Početkom ovog tjedna sam na recipeci facebook stranici raspisala svojevrsnu tjeralicu za novim receptima, omiljenim mojim funovima, pa sam tako između nekoliko pristiglih odabrala ovaj koji su mi poslale čak dvije moje vjerne čitateljice Dijana Špicar i Isabela Jeromela-Brlek (hvala cure još jednom na divnom receptu). Sličan kolač pod nazivom Sočni čokoladni kolač sam radila i objavila prije nekog vremena, ali moram priznati da je ovaj puno sočniji. Uglavnom, pomislih, kada je to omiljeni kolač čak dvije žene koje vole kuhati, onda mora da je doista fini. I odluka se pokazala jako dobrom. Kolač ne da je dobar, nego je izvrstan, prilično jednostavan za napraviti i definitivno postaje i moj omiljeni 🙂 Doduše  njihovi se recepti razlikuju samo u nijansama pa sam ja napravila kombinaciju jednog i drugog. Nazvala sam ga čokoladna bomba zato što to doista i jeste – shvatit ćete to već s prvim zalogajem ovog fantastično kremastog čokoladnog užitka. A to niti ne čudi, jer u njegovom se sastavu nalazi ni manje ni više nego 500g čokolade!  Dakle , ako niste čokoljupci ovo definitivno nije kolač za vas, ali svima onima koji znaju uživati u finom čokoladnom okusu ovo će biti desert snova – moćan, konkretan, fini tamni mekani biskvit sa deeeeeebelim slojem čokoladne kreme…okus ovog kolača ostaje na nepcu još jako dugo nakon kušanja 😉 Vjerovatno će se naći i oni sitničavi koji će reći da je to pretjerivanje i da tako jake i kalorične namirnice u tolikoj količini doista nisu potrebne i da su čak i štetne, a ja kažem – živjela čokolada! 😀 Od nekoliko komada ovakvog bombastično dobrog kolača se ne umire a užitak je nenadmašan.

Potrebno:

  • 5 jaja
  • 12 dag šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
  • 20 dag margarina
  • 20 dag čokolade za kuhanje

Za čokoladni preljev (ganache kremu):

  • 7 dcl vrhnja za šlag (Hulala, Hole ili neko slično)
  • 30 dag čokolade za kuhanje

Priprema:

  1. Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
  2. Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.
  3. Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
  4. Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.
  5. Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.
  6. U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivom ganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
  7. Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
  8. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.

Poslužiti rezano na kocke, na desertnom tanjuriću. Uz ovaj super čokoladni okus idealno bi bilo poslužiti i žlicu-dvije posebno tučenog slatkog vrhnja.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (19)

  • Nina

    Obožavam raditi ovaj kolač i apsolutno su svi oduševljeni njime! Jedino kaj stavim 20 dkg čokolade za kuhanje, a ostalih 10 dkg stavim neku tamnu čokoladu s narančom ili malinom..pa bude malo drugačija, ne skroz čokoladna:))

  • Nita

    radila bih ovaj kolač za vikend,ali ne razumijem ovaj dio recepta….

    “5.Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.
    6.U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag…”

    Prvo ispeči biskvit pa ga zaliti ili ga još staviti u pećnicu?!? hm, hoćete pojasniti, molim!
    hvala unaprijed!

  • Sandra

    Evo da ne bi bilo zabune:
    1. Umutiti biskvitnu smjesu prema uputi, izliti u lim za pečenje i staviti u peći u pećnicu.
    1. Dok se biskvit peče, otopiti čokoladu u vrhnju za šlag.
    2. Kad se biskvit ispeče, još vruć preliti sa kipućim mlijekom, i odmah potom preliti ga i sa čokoladom otopljenom u vrhnju za šlag.
    I to je to! 🙂

  • chop_natza

    Ovaj kolac je fenomenalan,cokoladan… mmmmmm 🙂 necete pogresiti!!!

  • snežana

    ok. je kolač, samo drugi put neću stavljati čokoladu u biskvit, nešto drugačije ću napraviti ,jer smatram da je dosta čokolade u kremi.

  • admin

    Pošteno! 😀 Kao što rekoh u postu, ovo je stvarno jako jak kolač 😉 Biskvit možete zamijeniti bilo kakvim drugim smeđim kakaoastim biskvitom, mislim da će i tako biti ukusno. Javite nam kako je ispalo, može? 😉

  • iva

    Može jedno pitanje,vec drugi put sam napravila ovaj kolač ali ista stvar mi se događa,kada zalijem kolač sa mlijekom odigne mi se mala korica koja je mekana i onda mi uleti u glazuru ,ne smeta okusu ali smeta jer nikakao da ispadne savršeno. Kako to izbjeci,unaprijed hvala na odgovoru.. pozz

  • admin

    Draga Iva,
    doista ne znam zašto vam se to događa. Meni se niti jednom to nije dogodilo. Znam o čemu govorite. Meni je to površinsko odvajanje korice problem kada preko biskvita treba premazati kremu, no to ovdje nije slučaj jer se tekući ganache doslovce izlije preko biskvita pa mi se nikad nije dogodilo da se taj površinski sloj ‘pomrda’ ili zasmeta. Možda da probate izlijevati ganache skroz polako?

  • NINA

    POSLE KOLIKO SE GLAZURA STEGNE???KOLAC SAM NAPRAVILA PRIJE POLA SATA,VEC JE 10 MIN.U FRIZIDERU!!

  • admin

    Da da, glazura je dosta tekuća još najmanje 2-3 sata nakon izlijevanja. Iako, doista ne znam nakon koliko se vremena doista stisne do kraja jer ovaj kolač najčešće radim naveče pa ga ostavim u hladnjaku do jutra i onda je definitivno čvrsta 😉

  • jelena

    mene zanima dimenzija tepsije u kojoj se peče ovaj kolač…..puno hvala….

  • admin

    Ovaj lim u kojem sam ja pekla je 28×38 cm.

  • suzana

    ako smijem preporučiti da umjesto 30 dag čokolade za kuhanje stavite 20 dag čokolade za kuhanje i jednu mliječnu čokoladu, ili čokoladu s mirisom naranče ili mente.
    posebno miriše i malo manje je sladak.
    poz od rođene Vukovarke iz Šibenika 🙂

  • olga popovic

    Meni biskvit ispao je super, ali kad ga zalila vrućim mlijekom, a zatim ganaš kremom .Biskvit se smanjio i sva krema iscurila po krajevima biskvita.
    Imala sam samo kalup za tortu 26 sm, mozda zato?!
    Lijepi pozdrav!

  • danijela

    Ja sam držala cijelu noc kolac u frizideru,al krema se nije stisnila.kad sam ga isla sjec procurilo sve sa strane poput otopljenog sladoleda…u cemu sam falila??!! Šmrc

  • milos

    molim vas recite sta znaci ovo DAG SECERA?

  • Sandra Gašparić

    10 dag = 10 dkg = 100 g

  • Vanja

    Inače ne volim peći kolače,ali ovaj kolač pravim kad imam posebne goste.
    Sviđa mi se što je recept lagan za napraviti.
    Ja dodam narezane kolutiće banane na biskvit i onda prelijem kremom.
    I komentari su uvijek pozitivni 🙂

  • Tina

    Odličan kolač!!!
    Djeca ga obožavaju! Imam samo problem, biskvit se malo stisne u tepsiji i onda ganache propadne u taj razmak između tepsije i biskvita. Vama je na slici krema prekrasna, gdje sam pogriješila?
    Hvala Vam na ovako lijepim receptima, objašnjenjima, super ste!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kuhani paradajz

U ovo doba godine obično se počinje pripremati zimnica. Krastavčići su se ukiselili već ...

Zdravi bezglutenski kolač od rogača, jabuka i kokosa

Napraviti zdravi bezglutenski kolač od rogača,jabuka i kokosa koji će biti ukusan i sočan ...

Popečci od krumpira iz Tefal Optigrilla

Popečci od krumpira su jako fino jelo koje svi obožavamo. Međutim, koliko god bili ...

Brze pogačice za svaki dan

Brze pogačice ne zovu se bez razloga ‘brze’ jer one to doista jesu u ...

Quiche s porilukom, pancetom i kobasicom

Što se sve može napraviti od 4 jaja, nešto poriluka, malo kobasice i pancete, ...