Anatomija jednog klipića (klipići s čokoladom)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKada vas pritisne glad (stari ljudi u mom kraju bi rekli ‘kad vas pretisne glad’ 🙂 ), ali ne bilo kakva već ona perfidna i podla koja traži nešto fino i toplo, nešto sasvim određeno, ona koja vas tjera da prekopate sve tajne kutke sretnih slatkih kutijica u špajzi i ne nađete ništa, tada ne preostaje ništa drugo nego smisliti kako zatomiti tu zvjerinu u sebi. A jedna takva zvjerina je spopala moje mališane i mene u isti dan iznebuha pa prekopasmo zajedno sve zalihe slatkog i slanog, ispraznismo tajne džepove torbi i torbica i ko za vraga, niti jedne jedine čokoladice. Nigdje! Ništa! Ali moji mališani (poludjet će kad pročitaju ovo i vide kako ih zovem i to jaaaavnooo, mališaniiiiiii 🙂 ) imaju sreću što imaju majku koju je stvarno moguće nagovoriti na svašta, a kada je kuhanje u pitanju posebice i tako, ne budi lijena, zamijesih još jedno u nizu dizano tijesto i po njihovoj želji odlučih ih puniti a čim drugim nego čokonamazom koji inače nema šanse da pojedu namazanog na kruh, jer eto, to nije ljubljena nutela nego neki ‘žnj’ namaz. Ma da ne dužim više, ovo su vam ljudu moji ispali tako fini klipići da je to čudo jedno. Savršeno mekani iznutra, hrskavi izvana, sa finim čokoladnim namazom koji se smjestio između slojeva savršeno pečenog tijesta a što je najbolje od svega, ovo je jako jednostavno za napraviti. Da ne mislite da pričam gluposti, pogledajte samo fotke i uvjerit ćete se i sami:  od samog postupka pa do savršene anatomije kojoj se i vi možete diviti na jednoj od fotki 😉 Dakle, malo brašna, malo mlijeka, kvasca, malo volje i čokoladnog namaza, čaša mlijeka (‘to ze zove apoteka’) i večera je tu! Dobaar tek 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotrebno:

  • 60 dkg glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 4 dl mlijeka
  • 10 dkg maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • I još: 2 žlice hladnog mlijeka + 1 žumanjak za premaz

Priprema:

  1. Pomiješati brašno, sol, šećer, kvasac,  dodati jaje i otopljeni maslac te miksati nastavcima za tijesto (ja miksam spiralama) tako dugo dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju ćete dobiti fino mekano i glatko tijesto. Ostaviti ga pokriveno da se diže najmanje 30 min da udvostruči obujam.
  2. Tada ga istresti na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga premijesiti rukama te izrezati na cca 25 kom. Svaki komad razvaljati duguljasto, premazati žličicom čoko namaza, zarolati od sebe prema gore lagano rastežući rukama prema van kako biste dobili duguljaste oblike.
  3. Slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima, prekriti krpom i pustiti da počivaju još 15tak min. Tada ih premazati premazom od mlijeka i žumanjca i te peći u zagrijanoj pećnici na 200ºC 20 min dok lijepo ne porumene.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kuhani paradajz

U ovo doba godine obično se počinje pripremati zimnica. Krastavčići su se ukiselili već ...

Međimurska gibanica

Međimurska kuhinja tipična je po mnogo čemu. Naći ćete u njoj prefine pretepene štrukle ...

Popečci od gljiva

I evo, opet je prošao petak u korizmi bez ribe. Ali danas sam se ...

Banoffee pita – neodoljiva slastica sa karamelom i bananama

Banoffee pita, tradicionalni engleski desert originalnog imena Banoffee Pie nastao je kombinacijom riječi i ...

Lisnati trokutići sa sirom kao fine kupus kifle!

Lisnati trokutići sa sirom divna su verzija peciva od dizanog tijesta jednostavnija za izradu ...