OLYMPUS DIGITAL CAMERAOva brza kikiriki torta nastala je iz želje za snickers čokoladicom koju sam s neviđenim guštom pojela to popodne na putu iz trgovine, onako poskirivečki da nitko ne vidi, klinci pogotovo. Od kad sam mama odlazak u trgovinu po namirnice (ili po bilo što drugo) rijetko kad prođe bez djece, a to se najčešće završi tako da oni na blagajni nažicaju kakvu čokoladicu, liziku ili žvaku. Ono, bar neku najsitniju sitnicu zbog koje mi podare osmjeh najveći na svijetu i okolici i budem tada baš sretna što im još uvijek mogu omogućiti taj mali znak pažnje koji ih toliko veseli. No, ovaj put sam eto bila sama u shopingu i priuštila si jedan poskrivećki snickers i dok samo tako polako koračala prema kući i trudila se da hodam što sporije i što više uživam u svakom zalogaju tog predivnog spoja kikirikija, karamele i čokolade, osjetila sam se i sama kao dijete, kao onih davnih dana kada bi me baka poslala po kilu šećera u dućan, a ja sam od kusura kupila životinjsko carstvo i smazala ga do kuće sama tako da nitko ne vidi. Ne bitno je sasvim što je baka skužila da kusura nema i da sam ga potrošila ne nešto drugo, ali to je bio naš prešutni sporazum i fukncioniralo je savršeno. No, došavši kući ipak sam osjetila grižnju savjesti što sam čokoladicu kupila sebi a ne djeci, pa sam odlučila napraviti kolač koji bi ih razveselio a meni umirio savjest 😉  I tako, malo keksa, malo kikirikija iz ljuske, malo čokolade i nastala je ova prefina kikiriki torta. Nije ona baš jako slična snickersu, no to i nije bitno. Bitno je da su se keksi i kikiriki u podlozi savršeno spojili sa jednostavnom čokoladnom kremom i pečenim snijegom od bjelanjaka te u konačnici dali predivan okus. Evo recepta:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brza kikiriki torta

POTREBNO:

Za podlogu:

  • 20 dkg pettit beure keksa (ili bilo kojeg drugogo suhog čajnog keksa)
  • 10 dkg neslanog kikirija (oljuštenog)
  • 10 dkg maslaca

Za smeđu kremu:

  • 3 žumanjca
  • 6 dkg šećera
  • 4 vrhom pune žlice gustina (škrobnog brašna)
  • 600 ml mlijeka
  • 10 dkg čokolade

Za snijeg:

  • 3 bjelanjca
  • 10 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer

PRIPREMA:

  1. Za podlogu pomiješati mljevene kekse i mljeveni kikiriki, dodati otopljeni maslac i dobro izmiješati. U okrugli kalup za pite ili torte (24 cm promjera) koji prethodno treba premazati maslacem, natiskati žlicom ili dlanovima ruku podlogu.
  2. Za smeđu kremu miksati žumanjca sa šećerom, dodati postepeno gustin i malo mlijeka da ne bude pregusto. Ostatak mlijeka zakuhati pa u kipuće uliti smjesu gustina, žumanjaka i šećera. Kuhati nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Krema je gotova čim se zgusne. Primjetit ćete da je teksturom slična kuhanom pudingu. U još vruću kremu umiješati čokoladu natrganu na komadiće i miješati dok se sva čokolada ne otopi a smjesa postane jednolično smeđa.
  3. Za snijeg od bjelanjaka tuči mikserom bjelanjke dok ne postanu čvrsti, zatim dodati šećer i vanilin šećer pa miksati dok se smjesa ne zasjaji (2-3 minute).
  4. Na podlogu od keksa preliti čokoladnu kremu, preko kreme namazati snijeg od bjelanjaka, žlicom napraviti valoviti uzorak o cijeloj površini i peći u pećnici na 160ºC 20 minuta. Torta je gotova kada se na vrhu stvori zlaćana korica.
  5. Pustiti da se kolač ohladi u kalupu pa tek onda maknuti obruč i poslužiti.
  6. Dobar tek!

 

RECIPE IN ENGLISH:

INGREDIENTS :

  • For the base of the cake: 200 g Pettit Beure biscuits (or any other dry tea biscuits), 100 g unsalted peanut (shelled), 100 g of butter 
  • For brown cream: 3 egg yolks, 60 g of sugar, 4 tablespoons of starch (cornstarch), 600 ml milk, 100 g of chocolate 
  • For egg white snow: 3 egg whites, 100 g of sugar, 1 vanilla sugar 

PREPARATION:

  • Mix ground biscuits and ground peanuts, add melted butter and mix well. In a round pie pan or cake (24 cm diameter) that previously be coated with butter, apply the mixture with a spoon.
    For brown cream mix egg yolks with the sugar, cornstarch and gradually add a little milk. The rest of the milk boil and pour the mixture into the boiling starch, egg yolks and sugar. Cook for a few minutes, stirring constantly. The cream is ready as soon as thick. You will notice that the texture similar to cooked pudding. In still hot cream mix chocolate broken up into small pieces and stir until all chocolate is melted and mixture becomes evenly brown.
    For egg white snow beat the egg whites until firm, then add sugar and vanilla sugar and mix until the mixture does not shine (2-3 minutes).
    On the base of biscuits over pour chocolate mixture, over cream smeared egg white snow, make a spoon wavy pattern on the entire surface and bake in the oven at 160ºC 20 minutes. Cake is done when the top create a golden crust.
    Allow the cake to cool in the mold and then remove the ring and serve.
    Bon appetit!

 

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Super kremasti kolač s bananama i čokoladom bez pečenja

Kada dođe želja za slatkim i napravili bi nekakav kolač, a nemate puno vremena, ...

Šuplja pita s mesom

Iako obožavam kuhati i kuhinja mi je omiljeno mjesto u stanu, ponekad i ja ...

Fantazija kocke – najkremastiji kolači na svijetu

Ako ste se ikad zapitali postoji li najkremastiji kolač na svijetu, odgovor je: Da, ...

Doručak za Valentinovo

Doručak je, to već mnogi znaju, najbitniji obrok u danu i to zbog više ...

Pileći paprikaš sa zapečenom palentom

Možda ste već primijetili da se u mojoj kuhinji najčešće kuhaju umaci od piletine. ...