Ako ste ikad poželjeli napraviti najjednostavniji kolač na svijetu, a niste imali dovoljno jednostavan recept za to, Atomska pita je riješenje! Zašto se zove ‘pita’, a pored toga još i ‘Atomska’, doista ne znam jer autorica recepta nije navela  te podatke. No,  kolač sam radila po izvornom receptu sa Coolinarike pa ne bi bilo u redu da ga ja sad nekako drugačije nazovem. Dakle, ovo je jedna sasvim posebna pita od jabuka!

Izrada ovog kolača nema ništa slično sa izradom ijednog kolača kojeg ste do sad radili (budite sigurni u to) pa tako ni sa pitom. Također njezin okus meni osobno nema puno veze s okusom pite. Jer, meni je pita asocijacija na kolač od prhkog tijesta s nadjevom od sira ili nekog voća. Ova mi se pita od jabuka možda i najviše sviđa još dok je topla. Dobro ste pročitali, toplaaa. Atomska pita može se jesti dok je potpuno vruća i netom izvađena iz pećnice 😉 Što je naravno odlična stvar za sve nestrpljivce kad je slatko u pitanju.

Atomska pita je najjednostavniji kolač na svijetuk za koji vam neće trebati niti mikser niti vaga niti puno sastojaka. Znam da ćete biti prilično skeptični kada pročitate recept. I ja sam bila (pa kakav je to pobogu kolač koji se ‘posipa’???) i trebalo mi jedno vrijeme da se odlučim napraviti ga. No sada kada sam probala i shvatila koliko je ova pita od jabuka predivno sočan i istovremeno hruskav kolač, mislim da ću ga peći bar jednom tjednom. Moji su doma svi bili oduševljeni njime i stvarno se pojeo kao malo koji kolač do sad.

Glavni preduvijet da vam atomska pita uspije je da imate puuuuno jabuka 😉 Ali s obzirom da je sezona jabuka na vrhuncu pretpostavljam da neće biti problem nabaviti koju kilicu jabučica. A upravo i jedino sa jabukama se kod izrade ovog kolača ‘ima posla’, jer ih treba oguliti i naribati. Mjere za kolač izražene su mililitrima. I to za SVE sastojke, pa će Vam uz jabuke biti potrebna i mjerna posudica sa mjernom skalom. I to je sve! Možete napraviti samo svoj najjednostavniji kolač na svijetu 🙂

Atomska pita

Atomska pita

POTREBNO:

  • 300 ml brašna
  • 300 ml šećera
  • 300 ml pšeničnog grisa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 kg oguljenih i naribanih jabuka (vagati naribane jabuke!)
  • cimet (po želji)
  • 2 vanilin šećera (1 bourbun vanilin šećer neće biti na odmet)
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja
  • 250 ml mlijeka

Priprema:

  1. Jabuke oguliti i naribati, ako su jako kisele staviti šećera po želji i vanilin šećer svakako. Ako su preslatke dodati sok od jednog limuna. Za ovaj kolač je jako bitno da su jabuke jako sočne jer će se jedino tako suhi sastojci dovoljno ‘napiti’ tekućine prilikom pečenja. Jabuke se dakle NE SMIJU cijediti niti ‘žmikati’ i poželjno je da su što sočnije. Ako primjetite da su suhe, a to ovisi o vrsti jabuka, dodajte im 200 ml voćnog soka od naranče. Još je jedan način da doskočite ‘suhoći’ jabuka: naribane i pošećerene ostavite malo duže stajati (oko 1/2 sata) jer će tada pustiti tekućinu 😉
  2. Suhe sastojke dobro pomiješati kuhačom u posebnoj posudi.
  3. Sada na red stupa opet mjerna posuda (ista ona na koju ste mjerili sastojke)  uz pomoć koje ćete najlakše odvojiti trećine za posipanje.
  4. U lim premazan maslacom ili margarinom POSIPATI rukom trećinu brašnaste smjese. Na to ravnomjerno rasporediti polovicu naribanih jabuka.
  5. Zatim posipati opet drugom trećinom suhe smjese, pa po njoj rasporediti drugu polovicu naribanih jabuka.
  6. Završiti suhim posipom.
  7. Pjenjačom umutiti jaja, mlijeko i ulje pa tom tekućinom preliti površinu kolača. Vilicom ili nožem bockati površinu kolača kako bi se tekućina ravnomjernije raspodijelila unutar kolača. Primjetit ćete kako se povremeno stvaraju zračni mjehurići, pa taj postupak bockanja i razbijanja zračnih mjehurića ponavljajte sve dok gotovo sva tekućina ne procuri unutar kolača.
  8. Peći u pećnici na 180℃ 45-50 min.

Ohladiti i rezati na kocke. No, teško da ćete to moći dočekati jer se kuhinjom za vrijeme pečenja širi predivan, neodoljiv  miris jabuka i vanilije pa ćete na kolač navaliti i prije nego se ohladi. Samo naprijed 😉 Jednako je ukusan topao i hladan. Pazite samo da ne opečete jezik i nepce 😀

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (14)

  • gordana

    ovaj kolač izgleda jako jednostavan, samo ne mogu ja a da ne pitam, dok piše izmiješati suhe sastojke, znači brašno itd. i samo posipati? a može se kad se ispeče rezati onda normalno kolač, kad nije ispod kompaktna smjesa?
    al izgleda jako dobro

  • Sandra

    Da, pomiješati treba brašno, šećer, gris i prašak za pecivo, kako sam navela u receptu, i onda posipavati trećinu po trećinu. Kolač se normalno reže i smjesa bude sasvim dovoljno kompaktna poslije pečenja. Jabuke puste dovoljno svog soka a i preljev od jaja, mlijeka i ulja prodre i do donjih dijelova kolača pa ga omekša. Kolač nakon pečenja bude iznimno sočan! Jedino se može dogoditi da se sasvim na dnu stvori tvrda milimetarska korica od grisa ako tekućina baš ne prodre do kraja, ali to ništa ne smeta, i kolaču baš daje poseban štih. Probajte svakako 🙂

  • gordana

    Budem, pozdrav

  • Rozana

    Draga Sandra,pita je predobra,,,,nešto tako fino dugo nismo jeli…pozdrav!

  • Ljiljana Kadija Pulić

    Probala i stvarno je superrrrrrr!!
    Jednostavno i brzo, a jabuka ko u priči 😉
    Lili

  • Ana-Marija

    imam otprije taj recept, i kolač je preeeefin!!!

  • Thelma

    Mislim da bi ovo danas moglo platiti glavom!!
    Taaaman ću rješiti one zalihe jabuka što se vuku po špajzi jer mojoj gospodi nisu više dovoljno kisele. Oni jedu saaaamo skroooz zelene jabuke i to kad luda mama očisti i stavi na pijat!!

  • Sandra

    hehehe, slična je situacija i kod mene s jabukama 😉 Mada, moji imaju faze kada ih jedu kao ludi svaki dan a onda je zastoj od mjesec ili više. Kupila sam nedavno onaj rezač za jabuke u obliku cvijeta koji izreže jabuku na režnjeve i to im je baš fora pa se češće sjete pojesti jabuku tako narezanu.

    A ovaj je kolač idealan baš za potrošiti takve ‘zalihe’ jabuka. Ako su vam preslatke samo dodajte malo limunovog soka ili nekog drugog voćnog sirupa.
    pozz

  • Thelma

    Ista fora sa rezačem!!!
    Na poslu bila gužva pa zalihe još stoje, ako danas ne budem dvokratno- bombardiram bombom :))

  • Zizi

    Draga Sandra, na pocetku moram izreci velike pohvale vasoj stranici te jos i vece volji i energiji koju odvajate da ju stalno obnavljate 🙂 Neki dan sam, naime, dobila mailom od kolegice recept za Atomsku pitu pa me zanimalo otkuda potjece i eto tako dodjoh do ReciPeci stranica !!! Svaka cast!!
    Danas sam isprobala pitu – sve sam radila prema vasem receptu – uspjela je odlicno. Kako ste naznacili u uvodu,ovaj recept da se oslanja na recept sa coolinarike, probala sam i njega naci no bez uspjeha, te sam vas recept pohranila kao temeljni. Jedino sto me zbunilo je razlika izmedju izgleda vaseg i mojeg protvana kad se u njega ubace svi sastojci – moj je bio skoro nepoplavljen (42X23), no to mu nije smetalo – kolac se spekao tocno nakon 40 min na 180C. Zakljucila sam da je vjerojatno vas protvan manji, ja nazalost nemam takav pa za slijedece pecenje planiram staviti vise tekucih sastojaka (recimo 3 jaja i 3,5 dl mlijeka), pa se javim sa rezultatima 🙂 Do tada svako dobro i Sretan Bozic! Zizi

  • Sandra

    Prije svega, zahvaljujem na ovako lijepim riječima i pohvalama 🙂
    Evo baš sam išla mjeriti svoj lim za pečenje i on je nekih čudnih dimenzija 38×23, što u biti i nije puno manje od vašeg lima. Ne znam, probajte povećati drugi put jaja i mlijeko, puno pogriješiti ne možete 😉 Pita može biti samo sočnija.

    Lijep pozdrav i svako dobro prigodom nadolazećih blagdana!

  • Jana

    Draga Sandra,
    moram prijavit totalni neuspjeh ove ‘pite’. Izgleda da jabuke koje sam koristila za kolač nisu bile niti dovoljno kisele, niti dovoljno sočne, tako da je sve skupa ispalo preslatko, nesočno (blago rečeno) i sve u svemu – loše…

    Sigurna sam da sam imala svježe, kisele jabuke da bi kolač više sličio onome kako ga ti opisuješ, ali i tada mislim da bih stavila manje šećera jer ovo je bilo pre-preslatko.

    However, zaključila sam da je bolje da se ja držim svojeg provjerenog recepta za pitu od jabuka (za koju ne treba naribati 2,5 kg jabuka, 1 kg je dosta).

    Puno pozdrava iz Čakovca!

  • Anita

    Draga Sandra..oduševljena sam pitom.Jedva čekam da je i moji ukućani probaju.Ja nisam mogla odolit mirisima koji se šire kuhinjom..nešto jako jako fino..a jabuka taman da nije ni previše niti premalo.

  • mirela i marko

    Jucer sam napravila kolač. Odlično mi je ispao! Super lagan recept za one, poput mene, koji nisu baš vjesti u pravljenju slastica.
    I da, bolji mi je dobro odlađen! Naravno, ako se stigne ohladiti..
    Hrskav, mmmmmmm

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pileće frikadele

Ako ste kojim slučajem uspjeli nabaviti kokošje meso i vrlo rado biste ga potrošili ...

Brza pizza iz tavice

U ljetno je doba teško skuhati bilo što a da se kuhinja ne ugrije ...

Lagana torta sa sirom i čokoladom

Kada vani postane nesnosno vruće, idealno slatko osvježenje je lagana torta sa sirom i ...

Torta Pavlova – najbolja torta sa jagodama

Kada biste u jednoj riječi mogli opisati svu pahuljastost ovog svijeta, svu svježinu i ...

Pileći perkelt sa špeclima

Uf, tek kad sam napisala naslov jela i ponovo bacila pogled na njega sam ...

Šnenokle – snježni oblačići slatkog zadovoljstva

Šnenokle slastica su koja već samim svojim imenom priziva nekakve romantične duhove prošlosti u ...