Piše: Mara Čović, pedagog

IGRA I KREATIVNOST U VRIJEME LJETNIH PRAZNIKA 

Igra izvire iz djece kao vrelo iz brijega“, prekrasno i slikovito je napisao Miroslav Krleža u «Djetinjstvu u Agramu».

Svako dijete ima potrebu za igrom. Ako dijete nema prilike za igru, to može djelovati nepovoljno na djetetov intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj. Roditelji su danas puno svjesniji koliko je korisna igra nego što su to bile ranije generacije. Mnogi pedagozi preporučuju roditeljima i nastavnicima. Igrajte se s djecom, uživajte u igri i djetetu, vi to znate, nekad ste i vi bili dijete. Naravno, igrala su se djeca i ranijih generacija, od samog postanka čovjeka koristeći se raznolikim igračkama. Igračke služe djeci za oponašanje postupaka u svakodnevnici, te uče uloge i vještine koje ih očekuju u životu.

Igra za dijete ima i druge uloge. Ona je relaksacija; opušta i pomaže riješiti neke probleme kao što su strahovi. Igrom djeca razvijaju tjelesne vještine i šire poimanje svog svijeta. Prve su igre u ranom djetinjstvu senzomotorne, koje istražuju dodirom, miješanjem, istražuju zvukove i mirise te lakše razumijevaju fizikalnu okolinu djeteta. Kroz simboličke igre djeca proživljavaju svijet odraslih u zamišljenim situacijama. Igre s pravilima igraju zrelija djeca, ali i djeca školske dobi – ove igre se igraju tijekom cijelog života.

U školskim uvjetima primjenjuju se igre u nastavi radionicama za djecu. Prije nego se počnu igrati s vršnjacima, djeca provedu mnoge sate igrajući se s roditeljima.

Roditelji, ne zaboravite, svome ste djetetu uvijek popularniji, važniji i zanimljiviji od svih igara. Da bi poboljšali suradnju svoje djece s drugima, L. E. Shapiro, u knjizi «Kako razviti emocionalnu inteligenciju djeteta» predlaže roditeljima da igraju s djecom kooperativne, tj. suradničke igre u obitelji, jer se dijete tako uči boljoj komunikaciji te razvija kreativnost. Kreativnost je mentalni proces koji dovodi do novih rješenja, ideja, zamisli, umjetničkih formi, teorija i proizvoda koji su jedinstveni i novi. Kreativne osobe imaju osobine kao što su: otvorenost, produktivnost, fleksibilnost. Svako dijete može biti kreativno i može se stvaralački izraziti u svim životnim situacijama. Djeca mogu ogradu pretvoriti u ljestve, zavjesu u haljinu, sanduk u stol, krpu u lutku…

Kreativan rad pruža više zadovoljstva i sreće odraslima i djeci. Za kreativno mišljenje i ponašanje potrebno je imati pouzdanja u vlastita prosuđivanja i hrabrosti u zalaganju za vlastite ideje. Odrasle i buduće roditelje treba upoznati s time kako učiti i poučavati djecu da se kreativno igraju i organiziraju slobodno vrijeme. Širom svijeta dobro je znana činjenica da većina izuma svoje otkriće duguje tek kratkom trenutku nadahnuća. Naravno, tome prethodi mnogo rada, ali pravu prekretnicu čini pad jedne jabuke na glavu 😉

Školski praznici su pravo vrijeme i prilika da djeci pokažemo i poklonimo vrijeme i trenutke igre pune kreativnosti.

KAKO POTICATI KREATIVNE IGRE KOD DJECE?

  • Briga odraslih za dječju igru znači da će oni: pružiti djetetu uvjete za igru, omogućiti im igračke i korištenje drugih predmeta, prostora, da će im omogućiti vrijeme za igru pa i suigrače – drugu djecu i odrasle. Školski praznici su mogućnost i prigoda da se odrasli opuste i uključe u svijet dječje kreativnosti i mašte.
  • Odrasli ne smiju pokazivati nestrpljenje u igri zbog slabijih mogućnosti rješavanja problema kod djeteta, ali može svojim znanjem obogatiti igru.
  • Računalne igre mogu poslužiti djetetu za užitak i opuštanje, no one moraju biti vremenski ograničene i pod nazorom roditelja. Mnoga djeca borave pred računalom mnogo vremena, što nikako nije dobro.
  • Omogućite djeci igru i ne kritizirajte igru kao gubitak vremena i ne predbacujte djetetu s riječima da nemate vremena.
  • Potičite dijete da otkriva svijet oko sebe, da samo izvodi zaključke.
  • Potičite dječje interese kao što su istraživanje, prikupljanje podataka.
  • Potičite samostalnost i preuzimanje rizika. Neka se dijete iskuša u novim aktivnostima.
  • Ohrabrujte dijete i pokažite da cijenite njegov trud i samostalnost.
  • Njegujte smisao za humor. Humor pruža pogled na probleme iz druge perspektive.

Dragi roditelji, školski praznici su izvrsna prilika da se na poseban način družite sa svojom djecom. Mnoge turističke i ostale agencije vam nude različite programe kroz natjecanja, ljetne škole, kulturna i sportska natjecanja, te razna okupljanja djece i mladih. Pomozite im da školski praznici ostanu u lijepom sjećanju vama i vašoj djeci.

«Učitelj mladih i djece je na neki način turistički vodič. Pomaže djeci otići tamo gdje žele. Pokazuje im najbolji put do tog mjesta, upućuje ih na valutu i tečajni kurs, na nužne „cake“ i knjige koje će pomoći putniku da razumije ono što vidi. Upozorava ih na opasna ili nedostupna mjesta», poznate su upute Alana Leitmana svima koji se bave odgojem djece.

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Stres na kraju školske godine

Piše: Mara Čović, pedagog Pomoć djetetu tijekom cijele godine Ivan je učenik sedmog razreda. ...

Djeca i prijatelji

Piše: Mara Čović, pedagog Da nam život bude ljepši Djecu u školi najviše vesele dobre ...

Uređenje dnevnog boravka

Kažu moji prijatelji da je kod mene doma kao u dječjem vrtiću, mislim da ...

Komunikacija u obitelji

Piše: Mara Čović, pedagog ŠTO RODITELJI MORAJU ZNATI O KOMUNIKACIJI? Potrudit ću se podijeliti ...

Krem juha od Hokaido bundeve

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Marta Pribanić iz Zagreba Sastojci za 6 ...

I Zubić vile postoje zar ne?

Sedam sati ujutro, zvoni sat, jutro tako bezvoljno i teško, izvlačim iz kreveta klince ...