Priprema ručka sa mljevenim mesom meni je oduvijek nekako najjednostavnija jer je toliko mogućih varijacija koje se sa njim mogu izvesti pa je tako i ova mesna pita konačno došla na red za objavu 😉 Moram priznati da od mljevenog mesa najčešće radim bolognese umak sa nekom tjesteninom i to je definitivno ručak br. 1 kod moje djece. No, navikla sam ja njih i na druge okuse pa uglavnom nemaju problema sa kušanjem nečeg takvog. Ova bi se mesna pita u biti mogla (a možda i trebala) zvati burek s mesom  jer radi se sa tankim vučenim korama za savijače i okusom podsjeća na burek. No u raznoj sam literaturi naišla na različite nazive za ovo isto jelo, pa stoga neka bude mesna pita. Budući da nisam imala baš puno mesa, a ručak je trebalo skuhati za 8 ljudi (bili smo kod mojih u Vukovaru;) ) morala sam doskočiti tome pa sam u sredinu pite između dvije tanke kore naribala 3 krumpira. Sličan okus sam postigla u jelu Armirana krumpiruša koju također često znam pripremiti za ručak. Iako je moj tata nevoljko vrtio nosom na to što ja tamo u kuhinji mućkam jer on je navikao jesti ‘konkretna jušna jela’ i bio je poprilično skeptičan u vezi svoje sitosti nakon tog ručka, ustao je od stola sasvim zadovoljan uz komentar  da se ‘ipak najeo’ 😉 Za ovakav je ručak dobro najprije poslužiti neku gustu krem juhu, a uz pitu odlično paše hladni jogurt. Dobra je i hladna kao zakuska te može poslužiti kao malo ‘jača’ večera. Evo recepta:

Potrebno:

  • 1/2 kg debljih kora za savijače
  • 1 kg mljevenog mesa
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 luka
  • 3 krumpira
  • vegeta, sol, papar

Priprema:

  1. Na ulju pržiti nasjeckan luk, dodati meso i uz miješanje pržiti dok ne potamni. Začiniti solju, paprom i vegetom, podliti sa 1 dl vina i malo vode pa uz povremeno miješanje pirjati oko 15-20 min.
  2. Krumpire naribati na ribež, začiniti paprom i solju te im dodati 1 naribani luk.
  3. Premazati lim za pečenje margarinom pa slagati naizmjence red kora i red mesnog umaka. Svaku koru pokapati sa malo ulja. U sredinu složiti jedan red sa ribanim krumpirom. Završiti korom koju treba malo pokapati uljem.
  4. Peći u pećnici oko 30 min na 180℃. 10-tak minuta prije kraja pečenja izvaditi pitu i preliti ju vrućim preljevom koji se napravi od 2 dl vode i 2 žličice vegete ili 1/2 kocke za juhu. Vratiti pitu u pećnicu i zapeći do kraja dok lijepo ne porumeni.

Poslužiti uz jogurt ili kiselo vrhnje.

Dobar tek!

Pssst! Pita će vam ispasti deblja ako ju pečete u manjem limu. Tada kore jednostavno ‘prekrojite’ i izrežite na veličinu lima pa ćete imati deblju pitu u više slojeva 😉 Ova moja je ispala tanušna jer sam pekla u velikom limu. Također možete rolati kore kao savijaču i slagati tako u lim za pečenje jednu savijaču do druge.

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Lisnata rolada s pudingom i višnjama

Znate onaj osjećaj kada kupite nešto u dućanu, dođete kući i nemate pojma zašto ...

Šarena proljetna rolada

Ne znam kako vi, ali ja ne mogu dočekati prve ovogodišnje plodove sa vrta. ...

Nedjeljna juha

Ovo je ustvari obična bistra pileća juhica, ali nazvala sam je nedjeljna jer kod ...

Neobični lažni cannelloni sa tankim korama za savijače

Cannelloni (kaneloni) su izvorno talijansko jelo koje se radi od malo deblje valjaste tjestenine ...

Savijača sa pudingom za svaki dan

Savijača sa pudingom uistinu će dobro doći svima onima koji obožavaju okus vanilije i ...

Pita od poriluka i krumpira za ručak ili večeru

Skuhati nešto jednostavno i fino kao što je pita od poriluka i krumpira doista ...