Gornje Međimurje – Europska destinacija izvrsnosti za 2014./2015. godinu

Gornje MeđimurjeGornje Međimurje kao Europska destinacija izvrsnosti nije samo puka težnja radišnih međimuraca iz TZ Međimurske županije, jer oni su to doista i postali. Ne samo da su Europska destinacija izvrsnosti za 2014./2015. godinu, nego su jedina hrvatska županija koja je tu prestižnu titulu osvojila čak dva puta. Vjerovatno ih je ta 2007. godina kada je Sveti Martin postao Europska destinacija izvrsnosti ponukala na još studiozniji rad, na još više nekih novih izvrsnih ideja i maestralnih izvedbi koje su naravno i ove godine rezultirale novom prestižnom Europskom titulom – Gornje Međimurje kao Europska destinacija izvrsnosti i to na temu “Turizam i lokalna gastronomija”.

Gornje MeđimurjeNo, što je uopće EDEN pitate se možda? EDEN (Europske destinacije izvrsnosti) je kao riječ akronim od European Destinations of Excellence, a u svojoj naravi projekt koji promiče modele održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke “destinacije izvrsnosti” za svaku zemlju sudionicu. Hrvatska je prepoznala značaj ovog projekta u kojem sudjeluje od samog njegovog početka, najprije kao zemlja pristupnica, a sada kao članica Europske unije. Ove se godine na Javni poziv Hrvatske turističke zajednice za izbor nacionalnog pobjednika EDEN 2014/2015. kandidiralo ukupno osam destinacija, a nakon provedenog ocjenjivanja i obilaska kandidiranih destinacija u uži izbor je odabrano pet destinacija finalista: GORNJE MEĐIMURJE, DARUVAR-BJELOVAR-GAREŠNICA, DRNIŠKO ZALEĐE, GRAD BUZET te SRIJEM I SLAVONIJA – OKUSI SRIJEMA I SLAVONIJE.

Gornje Međimurje - Međimurski stolGornje Međimurje

Dogodilo se to da je Međimurje opet prepoznato kao raj (EDEN) na zemlji 🙂  A da je Gornje Međimurje doista pravi mali raj na zemlji sada će se moći uvjeriti i mnogobrojni turisti kojima se u ovom kraju toliko toga smislenoga i sadržajnog nudi. Odličan je ovo projekt koji daje direktan poticaj razvoju turizma čak i u manje razvijenim destinacijama, naročito u razdoblju izvan glavne turističke sezone i sasvim je sigurno da im projekt daje mogućnost povećanja vidljivosti, što je također u svojem govoru prilikom svečane ceremonije i izbora istaknuo Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Gornje MeđimurjeBudući da kao urednica kulinarske internet stranice volim prošvrljati webom u potrazi za vjesticama i zanimljivostima vezanim za gastronomiju, upravo mi je objava te nagrade Međimurcima zapela za oko. Jer, kako ne osjetiti ponos kada je upravo to zemlja iz koje potječe moja baka kojoj i danas kada priča o svojem rodnom kraju oči zaiskre čudnim nekim sjajem, a u mislima odluta na brege iza kuće u Martinu na Muri. Da je mojoj baki netko prije 70-tak godina rekao kako će trganci, domaći kuruzni kruh, meso s tiblice i slanine te npr. orehnjače postati hvale vrijedni i prepoznati gastonomski doživljaji u očima mnogih, vjerovatno bi se samo nasmijala i odmahnula rukom. Pa to je nekaj kaj se podrazumijeva samo po sebi u Međimurju ne? 😉 Iako stari Međimurci pamte i vrlo teške dane u svojoj bogatoj povijesti kada je bilo doista teško preživjeti i snaći se za hranu, na blagim brežuljcima pitoresknog Međimurja oduvijek se dobro jelo. Međimurska tradicionalna kuhinja i gastronomija uopće je nadasve osebujna, prožeta austro-ugarskim utjecajima, ali opet isprepletena brojnim domišljatim jelima.

Gornje Međimurje - Mala HižaDa je Gornje Međimurje veliki turistički potencijal, prepoznali su mnogi lokalni restorani i vinski podrumi, svi su se međusobno povezali i na neki način umrežili i po tko zna koji put dokazali da “Kad se male ruke slože, sve se može!” 🙂 Tako ćete se, zaputite li se u ovaj prekrasan zeleni kraj, prije svega nauživati čistog zraka, prekrasne prirode i pejzaža u kojima se kao na bajkovitim slikama smjenjuju blagi brežuljci zasađene vinove loze, nepregledni šumarci i livade. Sigurno se nećete izgubiti na tom putu jer će vas jako dobro informirati turističke info tabele, obilježene pješačke i biciklističke rute, markirane vinske ceste. I gdje god da dođete, nećete se osjećati kao stranci, jer ljubazni domaćini pobrinuti će se da osjetite svu čar Međimurja svakim svojim osjetilom. Odličan su tome primjer Terme Sveti Martin koje su uspjele pronaći odgovor na pitanje “Kako brinuti o lokalnoj zajednici, potaknuti proizvodnju i temeljem togan poboljšati vlastitu uslugu?” pa su tako u skladu sa svojom poslovnom vizijom koja glasi „Svijet Gornje Međimurje - restoran Le Batat: Kučet u rečicizdravih užitaka“ pokrenule projekt nabavke namirnica od lokalnih proizvođača. Navedeni projekt operativni je nastavak brandiranja Termi Sveti Martin kao Regionalnog centra zdravog stila života, kao što to nalaže i vizija grupacije LifeClass, a u  prvoj fazi ovog projekta slijedi potpis sa 20 OPG-ova po pitanju nabave voća i povrća s područja gornjeg i donjeg Međimurja. Ističe se tu i njihov vrhunski restoran Le Batat, mjesto na kojem se okusi tradicije spajaju s modernim okusima inovativnih kulinarskih ideja i za svoje goste nude isključivo zdrava jela pripremljena od lokalnih namirnica. Iako restoran u svojoj ponudi ima jela temeljena na batatu, namirnici bogatoj vitaminima i visokim energetskim potencijalom, a koja je ujedno i izvrsna za zdravlje ljudi, jelovnik upotpunjuju i jela pripremljena od mesa lokalnog podrijetla, kao i poznata međimurska riba – smuđ, koja u kombinaciji s bučinim košticama u svakoj osobi budi neke nove, do sad neistražene doživljaje.

Da, Gornje Međimurje je doista pravi mali raj na zemlji. Dokazala je to i potvrdila upravo i ova nagrada EDEN, i to već druga po redu. Zato nemojte dvojiti ni trenutka i dođite u Gornje Međimurje i provjerite zašto je baš ovaj kraj Europska destinacija izvrsnosti.

Fotografije ustupile Terme Sveti Martin i Turistička zajednica Međimurske županije

Gornje Međimurje - restoran Le BatatGornje Međimurje - kušaonica vinaGornje Međimurje - Šefica kuhinje restorana Le Batat

HTZmedimurje

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kreativna radionica na plaži

Evo jedne odlične ideje kako na koristan i zabavan način iskoristiti vrijeme provedeno na ...

Inhalacijom protiv prehlade

Vjerujem da ste se u ovo promjenjivo proljetno vrijeme koje doduše više sliči zimskim ...

Fina domaća pizza iz Tefal Optigrilla

Ako vam se slučajno dogodi da ostane koji komadić kuhane šunke nakon Uskrsa, napraviti ...

Sponzorirani video by METRO: Dan mojeg poslovanja!

Oduvijek vjerujem da je u životu bitno pokrenuti se, biti aktivan, pokušavati nešto promijeniti ...