Sinoć sam napravila svoje domaće ferrero rocher kuglice za koje mi je recept poslala jedna od naših čitateljica Vlatka Nikolić. Malo sam prosurfala netom i pronašla originalan recept na blogu Just good food i odlučila i ja pokušati jer se recept čini doista jednostavan a Ferrero rocher kuglice oduvijek su pri vrhu liste mojih omiljenih slastica. Budući sam tortu ferrero rocher već probala napraviti i oduševila me, nisam niti sumnjala da će me ovi božićni kolačići ostaviti ravnodušnom. Stvarno su jako fini, okusom gotovo identični svojem slavnom originalu no ono što me pomalo razočaralo je sama izrada. Iako se sve čini jednostavno i kuglice se rade od samo 3 osnovna sastojka, užasno su mi se teško radile, masa mi je bila nekako premekana i prerasipna. Uglavnom, uspjela sam kuglice još nekako i oblikovati ali njihovo umakanje u tekuću čokoladu je bio posao kojim sam isprljala cijele ruke i pokapala poprilično prostora oko sebe. Srećom, imam zahvalno gledateljstvo (svoju dječicu) koja su spremno svu rasipanu čokladu prstićima polizali 😀 Dakle, mislim da bi mi cjelokupni posao olakšalo to da sam u recept stavila barem još 10 dag nutelle više (tako bi masa možda bila lakša sa oblikovanje) a da sam čokoladu za umakanje možda malo više rashladila. Jer ovako, čokolada je tekla u potocima sa kuglica, i nakon hlađenja ih je trebalo pažljivo odvojiti od podloge na kojoj su se cijedile. Ove kolačiće morat ćete čuvati u hladnjaku jer se čokolada na njima jako brzo topi. No, vjerujem da to neće biti problem jer toliko su fine da će nestati u rekordnom roku.

Da sumiram, Ferrero rocher kuglice su urnebesno fine, ali sami procjenite isplativnost izrade istihjer trebat će vam dosta živaca za njih 😉 Što se financijske isplativosti tiče, znala sam da će sigurno biti upita u tom smislu pa sam malo preračunala namirnice koje sam koristila i došla sam do cijene od 45 kn za cca. 35 kuglica koliko ih ispadne od ove mase u receptu. Odluka je dakle na vama, ali budite svjesni i činjenice da uživanje u finim stvarima uvijek ima svoju cijenu 😉

 

Potrebno:

  • 10 dag napolitanki s okusom lješnjaka
  • 15 da lješnjaka
  • 20 dag nutelle
  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 3-4 žlice ulja

Priprema:

  1. Lješnjake rasporediti na veći lim za pečenje i kratko ih prepržiti u pećnici kako bi im se skinula opna i kako bi dobili onaj specifični okus i aromu kao kad se nalaze u npr. čokoladi s lješnjacima 😉 Staviti ih u vrećicu za zamrzavanje i usitniti ih batom za meso.
  2. Napolitanke sitno nasjeckati ili izmrviti rukama.
  3. U posudi pomiješati mrvljene napolitanke, lješnjake i nutellu pa kuhačom dobro izmiješati kako bi se nutella ravnomjerno rasporedila unutar mase. Masu čuvati u hladnjaku najmanje 2 sata kako bi se dobro stisnula.
  4. Na pari otopiti čokoladu uz dodatak ulja.
  5. Od pripremljene mase rukama raditi male kuglice i umakati ih u otopljenu čokoladu koju bi bilo dobro prije toga također malo rashladiti (uz povremeno miješanje)
  6. Odlagati ih na pladanj kako bi se ocijedile od suvišne čokolade i dobro rashladiti.
  7. Poslužiti u dekorativnim malim košaricama.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (11)

  • Jelena

    Hvala za ovaj super recept. Jučer sam ih napravila, i stvarno su dobro ispale. Još sam ih na kraju posula mljevenim lješnacima da izgledaju kao prave 😉 svidja me se jednostavnost i brzina pripreme a tek ukuusss 🙂

  • Recepti za kolace

    Najbolji recept za ferrero isproban! Hvala puno!

  • Aleksandra

    Jel moze neko da mi kaze sta znaci dag i da, ja sam iz Srbije, a ne znam sta znaci to, pa samim tim ne znam koliko cega ide…. Hvala unapred.

  • admin

    Aleksandra, dag je mjerna jedinica za težinu a označava isto što i dkg. Dakle, 10 dag nečega je isto što i 10 dkg nečega.

  • zrinka

    nemam drugog komentara, osim SAVRŠENI…

  • zero

    Super Recept!!!
    A sada morao bih da dam nekoliko komentara na merne jedinice.
    Ja sam takodje iz srbije, ali sam isao u osnovnu skolu, jel je obavezna jeli 🙂 i u toj osnovnoj skoli sam imao predmet koji se zove fizika u petom razredu koliko se secam. Pa na tom simpaticnom predmetu se jes na pocetku ucila lekcija koja se zove Fizicke velicine i prefiksi kao sto su mili mikro nano piko odnosno deka kilo

  • admin

    Pa ovako, ne znam ja u koju ste to vi školu išli i što se učilo u toj vašoj školi. Sasvim je ne bitno da li ste iz Srbije, Slovenije, Mađarske, Austrije ili Grčke jer naime, postoji nešto što se zove MEĐUNARODNI sustav mjernih jedinica koji se primjenjuje u svim obrazovnim i drugim ustanovama a on kaže da je kilogram osnovna mjerna jedinica za masu te da je dekagram (dag) kao njegov decimalni predmetak oznaka za njegovih 10 grama.
    Dakle, isto možete pronaći uvidom u slijedeće http://hr.wikipedia.org/wiki/Kilogram, ili pak slijedeće http://serbianforum.org/fizika/272426-mjerne-jedinice-u-fizici.html

    Jesmo li razriješili konačno misteriju dekagrama? 😉

  • Mira D

    Recept je odlican, nasla sam ga proljetos negdje, isti. Gastrodiva doda jos i maskarpone no sasvim uredu je i bez. Nisam masu hladila, odmah sam pravila kuglice, pustila da se ohlade pa doradila da imaju pravilan oblik, lakse se umakaju u topljenu cokoladu kad se prethodno malo zamrznu, manje se cijede, jos kad se sacuvaju kosare od bombonjera i okrenu naopako a potopljene kuglice poredaju na mini platforme skoro da nemaju stopicu od cokolade. nije lose koristiti dve cackalice prilikom umakanja u cokoladu. Mozda netko ima bolju isprobanu ideju, bit cu zahvalna, stvarno oduzimaju mnogo vremena.

  • admin

    Hvala vam Mira na idejama i dobrim savjetima koji su uvijek dobro došli 😉

  • Lorena Pilipović

    Jedva čekam da mi mama to napravi 🙂 <3

  • admin

    Onda Lorena nema druge nego nagovoriti mamu 😉 sretnooo 😀

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

15-minutni kolač s jagodama i keksima

Ako ste mislili da ne postoji ništa jednostavnije i bolje od 15-minutnog kolača s ...

Traktor torta

Ovo je jedna doista fina čokoladna torta koju sam radila za rođendan mog preslatkog ...

Brzo i fino kiflice – najbolje i najbrže kiflice

Za razliku od nekih drugih vrsta peciva od dizanog tijesta, Brzo i fino kiflice ...

Jednostavna torta s breskvama

Kako su moja djeca veliki obožavatelji pudinga od vanilije kao i breskvi, odlučila sam ...

Rupičasti kolač sa jagodama i pudingom

Prije nekoliko godina sam prvi put napravila jednostavni puding kolač s rupama koji nas ...

Prhki kolačići s kokosom

Kako bismo razbili današnju popodnevnu monotoniju i doskočili dosadi danas smo se moja dječica ...