Pita sa koprivom i krumpirom u svojoj je osnovi vrlo slična piti zeljanici (pita s tankim korama sa punjenjem od kupusa), a vrlo sličan efekt dobio bi se da se umjesto koprive koristi špinat. No, zašto ne iskoristiti sve blagodati ove predivne prirode oko nas i ne priuštiti si ukusan i zdrav obrok sa tom biljkom koja raste svuda oko nas. Kopriva je biljka toliko rasprostranjena da je mnogi niti ne primjećuju, osim naravno ako kojim slučajem ne zađu među koprive golih nogu ili je ne dotaknu golom rukom pa se opeku. Rijetko tko uopće pomišlja da je ta biljčica tamno zelenih nazubljenih listova jedna od najzdravijih biljaka uopće koja je dostupna gotovo svima, i ustvari je jedan od najčudesnijih lijekova iz prirode.

Naime, kopriva u sebi ima određene nutrijente koji odlično djeluju kao pročišćivač krvi, pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže u snižavanju šećera u krvi, liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva, prepuna je željeza i kao takva odlična za liječenje anemije, a što je najbolje može se korisiti na tako puno načina: kao čaj, kao sok, odlična je u juhi ili pak umaku, u pitama… Kako je proljeće doba kada većina nas napravi po domu proljetno čišćenje i osvježenje životnog prostora, zašto to ne bismo napravili i sa svojim organizmom?

Dakle, sve što morate je otići u kakvu šumu ili na livadu koja je malo udaljenija od prometnica, ubrati stručak vrhova mladih kopriva i pripremiti ih na način koji god želite. Ja vam danas toplo preporučam domaću pitu od koprive, sa finim tankim korama za savijače. Ono što svakako morate znati je to, da je kopriva biljka koja možda i najviše od svih drugih biljaka apsorbira energiju iz zemlje i zraka pa je jako važno da ju berete na mjestima za koja znate da nisu zagađena. Pri branju koprive treba biti oprezan jer njezini listovi žare i peku, pa ju treba brati oprezno s rukavicama i to samo gornjih 5-6 cm biljke, i to svakako što mlađe biljke. To su one koje imaju nijansu svjetlije i manje lišće od ostalih. Na taj način ćete dozvoliti da se biljka regenerira, a ubrat ćete i iskoristiti njezin najzdraviji dio.

Mislim da sam vam rekla dovoljno o koprivi da vas nagovorim da pokušate 😉 Ova je domaća pita s koprivom nama bila prefini ručak, a sa preostalih par komadića smo se sladili i za večeru uz hladan jogurt. Prefino nešto! Tijesto za savijače sam radila sama i recept za isto možete vidjeti OVDJE, no možete i kupiti već gotove tanke kore pa ćete ubrzati postupak.

Pita sa koprivom

POTREBNO:

  • Pita sa koprivom i krumpiromtanke kore za savijaču (10-tak komada ako su kupovne i jako tanke, ako ih razvlačite kod kuće onda recept pogledajte OVDJE pa ćete od te količine tijesta dobiti dovoljno kora da napravite i pitu s koprivom i štrukle sa sirom ili jabukama
  • 300g mlade koprive
  • 4 krumpira
  • 1 veći luk
  • 2 sirna namaza
  • 2 jaje
  • vegeta, sol, papar
  • Za preljev: 250 ml temeljca (voda sa kockom za juhu ili sl.)

PRIPREMA:

  1. Koprive oprati, pa ih kratko blanširati. Za ovo je dovoljno da ih uronite u kipuću vodu na 5-10 min. Vodu od blanširanja svakako bacite jer u njoj se nalazi mravlja kiselina iz listova koprive koja bi mogla naškoditi vašem želucu 😉
  2. Krumpir oguliti i naribati na krupniji ribež, a luk sitno nasjeckati.
  3. Pomiješati u posudi naribani krumpir, koprivu koju ste ocijedili i sitno nasjeckali, luk, sirni namaz i jaje, začiniti po ukusu i dobro promiješati.
  4. Nadjevom premazivati kore, raditi rolade, složiti ih u lim na papir za pečenje, premazati lagano uljem i peći u pećnici na 175ºC 30 minuta. Nakon toga izvaditi pitu, preliti je temeljcem i vratiti u pećnicu na još 15 minuta. Pita je gotova kada upije sve sokove od temeljca i kada lijepo porumeni.
  5. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Danica

    Mljac, i ovo ćemo isprobati…taman imam koprivu ispred kuće…hehe. Hvala na ideji!!!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Punjene mesne rolice u umaku od vrhnja

Svinjski kare je komad mesa koji se može spremiti na stvarno puno načina. No, ...

Bagels peciva

Čitajući nedavno jedan članak o restoranima i gostionicama u Beču, po prvi put sam ...

Zapečene punjene paprike

Zapečene punjene paprike?! Vjerovatno će velika većina vas kada vidi ove slike i pročita ...

Pileći paprikaš sa zapečenom palentom

Možda ste već primijetili da se u mojoj kuhinji najčešće kuhaju umaci od piletine. ...