Fiš-paprikaš

Prije svega moram reći da ovo što ćete ovdje pročitati nije recept za pravi izvorni fiš-paprikaš sa svim onim što jedan fiš podrazumijeva. Kako bi rekao Pavao Pavličić :”…postoje tri stvari bez kojih fiš nikako nije moguć. To su bakreni kotlić, bijelo vino i dobro društvo. Premda je pripremanje fiša umjestnost, znanost i sportska disciplina, za običnog je čovjeka najvažnije ipak ovo treće, naime društvo.

Ovo je više recept za riblju juhu od riječne ribe koju smo mi doma u Vukovaru uvijek zvali Fiš-paprikaš i meni je preeeefina. Nije ovo pravi fiš kakav se kuha u kotlićima, jer u pravi fiš ide više vrsta ribe i način pripreme a i okus je samim tim drugačiji. Isto tako ovakav fiš nije ljut sam po sebi, samo je blago ljutkastog okusa, a ako netko želi jako ljuto samo si nasjecka ljutu feferonu u svoj tanjur.  Dakle, ako ste ikad poželji probati slavonski fiš, a niste ribič i nemate puno vrsta ribe, onda je ovo recept za vas! Probajte skuhati i nećete pogriješiti: jako je fino 😉

Potrebno:

  • meso šarana i soma (narezano, očišćeno…)
  • 2 dl bijelog vina
  • 3-4 dl vode (po potrebi)
  • 1 vrećica začina za riblju juhu
  • 6 dl domaćeg tekućeg paradajza
  • 3 luka
  • 5 žličica mljevene crvene paprike
  • ljuti feferoni
  • vegeta, sol, papar
  • debeli rezanci

Priprema:

  1. Luk izribati na ribež ili ga usitniti multipraktikom. Pustiti da odstoji 15tak min da pusti sok, pa ga lagano ocijedititi.
  2. Na malo ulja popržiti ocijeđeni luk, zaliti vinom, paradajzom i vodom dobro začiniti  i pustiti da zakuha.
  3. U zdjelici pomiješati koncentrat za riblju juhu sa 3 dl tople vode, pa i to uliti u lonac.
  4. Ubaciti narezane komade ribe i kuhati na laganoj vatri dok riba ne omekša.
  5. U međuvremenu skuhati u većoj količini slane vode deblje rezance .

Poslužiti fiš uz kuhane rezance, kruh i ljute feferone (da si zaljuti koliko tko želi 😉 )

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Lyra

    nisam nikad dodala vino u fiš paprikaš, morat ću to isprobat. ja ga volim ljuto, pa znam dodat jednu malu žlicu crvene ljute mljevene paprike, a kad nemam začin za riblju juhu, jednostavno dodam pet velikih žlica mljevene paprike, ostalo vrlo slično radim kao i ti. e da mi je danas bit kod tebe na ručku:)

  • ribić bobi

    idem odmah u pripremu

  • Alas

    Poštovana autorice skice o spravljanju jela, zar ne mislite da je nuzno potrebno da se prikaze tocna kolicina svih sastojaka,a ponajprije ribe ciji je omjer ,naspram tekucine, ključan za uspjeh? Kada biste to ispravili, mozda bo ovo i bio recept, do tada je ipak samo skica za jedan možebitno uspješan portret..

  • Sandra Gašparić

    Žao mi je dragi Alaše što nisam ranije odgovorila…imah izvjesnih problema u administraciji panela ovih posebno čitanih uskrsnih dana…ehh da, baš ste me dobro nasmijali komentarom, naročito u petak kada smo si svi za stolom pošteno omastili brk upravo ovakvom skicom kakvu opisujete, a portret nam je bio i više nego uspješan unatoč nevaganju količine ribe 🙂
    Slažem se da su za dobar recept omjeri i količine jako bitni, i evo ispričavam se ovim putem svima koje uvrijedih svojom nepotpunom ‘skicom’, što u konačnici ovaj post i jest, kako sam i navela na početku teksta…nema navedene količine ribe zato što mi je u trenutku kada sam pisala tekst to doista i bila nepoznanica…jer spravljanje ovakvog fiša kod nas doma podrazumijeva da se kupi šaran od cca 1,5 kg i nešto soma od cca 1 kg, pa onda jedan dio ribe ide na pohanje/prženje, a jedan dio ribe ide u fiš..a koliki je taj dio koji ide u fiš, doista nisam sigurna jer nikad nismo vagali ribu koju bućnemo u lonac..rekla bih odokativnom metodom da je to cca 800 g.
    Nadalje, smatram da je za dobro jelo ključ uspjeha u dobroj volji i spremnosti na improvizaciju, ljubavi prema kuhanju i dijeljenju hrane sa dragim nam ljudima, a ne crna slova na papiru koja u svemu mogu samo pomoći, ali ne i biti ključna za uspjeh!
    S poštovanjem,
    autorica (gotovo) svih ‘skica i portreta’ na http://www.recipeci.com – Sandra Gašparić

  • suzanapoljak

    Gospođo Sandra zahvaljujem na ovom divnom receptu.Nikada nisam sama kuhala fiš,smatrajući da nisam dorasla zadatku.Međutim,uz vaš recept sam se odvažila,i mogu vam samo reći da je bio pravi pogodak.Od tada nam je redovito na stolu baš po vašem receptu.Hvala lijepa i na drugim receptima.Samo tako nastavite ☺

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Praščići za sreću

Da praščići mogu donositi sreću saznala sam baš danas dok sam bila u potrazi ...

Mini piroške

Da, još uvijek sam na godišnjem u Vukovaru i još uvijek smišljam načine kako ...

Pekmez od smokava

Već neko vrijeme traje sezona smokava, pa evo i priče o smokvi ;-).  Ne ...

Dupli cheeseburger na ReciPeci način

Dupli cheeseburger nešto je što što će moji klinci savim sigurno na prvu odabrati ...

Čokoladne banana kocke

Prošlog sam vikenda malo eksperimentirala s kolačima, pa sam od nekoliko sakupljenih recepata uzela ...

Kuhano žito sa orasima, grožđicama i medom

Postoje tako neke stvari u životu oko kojih baš nikada nema dileme. Npr. pita ...