Svakog desetog u mjesecu u gradu Benkovcu je sajam. U početku je to bio stočni sajam, a danas se tu može naći svega “od igle do lokomotive”. S obzirom da je danas rijetkost vidjeti domaće životinje u živo može poslužiti i kao neka vrsta zoo vrta. Inače taj sajam ima dugu tradiciju i ako ste desetog u blizini obvezno navratite. Između ostalog tu se može naći i primjerak dalmatinske “katride” i to u veličini za klince. Evo kako od toga možete napraviti izvrstan poklon kakav ja već tradicionalno poklanjam kad idem na krštenje.
Postoje dvije vrste tih mini stolica. Jedna se može sklopiti, a druga je fiksna. Može poslužiti i neka druga bitno da je drvo čisto, odnosno da nije bojano ni lakirano. Ja sam koristila Beltop boje za drvo i to bijelu i plavu. Ako ste u stanu bez radionice i nemate dvorišta možete koristiti i lak boje iz staklenkama za hobiste Hobby line u raznim bojama (one nemaju intezivan miris). Prvo sam stolicu pobojala po želji. Bez obzira koju boju koristite profesionalnu ili za hobi bitno je poštivati upute za korištenje i sušenje boje.

S obzirom da za ovakve radove volim koristiti salvetnu tehniku ukrašavanja bitno je taj dio površine obojati u bijelu boju jer tako taj detalj najbolje dolazi do izražaja. Za samu salvetnu tehniku možete koristiti posebnu tekućinu u staklenci namjenjenu za to, a može poslužiti i razrjeđeni drvofix.  Znači, odaberete salvetu sa uzorkom koji vam odgovara, odvojite slojeve i koristite samo gornji. Uzorak je bolje ne izrezati sa škarama već prstima počupkati oko njega. Tako bolje prijanja za podlogu. Stavimo takav uzorak na podlogu (najbolje se vidi na bijeloj) i sa kistom premazujemo tekućinom od sredine prema krajevima. U slučaju da niste zadovoljni sa rezultatom stignete još sve pobrisati i ponoviti.

Za pisanje i dodatno ukrašavanje koristila sam Pic Tixx boje u tobi koje su se stvarno pokazale jako postojane, jer sad ima i nekih mojih uradaka starih i više godina ;).

Pošto ja nisam koristila lak boje sve sam na kraju premazala belton bezbojnim lakom iako sam uvjerena da bi bilo dovoljno i lakše posprejati bezbojnim autolakom. Ako koristite lak boje za hobi to nije ni potrebno. Isto to vrijedi ako koristite posebnu tekućinu namjenjenu salvetnoj tehnici.

I eto uz malo mašte i dva tri slova eto orginalnog poklona. Mislim da će Vigo biti zadovoljan, mama i tata već jesu.

Vaša Lili

A evo i nekih mojih prijašnjih sličnih radova:

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

10 dječjih zapovijedi

Nedavno sam na portalu Mamino sunce otkrila interesantan tekstić o viđenju svijeta oko sebe ...

Škola bez bola

Piše: Mara Čović, pedagog KAKO DOBRO ZAPOČETI NOVU ŠKOLSKU GODINU? Prije polaska djece u školu ...

Božićni običaji

Svake godine, nekako u ovo doba, pomislim kako ću ove godine biti ažurnija što ...

Božićna zvijezda

Jeste li već kupili svoju ovogodišnju Božićnu zvijezdu? Ili ste možda uspjeli sačuvati prošlogodišnju ...

Zašto volim Plidentu?

Postoje stvari u životu koje nam se svima događaju a da ih gotovo nismo ...