Evo konačno završih sve slastičarske poslove za sutrašnju Bruninu feštu. Napravila sma dosta toga i sve je za sad ispalo odlično. Vidjet ćete sutra. Torta je u zamrzivaču (valjda će se stisnuti 😉 ), biskvitni kolač s trešnjama u limu na polici spreman na rezanje, a ove prepreefine kuglice sam morala sakriti u hladnjaku da ih klinci ne nađu jer sam skoro ostala bez njih kad sam im pokazala 🙂 Ovakve kuglice najčešće radim za Božić uz ostale sitne kolače, ( i mogu vam reći da su ovo moji omiljeni božićni kolači) pa kad ih napravim ovako u ‘obični’ dan klinci su oduševljeni jer su stvarno fine. Recept mi je dala prije par godina moja susjeda Izabela. Kuglice su energetska bomba jer u njih osim cornflakesa, kokosa i margarina ide jaaaako puno čokolade. Po izvornom receptu čak 1 kg mliječne čokolade! Ja sam ovaj put radila sa pola mase jer bi mi sve bilo malo previše za sutrašnju feštu. Znam da ste odmah pomislili: ‘ma koje kuglice, to je preskupo kad ide toliko čokolade.’ Ali doista nije. U ove kuglice možete staviti bilo koju mliječnu čokoladu, ne mora biti najkvalitetnija, te kombinirati sa jednim dijelim čokolade za kuhanje. Danas se po dućanima može naći mliječnih čokolada već od 4 kn za 100g. Ja obično u ovom receptu iskoristim sve ostatke čokolada (uključujući i one šećerne table) koje klinci ne žele pojesti, uskršnje zekane i jaja iz staniola (da, da još uvijek se nisu pojeli), božićne djeda mrazeve i Nikole iz omota.. i sl. Sve su to čokolade koje klinci samo otvore zagrizu i ostave. Ja te ostatke onda sakupim u vrećicu, dobro zatvorim i pospremim u hladnjak. Uvijek dobro dođu za neki kolač, kao što je ovaj npr. 😉 Kuglice su zbog cornflakesa neobično hruskave i užasno su dobrog okusa. Svakako probajte!

Potrebno: (za cca. 100 kuglica)

  • 1 kg mliječne čokolade
  • 10 dag kokosa
  • 25 dag cornflakesa (kukuruznog)
  • 20 dag margarina

Priprema:

  1. Cornflakes valjkom za tijesto zdrobiti na manje komadiće.
  2. U većoj posudi natrgati čokoladu na manje komadiće a maslac izrezati na šnitice i uz miješanje na pari otopiti.
  3. Dodati izmrvljeni cornflakes i kokos i dobro izmiješati, prvo kuhačom a potom rukom. Masa se dosta teško miješa i čini se prilično suha i rasipna ali bez brige, to tako mora biti.
  4. Odmah raditi manje kuglice i uvaljavati ih po želji u kokos ili šarene ukrasne kuglice. Kuglice su dosta, onako, rasipne, pa ih je potrebno više rukama gnječiti nego rolati između dlanova da bi se dobila kuglica.
  5. Osušiti na zraku ili staviti u hladnjak do posluživanja.

Kuglice možete poslužiti u malim papirnim košaricama pa će izgledati ljepše i dekorativnije.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Dragana

    Za sutrašnji prvi rođ.napravljene su ove diiiiivne kuglice! Jedino ih nisam odmah mogla raditi jer su se topile u rukama pa sam ih prvo stavila u hladnjak na sat vremena. Ma savršenstvo su, tako hrskave i mmmmmm 🙂
    Hvala na divnim receptima!!!

  • Iva

    Svi kolači koje sam do sada napravila po vašem receptu ispali su preukusno! Hvala vam 🙂 Zanima me za ovaj recept mogu li umjesto kokosa qstaviti jednaku količinu mljevenih oraha?

  • admin

    Mislim da bi mogli, jedino će okus biti potpuno drugačiji, ali vrijedi probati, naročito ako volite orahe 😉 Javite rezultate….

  • Iva

    Hvala na brzom odgovoru. Napravila sam ih sa orasima i pola mjere kokosa. Svi smo bili oduševljeni. Sad je već i Uskrs blizu pa ću ih sigurno raditi opet. Hvala još jednom i sretno 🙂

  • lela

    bok sandro,
    ja radila jučer te kuglice, dobra zabava za dječicu. ali dan poslije – tvrde ko kamen…
    ono što sam ja stavila je bilo 1 kg čokolade za kuhanje a ne mliječna čokolada – jel u tome kvaka???

    nisu za jelo, ali su za ukras divne…. završit će na boru 🙂

    pozdravić.
    svratite ovih dana….

    lela

  • Sandra Gašparić

    Pa da draga, lijepo piše da u kuglice ide mliječna čoksa 😉 Čokolada za kuhanje se puno jače stegne od mliječne čokolade nakon što kuglice odstoje.
    Gledat ćemo da svratimo kad se zaletimo do Čk-a 😉
    Pozdrav i puse svim Šoparima, malima i velikima 😀 <3

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fina peciva sa svježim sirom

Što se dobije kada se ujedine dosadno subotnje popodne, želja za nekim finim slanim ...

Panceroti

Prije nekoliko dana kada sam bila u nedoumici što skuhati za ručak moja mi ...

Jastučići s pekmezom – najbolji slatki ručak ili večera

Jastučići s pekmezom su meni kao djevojčici bili jedno od omiljenih jela. Iako je ...

Torta bijeli Egipat

Postoje određeni nazivi torti i kolača koji se podrazumijevaju sami po sebi što zbog ...

Punjena vješalica omotana pancetom

Punjena vješalica jedno je od rijetkih jela zbog kojeg mi od same pomisli cure ...