Što napraviti kad u kući imate neke osnovne namirnice, u novčaniku lagani propuh, želju za nečim slatkim i volju za kuhanjem? Pa Damin kapric naravno! Ovo je kolač pomalo staromodan, običan rekli bi skoro. Radi se od osnovnih sastojaka koje većinom svi imamo doma: brašno, šećer, jaja… I doista je jednostavno za pripremu.

Recept za Damin kapric sam već prije par godina pronašla u jednom časopisu, pospremila ga i zaboravila na njega jer mi se uvijek činio preobičan i nekako, prazan. Ovaj put sam čak opravdala i ovaj smješni naziv kolača: ‘kapric’. Kolač sam zmućkala i napravila u svega pola sata i to u toku pripreme ručka unatoč skepticizmu ukućana da nema šanse da stignem još i to. Kada mene netko izazove u kuhinji, onda bolje da me se čuva jer sam u stanju napraviti i nemoguće baš svima u inat 😀

Zašto se kolač zove ‘Damin kapric’ nemam pojma…bit će da ga je iz sličnog inata kao ja danas radila nekakva dama. Kako god bilo, ovo je definitivno kolač koji svatko može pripremiti bez odlaska u kupovinu pod pretpostavkom da ima u kući 6 jaja, malo pekmeza, brašna i šećera. I da se razumijemo, ovim kolačom nećete ostati oduševljeni na prvu, jer biskvit je onako, dosta suh za moj pojam i kolač je prilično ‘običan’ i dosadan. No, ono što ga čini posebnim je to što je jednostavan i što ga možete napraviti za čas kad god se sjetite i kad god vam padne šećer jer nema tu puno filozofije. Definitvno, kolač za svaki dan. Evo recepta:

Damin kapric

Damin kapric – recept

POTREBNO:

  • 6 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 180 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 žlica mlijeka
  • 250 g šećera u prahu
  • sok od polovice limuna
  • 4-5 žlica mekšeg pekmeza (marelica, šipak…)

PRIPREMA:

  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
  2. Za biskvit miksati žumanjke sa 4 žlice šećera i vanilin šećerom, dodati omekšali maslac i miksati dok se ne dobije jednolična pjenasta masa. Dodavati tada postepeno brašno sa praškom za pecivom i mlijekom.
  3. Pripremljenu biskvitnu masu izliti u lim za pečenje prethodno namašćen i pobrašnjen. Masa je dosta gusta i morat ćete je žlicom ‘razmuljati’ po limu. Peći 15 min u pećnici na 180°C. Izvaditi lim iz pećnice, premazati napola pečeni biskvit  mekanim pekmezom, a preko pekmeza nanijeti čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Snijeg od bjelanjaka pripremiti na slijedeći način: miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati 250 g šećera u prahu i sok od limuna i miksati dok masa ne postane lijepa sjajna i gusta.
  4. Vratiti lim u pećnicu i peći još 20 min na istoj temperaturi dok se s vrhna ne stvori zlaćana korica. Primjetit ćete kako se bjelanjci prilikom pečenja napušu, no to to će nakon vađenja iz pećnice splasnuti.
  5. Ohladiti kolač i rezati na kocke. Poslužiti hladno!

Dobar tek 🙂

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Art on my way

    Meni kolač izgleda baš zanimljivo.
    A i kao što si i sama rekla, meni su korisni i recepti za kolače koje mogu spremiti kad imam samo neke osnovne sastojke u frižderu (jer ipak još ne radim).
    Super prijedlog, receptić je spremljen i čeka svoju pripremu..

    Kod mene na blogu.. članak o vjenčanju iz snova..

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Srneći hrbat sa prženim lješnjacima

Iako je srneći hrbat kolač koji se nekako više veže za Božić i božićno ...

Schwarzwald muffini – cupcake s višnjama

Schwarzwald muffini koji su ustvari jako fini voćni cupcake savršenstvo su u koje ćete ...

Savršeno kremasti cheesecake – New York style cheesecake

Recepata za cheesecake doista u online svijetu recepata ima puno i ponekad nije jednostavno ...

Kremasti kolač s jagodama i čokoladom

Kremasti kolač s jagodama i čokoladom nepogrešiva je kombinacija za sve one koji obožavaju ...

15-minutni kolač s breskvama

Što drugo napraviti kada imate jako malo vremena, puno bresaka i veliku želju za ...

Fritaja sa tjesteninom, rajčicom i sirom

I tako malo po malo, dođe i to proljetno vrijeme, Uskrs je pred vratima i ...