Kineska piletina iz wokaKineska piletina iz woka, odnosno piletina pripremljena na kineski način idealno je jelo. Posebice u dva slučaja: 1. kada su ljetne vrućine nepodnošljive i želite skuhati ručak što orije i 2. kada ste jako zaposleni i kasno dolazite kući pa želite što prije skuhati ručak 😉 Ma idealno je ovo jelo i za sve druge žiovotne situacije i ljubitelje finih obroka zato jer je izdašno, zdravo i nadasve jako fino.

U ovom jelu možete kombinirati povrće koje imate na raspolaganju. Idealno bi bilo naravno da su to domaće paprike i kupus, no u nedostatku toga, jako dobro će poslužiti i zamrznuto povrće ovakvog tipa. Sa takvim povrćem ćete biti još prije gotovi jer je ono već djelomično termički obrađeno. Dakle, biti će potrebno samo par minuta na vatrici da s povrće otopi, pusti sok, zapeče, pa da se kuhinjom počne razlijegati urnebesno fini miris koji širi nosnice i još jednom vas podsjeća kako ste dobri u toj kuhinji 😉 Naravno da će okusu i mirisu, a i kaloričnosti jela pridonijeti i pileće bijelo meso, te naravno određeni začini. Ovakvo jelo meni je nezamislivo bez soja umaka koji jelu daje posebno finu aromu i okus. Žlica prženih sjemenkih sezama staviti će završnu točku na ‘i’ ovog finog ručka.

Kineska piletina iz wokaKineska piletina iz woka jelo je koje se brzo priprema, a namirnice zadržavaju punoću okusa upravo zbog toga što se priprema u woku. Wok je veća ili manja dublja tava, posebno oblikovana tako da se temperatura maksimalno raspoređuje po njegovim stjenkama što će vašem mesu i povrću omogućiti da se u trenu lijepo zapeče i time u sebi sačuva potrebnu sočnost. Wok je super stvarčica i zbog toga što se upravo zahvaljujući svom dizajnu u njemu može pripremiti cijeli obrok. Ekipa iz Tefala poklonila mi je nedavno wok idealne veličine i naravno da kao i sve duge tave iz Tefala ima Thermospot  indikator na dnu koji upozori da je temperatura woka idealna za prženje, a s obzirom da nije od lijevanog željeza, jako je lagan i baš ništa se ne lijepi za njega. Morate jedino paziti na redoslijed prženja namirnica: najprije pržite meso, potom povrće, a na kraju samo sve skupa pomiješajte.

Imajte na umu da je za pripremanje jela u woku potrebno osigurati i visoku temperaturu, a najbolje bi bilo da je to veći plamen. Ovdje se moja nova Bosch ploča za kuhanje sa 5 plamenika, od kojih je središnji dvostruki, najveći i baš za wok pokazala odličnim suradnikom 🙂 Kineska piletina iz woka aromatično je jelo koje će se idealno osjećati uz blagu kuhanu rižu sa dodatkom maslaca. Dakle, ako ne znate što skuhati za ručak, brzo nabavite kakvo fino povrće i piletinu i ručak će biti gotov za čas 😉

Kineska piletina iz woka

POTREBNO:

  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 500 g miješanog zamrnutog povrća (shiitake gljive, paprika, mahune mladog graška, luk, kupus)
  • 1 žlica prženog sezama
  • 4 žlice soja umaka
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 100 ml pilećeg temeljca

PRIPREMA:

  1. Meso narezati na uske trakice, posoliti i popapriti, dodati češnjak, dvije žlice soja umaka pa zaliti sa polovicom ulja. Ostaviti meso po strani 15-20 minuta da se marinira.
  2. Ukoliko radite jelo sa svježim povrćem, sve povrće narežite na trakice podjednake širine i dužine.
  3. U woku zagrijte preostalo ulje pa pržite najprije meso. Pržite ga uz neprestano miješanje drvenom kuhačom kako ne biste prilikom miješanja oštetili wok, a kako bi se meso ravnomjerno ispržilo sa svih strana i postalo rumeno. Izvadite tada meso na stranu pa u tavu dodajte povrće. Pržite i njega uz miješanje dok ne omekša, pa kada pusti tekućinu, pirjajte kratko dok gotovo sva tekućina ne ispari. Vratite tada u wok meso, sve skupa dobro promiješajte, dodajte dvije žlice soka umaka, pileći temeljac i prženi sezam. Pirjajte kratko dok se sve skupa lijepo ne poržme i ne spoji. Ako želite da namirnice budu hruskavije, tada samo izostavite temeljac i pržite meso i povrće zajedno koju minuticu više i to je to 😉 Ja više volim taj kremozni efekt jela koji se dobije dodavanjem tekućine i pirjanjem.
  4. Poslužiti jelo odmah uz kuhanu rižu.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Marinirati kratko narezanu piletinuPripremiti i sve ostale sastojke za kuhanje...Pržiti najprije meso...Ispržiti i povrće, pa sve skupa pomiješati..Začiniti pa poslužiti uz kuhanu rižu

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Ivana

    Slicno i sama radim ali bez pileceg temljca,pred kraj dodam zlicu dvije slatko ljutog umaka, i umjesto rize kad pronadjem u trgovini staklene rezance

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Čokoladna torta sa orasima

Kada su kremasti kolači i torte u pitanju, teško je odlučiti se koja je ...

Mliječne kocke

Cijeli tjedan bez novog recepta? Hmmm da, i to je moguće…iako sam mislila da ...

Čokoladne banana kocke

Prošlog sam vikenda malo eksperimentirala s kolačima, pa sam od nekoliko sakupljenih recepata uzela ...

Čokoladni keksići

Ovakvi sitni prhki čokoladni keksi su definitivno jedan od klasika kada su božićni kolači ...

Snickers kolačići s čokoladom

Iako je pečenje božićnih kolača tradicija duga generacijama a kao takva podložna ustaljenim i ...