno nikakvog razloga da mirisni kruh sa sirom ne zamiriše i iz moje pećnice 😉 Ovo je idealno jelo upravo za kakva manja prijateljska ili obiteljska druženja, zato što se ovaj kruh nakon pečenja ustvari trga rukama i uzima dijelić po dijelić, kako tko hoće i koliko može. Toliko je fin i sočan iznutra, a hrskav izvana da nikad ne biste pomislili da je isti taj kruh prije samo nekoliko minuta otužno stajao u vrećici sa stari kruh i čekao svoju klasičnu sudbinu: mljevenje u krušne mrvice ili prženje u jajima 😉 Uz ovakav mirisni kruh sa sirom i začinskim biljem možete već prema svojim željama i željama vaših prijatelja ili ukućana poslužiti i nešto sa strane, kakav dobar komad slanine ili domaće kobasice, no naravno da može i bez toga 😉 U svakom slučaju, ovaj će vam se mirisni kruh sa sirom toliko svidjeti kada ga probate da nećete moći dočekati da kruh ostari, nego ćete ovu grickalicu početi raditi i sa svježim kruhom iz pekare…toliko je dobar! Ovu je finu grickalicu moguće raditi sa svim vrstama kruha, no nekako mislim da bi puno bolje ispalo kada bi se radilo sa dužim, a tanjim kruhom (francuz) jer bi se tada ovi narezani komadići puno lakše trgali, a i vizualno bi ljepše izgledalo. Pokušajte svakako i javite dojmove.

Mirisni kruh sa siromMirisni kruh sa sirom

POTREBNO:

  • 1 kg starog kruha
  • 150 g maslaca
  • 1 žlica sjeckanog vlasca
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 200 g sira trapista

PRIPREMA:

  1. Kruh zarezivati oštrim nožem dijagonalno u dva različita pravca u razmaku cca 2 cm kako biste dobili oblike rombova. No budite oprezni i nemojte ga prerezati do kraja. Neka se pri samom dnu drži zajedno i ostane sve skupa spojeno.
  2. U manjoj posudici otopite maslac i dodajte mu sitno nasjeckan češnjak i vlasac. Tom mješavinom uz pomoć žličice nadjenite svaki otvor (zarez) koji ste prethodno napravili. Ako malo iscuri i po vrhu nema veze.
  3. Sada je vrijeme da u svaki taj otvor nagurate i malo ribanog sira. Nagurajte ga prstima, i neka slobodno ostane malo sira i po površini kruha.
  4. Cijeli kruh zamotajte sa svih strana u alu foliju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 15 minuta, potom odmaknite foliju s površine i pecite još kratko cca 10 min.
  5. Kruh poslužite odmah na pladnju…i pazite da ne opečete prste kidajući komadić po komadić 😉

Dobar tek!

Recept u slikama:

Kruh zarezati skoro do kraja na manje dijelove u obliku rombovaPripremiti začinski maslac i ribani sirNagurati u otvore na kruhu prvo maslac, a potom i sirZamotati kruh u foliju i ispećiKruh je spreman za trganje na komadiće! Dobar tek :)

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Uskrsna peciva s križićem – Hot Cross Buns

Iako se kod nas u Hrvatskoj za Uskrs i uskrsni doručak tradicionalno peku pince ...

Palačinke s kakaom i krem punjenjem

Palačinke su vjerovatno najjednostavnije jelo na svijetu na kojemu je većina nas brusila kulinarski ...

Zapečene punjene paprike

Sjećate se naše nagradne igre od nedavno u kojoj ste mi slali recepte za ...

Crumble sa jabukama i kruškama je savršeni desert

Iako u svojoj kuhinji doista volim pripremati svakakve slastice, nekako su mi najdraže one ...

Sirup od mente

Recept poslala: Thelma Soljačić iz Zadra Thelma nam ovaj put šalje recept za jednostavan ...

Savršeno kremasti cheesecake – New York style cheesecake

Recepata za cheesecake doista u online svijetu recepata ima puno i ponekad nije jednostavno ...