Čarobni kolač + coca-colaČarobni kolač, kako mu i samo ime kaže, po mnogo čemu je čaroban. Ponajprije po tome što su moja djeca toliko očarana njime da ga moram peći bar jednom tjedno od kada smo ga isprobali i on svaki puta čarobno nestane u roku odmah i gotovo bez hlađenja 😉 No čaroban je i zbog toga što mu je priprema toliko jednostavna da jednostavnija ne može biti i što ćete u jednom kolaču dobiti tri nijanse, ne sive, nego savršeno žute kremasto-biskvitne uživancije. Tko je smislio ovaj čarobni kolač doista ne znam, ali tko god da je, smislio je pravu stvar! Ovdje ćete doista u samo jednom kolaču i sa samo nekoliko osnovnih sastojaka dobiti kombinaciju neobične biskvitne podloge, prefine kreme okusa vanilije i pahuljastog biskvitnog pokrova. I sve se to napravi samo od sebe za vrijeme pečenja kolača u pećnici. Kako? Nisam sigurna, i moram priznati da sam i sama bila prilično skeptična dok sam u lim za pečenje izlijevala tu prilično rijetku biskvitnu masu. Mislim da je upravo u toj rijetkoj teksturi tajna ovog kolača, jer iako su sasojci identični sastavu prosječnog biskvita, njihov omjer je bitno drugačiji i to u konačniti dovodi do toga da tijesto prilikom pečenja malo ‘legne’ pa se stvori dojam tanje podloge, sredina kolača zbog težine mase ostaje kremasta, dok mu se površina u tanjem sloju lagano zapeče, pa kolač doista nakon pečenja odaje dojam slojevitosti – i po izgledu i po okusu. Za ovaj ćete kolač na webu naći puno sličnih recepata, a ja sam se odlučila za onaj koji je emisiji Dobru jutro Hrvatska napravila Tea Mamut. Jedina razlika je u tome što sam prilično ‘podebljala’ sastojke i što nisam koristila mahunu vanilije jer je jednostavno nisam imala pri ruci, no kolač je ispao super fini i sa vanilin šećerom. Evo moje inačice Mr. čarobnog kolača:

Čarobni kolač u tri slojaČarobni kolač

POTREBNO:

  • 6 jaja
  • 195 g glatkog brašna
  • 180 g maslaca
  • 240 g šećera u prahu
  • 720 ml mlijeka
  • 6 žlica vode
  • 3 vanilin šećera
  • veći prstohvat soli

PRIPREMA:

  1. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke. U jednoj posudici otopiti maslac, u drugoj zagrijati mlijeko sa vanilin šećerom. I jedno i drugo ne smije biti vruće nego samo toplo pa pripazite na to!
  2. Miksati žumanjke sa polovicom šećera dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlo žuta. Dodati otopljeni maslac pa promiksati još malo. Nastaviti dodavati brašno, vodu i na kraju mlijeko.
  3. U posebnoj posudi miksati bjelanjke dok ne postanu potpuno čvrsti snijeg, dodati tada ostatak šećera u prahu pa miksati još nekoliko minuta dok masa ne postane sjajna i čvrsta.
  4. Uz pomoć pjenjače umiješati bjelanjke k žutoj smjesi i dobro izraditi da nema grudica bjelanjaka.
  5. U lim srednje veličine (20×35 cm), prethodno dobro namašćen i posipan brašnom, uliti biskvitnu smjesu. Peći u pećnici na 160ºC 40 minuta. Pečeni kolač prohladiti, posipati šećerom u prahu i poslužiti.
  6. Čarobni kolač jednako je ukusan vruć ili hladan. Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema kolačaPriprema kolača - drugi dioIzgled pečenog kolačaČarobni kolač na tanjuru

Oznake:

  • Prikaži komentare (2)

  • nina

    zbog ovog donjeg dijela ja bih to vjerojatno pekla do besvjesti dok sve ne izgori jer bih mislila da je ostalo sirovo 😀 😀 … šala mala, vjerujem da je pečeno, al da je više nabijeno nego “kremasto” – je…

  • Ivona

    Evo taman ga pečem, vidit ćemo kakav je. Čini mi se da će biti za prste polizat.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Bijela bajadera s kokosom i keksima

Kada su božićni kolači u pitanju teško je zamisliti blagdanski stol bez bajedere. Dolazi ...

Burek s mesom od gotovih tankih kora za savijače

Napraviti burek s mesom uz postojanje gotovih tankih kora za savijače doista nije nikakav ...

Pileći perkelt sa špeclima

Uf, tek kad sam napisala naslov jela i ponovo bacila pogled na njega sam ...

Prhki kolač sa malinama i pudingom

Kada me ljudi pitaju koji mi je najdraži kolač, teško se odlučujem, no nakon ...

Fritule s jabukama

Što je prvo na što pomislite kada čujete za fritule? Fašnik, advent? Nije krivo ...