Brze pogačice za svaki dan

Brze pogačice ne zovu se bez razloga ‘brze’ jer one to doista jesu u svakom pogledu – brzo se umijese, brzo naprave, brzo ispeku i još brže pojedu 😀 Ovo su ustvari jedne jako fine pogačice koje ćete, sigurna sam, zavoljeti na prvi pogled, a teksturom i izgledom neodoljivo podsjećaju na pogačice sa čvarcima, no priprema im je daleko jednostavnija i to iz razloga jer se ovo pecivo radi bez kvasca. Kako bi se pogačice lijepo digle i bile prhke potreban im je naravno maslac ili margarin i prašak za pecivo, a svoju ulogu u savršenom okusu ovih pogačica odigrali su još i sir trapist i u ovom slučaju kulenova seka 😉

Ako niste ljubitelji kobasica i kulena i sličnih proizvoda, u brze pogačice slobodno ubacite sitno sjeckane čvarke ili slaninu (pancetu). Bitno je samo da sadržaj pogačica bude sitno sjeckan i dobro raspoređen unutar tijesta, jer će se jedino tako postići taj slojeviti i prhki izgled pogačica. Uz ove brze pogačice najbolje paše domaće kiselo vrhnje sa malo vlasca ili pak sitni zrnati sir koji možete poslužiti u malim zdjelicama uz pogačice.

Brze pogačice stoga su idealan snack za bilo kakva druženja, gledanja tekme, ćaskanja u dobrom društvu, mogu poslužiti kao odlična večera, a provjereno su dobre i hladne drugog dana za doručak 😉 Probajte pod hitno ove jednostavne i brze pogačice i uvjerite se zašto smo se i ja i moji klinci zaljubili u njih na prvi gric.

Brze pogačice

Brze pogačice

POTREBNO:

  • 320 g brašna
  • 110 g maslaca (ili margarina)
  • 80 g kulena (ili pancete, kobasice, čvaraka…)
  • 150 g sira trapista
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žličice soli
  • 200 ml mlijeka

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u većoj posudi brašno, prašak za pecvivo, sol i margarin. Rukama najprije napraviti mrvice. Tada dodati sitno sjeckanu kobasicu ili kulen i naribani sir, doliti mlijeko pa uz pomoć miksera sa spiralama umijesiti kompaktno tijesto. Istresti tada tijesto na radnu površinu posipanu brapnom, umijesiti još jednom rukama kako bi postalo glatko.
  2. Dobiveno tijesto odmah razvaljati u pravokutnik debljine cca 1 cm,izrezati cijelu površinu na rombove (ili kvadratiće ili krugove, kako vam drago), svaki komadić površinski zarezati na par mjesta pa sagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima.
  3. Ne morate raditi velike razmake između komada jer se neće jako povećati u širinu. Premazati pogačice razmućenim jajaetom pa peći u pećnici na 180ºC 15-18 minuta. Pogačice su gotove kad dobiju lijepu zlaćanu boju.
  4. Poslužiti tople ili hladne uz prilog po želji (kiselo vrhnje, sir, ajvar..) ili bez njega. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • Ana

    Kako sam rekla postala sam ovisna o pecenju kolaca s ove stranice. Svaki do sada mi je super uspio, bilo slano ili slatko, potvrdio suprug i mala kcerka od godinu i pol.
    I ovaj sam kolac napravila. Odlican je!!
    Hvala Sandra!
    Prije ove stranice znala sam napraviti samo palacinke. Eto.

  • Sandra Gašparić

    Hvala ti Ana na lijepim riječima. Drago mi je zbog tebe, i drago mi je što sam pomogla 🙂 Sretno u kuhinji i nadalje…samo jaaaako!!! 🙂

  • Mina

    Ove su pogacice odlicne!! Svatko tko ih proba trazi recept i morat cu poceti praviti duple smjese da bi zadovoljila apetite mojih ukucana, odlicno!😋😋😋

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Orehnjača

Dakle, došla je na red i ona, jedna i jedinstvena Orehnjača. Došuljala se u ...

Jednostavni kolač od tankih kora

Postoje kolači svakakvi: oni kremasti koji se vole urnebesno jako i koji se peku ...

Kremaste kremisimo kocke

Ne biste vjerovali, ali ovo je trebao biti recept za Japanski vjetar. Imam taj ...

Kruh sa pečenim lukom i češnjakom – recept Jamiea Olivera

Iako dizano tijesto obožavam i često radim kiflice, klipiće i pogačice svih mogućih vrsta ...

Trganci s vrhnjem bez jaja

Trganci s vrhnjem i to oni za koje se tijesto zamjesi bez jaja, pravi ...