Bagels peciva

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČitajući nedavno jedan članak o restoranima i gostionicama u Beču, po prvi put sam se susrela sa pojmom Bagels peciva. I ostala pomalo posramljena u svom neznanju jer ova su peciva neobičnog naziva toliko popularna u Europi i svijetu da je recimo najnormalnija stvar da u jednom Beču postoji cijeli niz specijaliziranih pekarnica i barova u kojima se nude isključivo jela sa bagels pecivima koja se poslužuju kao mali sendviči punjeni različitim nadjevima. Zainteresiralo me je to smjesta, jer termonologija “pecivo” automatska mi je implikacija na dizano tijesto, a ja i dizana tijesta volimo se već jako jaaako dugo i koristim svaku moguću priliku tu veliku ljubav dograditi i proširiti. Pa zašto onda ne pokušati i sa jednom turom finih bagels peciva?! No, što je to uopće pitate se? Bagels peciva nisu ništa drugo nego obična dizana peciva koja se pripremaju na sasvim poseban način – prvo se kuhaju, a odmah potom peku što im u konačnici daje neponovljiv i poseban okus, a naročito teksturu koja je u isto vrijeme meka, spužvasta, a opet dovoljno čvrsta. Kada bolje razmislim ova su peciva jako slična bavarskim pecivima iz pekara samo što ova moja peciva nisu ispala onako tamna kao što su to bavarska. Ali tekstura i okus su doista tu negdje 😉 Tipična bagels peciva su okruglastog oblika sa rupicom u sredini i izgledom su slična american donnuts-ima (samo bez čokolade 😉 ), pa sam napravila nekoliko peciva baš takvog oblika, samo nešto tanja, ali sam odlučila tu ‘zdiganu’ košaricu učiniti šarenijom pa sam dobar dio tijesta sfrkala i napravila prutiće i prstene, što su djeca s oduševljenjem prihvatila. Navodno se ova peciva mogu lijepo zamrznuti nakon kuhanja a potom bez problema odmrznuti i ispeći, navodno im je i rok trajanja i svježine nakon pečenja puno duži u odnosu na klasična peciva, no ja vam to ne mogu potvrditi, jer naša su peciva nestala brzinom svjetlosti i jedva sam uspjela uloviti pokoji pimjerak za slikanje i prezentaciju. U svakom slučaju, ova su kuhano-pečena peciva pravo osvježenje za sve one koji su se zasitili starih dobro uhodanih recepata za dizana tijesta i klasične kiflice ili klipiće, a urnebesno su fina i jednostavno ih morate probati napraviti! Evo recepta:

Potrebno:

  • 80 dag glatkog brašnaOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • 500 ml mlake vode
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 dl ulja
  • Za kuhanje: 3 l vode i 60g sode bikarbone, 2 žličice soli
  • Za posipanje: sezam, lan, mak, sol…

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješati brašno, kvasac, šećer i sol pa dodavati postepeno vodu i ulje. Miksati mikserom s nastavkom za tijesta ili sa spiralama dok smjesa ne postane kompaktna. Tada nastaviti mijesiti rukama dok tijesto ne postane potpuno glatko i podatno. Po potrebi posipajte sa malo brašna dok mijesite kako se ne bi previše lijepilo za ruke. Pokriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti na toplome na nabuja.
  2. Uzdignuto tijesto izručiti na radnu površinu, podijeliti ga na 2-3 dijela, svaki dio razvaljati valjkom na debljinu od 1 cm pa po želji rezati čašom krugove ili pak izrezati na trakice, uzimati po dvije i uvinuti ih kao male pletenice. Ako radite krugove, u sredini treba napraviti rupicu i malo ju proširiti prstima pa ćete tako dobiti tipično bagels pecivo. Peciva također možete oblikovati u koji god drugi oblik želite.
  3. U međuvremenu pripremiti veći lonac s vodom, zakuhati pa dodati sol i sodu bikarbonu. U vrelu vodu spuštati oblikovana peciva na cca. 2 minute, vaditi ih šupljom lopaticom i slagati na lim obložen papirom za pečenje. Dok su još vlažna, posipati ih po želji sezamom ili nečim drugim, pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 20 minuta. Peciva također možete prije pečenja premazati umućenim jajetom pa će onda dobiti posebno zlaćanu boju.

Pečena peciva mogu se poslužiti samostalno ili pak uz dodatak raznih namaza ili umaka. Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fritule sa bundevom kao neodoljiva jesenska poslastica

U ritmu jeseni koja nas ove godine časti neobično lijepim i sunčanim danima, te ...

Uskrsna pletenica – sirnica

Iak o je Uskrs blagdan tijekom kojeg nije uobičajeno peći tako puno kolača i ...

ReciPeci Kvrguša

E kad bi postojalo natjecanje u najružnijim imenima jela ovo bi vjerovatno zauzelo vrlo ...

Punjeni kosani odresci

Kako običnim, dosadnim faširancima vratiti sjaj i učiniti ih opet zanimljivim djelom ručka? Vrlo ...

Vukovarske buhtle s pekmezom

Vukovarske buhtle – omiljena slatka peciva

Kad se kaže buhtle, prva je asocijacija koja pada na pamet pecivo od dizanog ...