Imajući na umu pisanje ovog recepta, malo sam zastala jer nisam bila sigurna kako ga nazvati: grah za zeljem ili grah sa kiselim kupusom. U mojem je načinu govora kupus uvijek bio kupus, jer dolazim iz štokavskog govornog područja, no dolaskom u Međimurje naučila sam mnoge stvari, upoznala neke međimurske običaje, naučila kuhati međimurska jela a budući da je ovo jelo specifično za ovo kajkavsko podneblje neka bude grah sa zeljem! Ustvari, većina Međimuraca i Podravaca će u svom dijalektu reći da je to ‘grah s zeljom’ 😉 Kako god bilo, uz kuhani suhi buncek ili suha svinjska rebrica ovo je prefino zimsko jelo koje zimi baš rado jedemo svi. Idealno je to kombinacija koja krijepi organizam jer grah mu daje zasitnost a kiseli kupus prijeko potrebnu energiju i vitamine koji su nam svima u ovom zimskom periodu godine i više nego potrebni. A najbolje od svega je to što se  kod pripreme ovog jela obično može skuhati veća količina pa je tako osiguran ručak i za drugi dan jer ovo jelo podgrijavanjem postaje još bolje i ukusnije, slično kao sarma. A napraviti ga doista nije nikakva mudrost i prilično je jednostavno. Evo kako:

Potrebno:

  • 50 dag graha
  • 50 dag kiselog kupusa
  • 1 luk, 2 žličice mljevene crvene paprike, 3 žlice brašna, ulje, cca.3 dl vode (za zapršku)
  • vegeta, sol,papar, lovorov list

Prilog: suho meso, suhi buncek ili suha rebrica

Priprema:

  1. Ako je grah stari (suhi) onda ga je potrebno namočiti dan prije pa ga sutradan skuhati. Ako je grah mladi onda se kuha puno kraće i nema potrebe namakati ga, nego ga samo skuhati u slanoj vodi dok zrna ne postanu mekana. Također se ovo jelo može napraviti i sa grahom iz konzerve, i tada je postupak maximalno skraćen jer takav grah nije potrebno kuhati.
  2. U drugoj posudi posebno kuhati kiseli kupus oko 30-40 min. Ako je kupus jako kisel (probajte ga prije) potrebno ga je prije kuhanja isprati u malo vode.
  3. Ocijediti grah i dodati ga kupusu.
  4. Na ulju pržiti nasjeckan luk, dodati crvenu mljevenu papriku i brašno, promiješati pa postepeno dolijevati vodu. Miješati pjenjačom dok se zaprška ne počne zgušnjavati.
  5. Uliti zapršku u grah s kupusom, začiniti po želji vegetom, soli i paprom, dodati lovorov list pa sve skupa prokuhati još 15 min.

Poslužiti uz narezani kuhani buncek. Po želji, možete komadić suhe kožice ili bunceka staviti kuhati k grahu kako bi grah bio aromatičniji.

Dobar tek!

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • Thelma

    A kod nas u Dalmaciji to se zove JOTA

  • Milan Stengl

    Hvala na receptu.
    Idem probati pa javim kak je ispalo.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Nabujak od krumpira odličan i kao prilog i kao fina večera

Ukoliko vam slučajno ostane višak krumpir pirea od ručka, nemojte ga slučajno baciti jer ...

Ledene kocke u dvije boje – kremasta fantazija

Ledene kocke su kremasti kolači za koje će se recepti naći u većini starih ...

Neobični faširanci uz raštiku s krumpirom

Ne biste vjerovali no recept za ovo jelo sam pronašla pod nazivom kineske šnicle!!! ...

Gougères – francuska peciva kao slane princes krafne

Kako bih razbila monotoniju u pripremi kiflica ili klipića koje radim stvarno često, pokušala ...

Jednostavna torta s breskvama

Kako su moja djeca veliki obožavatelji pudinga od vanilije kao i breskvi, odlučila sam ...