Kukuruzni roščići

OLYMPUS DIGITAL CAMERADugo se već bavim mišlju kako moram probati napraviti  nekakvo kukuruzno pecivo, jer dizano tijesto jednostavno obožavam, što jesti što raditi, i u mojoj kuhinji rijetko prođe vikend ili tjedan bez mirisnih pečenih kiflica ili nekih zdiganaca pa recepata za iste doista ima već lijepi broj ovdje na blogu. Zato mi je zadovoljstvo tim veće što opet mogu sa vama podijeliti recept za neobično fino i ukusno pecivo. Ovaj put, kukuruzno. Peciva od kukuruznog brašna nešto su drugačije konzistencije od peciva koja se rade sa pšeničnim brašnom iz jednostavnog razloga jer je kukuruzno brašno puno ‘teže’ od pšeničnog brašna pa se unatoč djelovanju kvasca prilikom pečenja ono ne digne tako jako kao pšenična peciva i nešto je ‘nabitije’ strukture. No, zato je okus prava rapsodija slatkog i slanog u jednome, pa kada se tome pridoda npr. punjenje od pečenog luka (koji pečenjem također dobije finu slatkastu notu) i specifičan okus prženog sezama po njima, ova su peciva definitivno nešto fantastično! Naravno, bez kvasca se jednostavno ne može. Sjećam kako me je u djetinjstvu stara majka slala u dućan po kvasac za njezinu nenadmašno finu orehnjaču. Činilo mi se tada da jekvasac doista nešto čarobno i dobro se sjećam njegovog kiselkasto-slatkastog mirisa dok se dizao u toplom mlijeku u maloj emajliranoj zdjelici s ružama koja bi se u tren oka, potpunom čarolijom pred mojim očima napunila mirisom uzdignutom masom koja je bujala sve i više. Vjerujem da se već tada u meni stvorila neraskidiva ljubavna veza sa dizanim tijestom i kvascem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrebno:

  • 30 dag kukuruznog brašna
  • 50 dag pšeničnog glatkog brašna
  • 3 žličice soli
  • 2 žličice šećera
  • 2,5 -3 dl vrele vode
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • Za nadjev: 2 luka, malo ulja

Priprema:

  1. Vodu zakuhati pa preliti njome kukuruzno brašno kako bi se ‘pofurilo’. Dobro izmiješati kuhačom kako bi se potpuno povezalo i bilo vlažno. Pustiti da se malo prohladi.
  2. U toplom mlijeku otopiti kvasac sa žličicom šećera pa pustiti da se digne (5-10 min).
  3. Pofurenom kukuruznom brašnu pridodati pšenično brašno pomiješano sa solju, ulje i nadošli kvasac pa mikserom sa spiralama umijesiti tijesto. Kada postane dovoljno kompaktno istresti ga na pobrašnjenu radnu površinu pa uz posipavanje brašnom umijesiti mekano dizano tijesto. Postoji mogućnost da vam ova masa bude ljepljiva i jako mekana (ovisi o vrsti kukuruznog brašna) pa ako se to dogodi slobodno dodavajte onoliko brašna koliko je potrebno da možete umijesiti podatno tijesto.
  4. Prekriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti na toplome da udvostruči obujam.
  5. Za to vrijeme dok se tijesto diže pripremiti nadjev tako da se luk izrezan na režnjiće poprži na malo ulja dok ne poprimi smećkastu boju.
  6. Uzdignuto tijesto podijeliti na 8 dijelova pa svaki dio razvaljati u okrugli mlinac koji potom treba rasjeći na osam trokuta. Na dno svakog trokuta staviti malo nadjeva, zarolati i savinuti u oblik roščića. Odlagati roščiće na papir za pečenje u malim razmacima, prekriti ubrusom i putiti da počiva 15-tak minuta. Premazati ih tada razmućenim jajetom i posipati sezamom pa peći na 190ºC 20 min dok roščići ne dobiju lijepu zlaćanu boju.

Poslužiti tople uz čašu finog bijelog vina.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Mirjana

    Mmmm, divno izgledaju. Moram ovo isprobati, samo se bojim da moji dečki neće baš biti zadovoljni nadjevom od luka, morat ćemo tu ubaciti još nešto…

  • Cornelia

    hmmm,kako izgledaju lijepo tako su i fini!!! Neki dan sam radila ove zamamne kuk.roščiće ali za početak sa pola smjese,da vidim kako sve to ispadne jer ipak sam sada 1.puta radila sa kuk.brašnom-drugi puta ću raditi trostruku smjesu!!! Prefini su!! Umjesto nadjeva od luka,za koji znam da bi moji ukućani mrštili nos,stavila sam topljeni sir zdenka,šunka i čardaš,prefine su,mekane,brzo gotove,svaka čast,hvala na tako divnom receptu!!! Pozz

  • admin

    Baš mi je drago što vam se svidio recept. Mi smo isto svi oduševljeni ovim kukuruznim roščićima i od kada sam ih isprobala, radim ih prilično često. Moji klinci isto nisu za punjenje sa lukom, ali super su kada se bilo kakav nadjev stavi unutra.
    Lijepi pozdravi i svako dobro.
    Sandra

  • sandra anketa

    bok! radila sam ove kiflice iliti roščiće i super su, udavili smo se u njima danas. tijesto je odlično, meko… sa bilo čim su super, sir-šunka, i džem posipani s makom, mmmm. samo ću sljedeći put staviti više kukuruznog brašna jel se u ovom omjeru ne osjeti uopće. znam da će onda mekoća tijesta kiflica patiti ali probat cu.. 😉

  • Tijana

    ODLIČNI SU.DECA SU SE RAZBILA OD JELA.ĆERKA TRAŽI JOŠ 🙂 SAMO SAM JA ZA NADEV STAVLJALA SIR I ODLIČNOOOOO

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Ajngemahtec – ragu juhica za sve generacije

Naša je tradicionalna hrvatska kuhinja toliko bogata, toliko fina i sadržajna, sa toliko živopisnih ...

Rižoto s tikvicama

Rižoto s tikvicama odlična je i nezamjenjiva opcija u slučaju ako želite skuhati nešto ...

Brza voćna torta sa jagodama i malinama

Ako ste ljubitelji laganih, voćnih kolača koji baš osvježavaju a i brzo su gotovi, ...

Oraščići – prhki keksići od oraha u obliku oraha

Ako ste uistinu strastveni obožavatelji oraha tada su oraščići, ti sitni božićni kolači od ...

Štrudla sa jagodama i plazma keksom za svaki dan

Kada bih morala izabrati meni omiljeno voće, na prvu bih rekla da su to ...

Lijena pita s pekmezom i orasima

Lijena pita pita bi svojem nazivu trebala biti kolač idealan za kakve lijenivce jel? ...