U sezoni svježeg ljetnog voća kolač sa marelicama i grisom prava je poslastica. Iako su kremasti kolači bez pečenja koji se samo zmućkaju i ohlade možda najidealniji za pripremu ljeti, biskvitni kolači kao što je ovaj kolač sa marelicam i grisom, odlični su također. Razlog je taj što ovakve biskvitne kolače možete ponijeti sa sobom na plažu, na piknik, na izlet…ma gdje god da idete na cjelodnevno druženje u prirodu. Zašto? Zato što se neće otopiti, neće se pokvariti čak i ako ih ne čuvate u hladnjaku i odlično će pasati kao nešto slatko uz npr. ledenu kavu ili kakvo piće u hladu 😉

Marelice su te koje ovom kolaču daju svu potrebnu veličanstvenost! Idealno su ljetno voće, ukusne i fine, osvježavajuće i savršeno zdrave. Obiluju vitaminima A, B i C i krcate su beta karotenom. Možete ih iskoristiti potpuno, pa čak i koštice. Ne znam koliko ste znali da se koštice marelica mogu konzumirati na sličan način kao bademi? Potrebno ih je samo prosušiti, razbiti ljusku i pojesti zdravu jezgru koja obiluje vitaminom B17 poznatim još i kao leatril ili amigdalin. Nemojte doduše pretjerati sa konzumacijom mareličinih jezgri i vodite se onom parolom da sve treba konzumirati umjereno 😉 Dok sam bila dijete nisam znala ništa o nutritivnim vrijednostima ovog voća, ali znam da smo se kao klinci natjecali tko će čekičom istući više koštica marelice. Bilo je baš fora sjediti u hladu stare višnje, mljackati sočne marelice, usput istući koju košticu pa ju poslije grickati i prevrtati u ustima. Mislili smo tada kako je prava sreća što čika Đuro i teta Ana u dvorištu pokraj našeg imaju tako veliko drvo marelica da se možemo sakriti na njemu dok krišom brstimo marelice misleći da nas oni ne vide 😉

Kolač sa marelicama i grisom posebno je sočan ne samo zbog marelica, nego i zbog grisa koji se nalazi u ovoj biskvitnoj smjesi. Ovo je jedan konkretan kolač s kojim možete pogostiti veću družinu. A vidjet ćete kako će tek savršeno dobro pasati iduće jutro uz šalicu mlijeka 😉 Fotografije izrade ovog kolača nemam, ali samo zato što sam snimala video same pripreme kojega možete pogledati niže dolje i na mojem ReciPeci Youtube kanalu.

Kolač sa marelicama i grisom

Kolač sa marelicama i grisom

POTREBNO:

(mjera je čaša od 200 ml)

  • 4 jaja
  • 2 čaše šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 čaša grisa
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 čaše suncokretovog ulja
  • 500 g marelica

PRIPREMA:

  1. Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom par minuta. Nakon toga dodati ulje i jogurt, pa postepeno umiksavati brašno sa praškom za pecivo i grisom.
  2. Biskvitnu smjesu izliti u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Ostaviti biskvitnu smjesu da miruje 2-3 minute. Tada preko cijele površine kolača poslagati marelice narezane na komadiće. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C 25-30 minuta.
  3. Pečeni kolač malo prohladiti, posipati šećerom u prahu i poslužiti.

Dobar tek!

Recept u slikama…uuupsss…slika nema, ali zato ima video recept…:)

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Jednostavni kolač sa bundevom

Jednostavni kolač sa bundevom jedan je od onih kolača koje ćete obožavati nakon prvog ...

Galette sa jagodama svakodnevicu čine slađom

Galette sa jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje i ...

Krumpir u gaćama

Zamislite slijedeću situaciju: Hladno jesenje predvečerje, vani na obzoru naziru se obrisi jesenje sumaglice, ...

Brzi voćni sladoled

Zamislite slijedeću situaciju: ljeto je, vruće i sparno rano poslijepodne kada se čak ni ...

Gris knedle za juhu – savršeni dodatak svakoj juhi

Napraviti savršene gris knedle ili noklice za juhu ponekad i nije tako jednostavno kako ...