Ajnpren juha, ampren juha, amper juha…sve bi to bili nazivi i poprilične iskrivljenice za isto jelo – prefinu zaprženu juhu sa jajima. Ovo je juha koju je moja majka (baka) često kuhala i obožavala sam ju. Bila je često na meniju iz razloga jer se priprema od doista osnovnih sastojaka – malo ulja, brašno + voda i na kraju ukuhano jaje. Za bolji okus moja je majka uvijek na ulju najprije pržila luk pa je tada juha bila još ukusnija.

Naziv juhe, Ajnpren juha je ustvari germanizam, a jelo kao takovo je naslijeđe austrougarske koja je ovdje u Srijemu i Slavoniji ostavila velik utjecaj na kulinarstvo. Naziv dolazi iz njemačkog govornog područja gdje izraz ‘einbrennen‘ znači ‘upržiti‘, pa je tako izvorni naziv ove juhe Einbrennsuppe, dakle u prijevodu upržena ili prežgana juhaU svakom slučaju i kako god da ju zvali, ova je juha oduvijek smatrana pravim lijekom za probavne tegobe. Naravno, kada se napravi bez ulja, luka i crvene začinske paprike 😉

Ajnpren juha je juha koju svi volimo jesti pa je stoga kuham najmanje jednom tjedno. Jednostavna je za pripremu, ne zahtjeva puno vremena, a i radi se od sastojaka koje sigurno svi imate u kući: jaja i brašno. Uz dodatak malo ulja, luka i crvene začinske paprike dobit ćete stvarno delikatesnu juhu.

Ajnpren juha

Ajnpren juha

POTREBNO:

  • 1 manji luk (a može i bez njega)
  • 4 žlice brašna
  • 5-6 žlica ulja
  • žličica mljevene crvene paprike
  • 2 jaja
  • sol, papar

PRIPREMA:

  1. Na ulju pržiti nasjeckani luk, dodati brašno, crvenu papriku promiješati pa uz miješanje pjenjačom doliti vode do vrha. (ako radite juhu bez luka, onda samo na ulju kratko popržite brašno i papriku pa nastavite dalje kao što je opisano)
  2. Začiniti po ukusu, poklopiti, pa kad zakuha polako uliti jaja koja se lagano u tanjuru razmute vilicom.
  3. Ako miješate juhu prilikom ulijevanja jaja, onda ćete dobiti sitno umućena jaja, ali ako juhu ne dirate i pustite da kuha par minuta prije miješanja, jaja će se lijepo napuhnuti i biti onako, porozno pahuljasta.
  4. Kuhati još 5-10 minuta.

Po želji uz ovu se juhu mogu servirati i suhe kuglice za juhu (moji ih klinci jedu uz sve juhe) ili prepečene kockice kruha.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (3)

  • PETRA ORUŠEV

    Draga Reci peci! Slčajno sam tražeći -ispravan- recept za dinstano zelje, naišla na tvoj blog. Tako su me nostalgično obradovali recepti poput graha sa zeljem i recimo, ajnpren juhe koju nisam jela od djetinjstva.

    Hvala ti na trudu, vremenu i volji za ovaj blog!

  • J@*

    Slicno kako ja pravim. Ja uradim ovako: Ugrijem ulje dodam na to isjeckani luk, u luk ubacim malo vegete i dodajem povremeno vodu da se sto prije izdinsat. Kad je voda isparila dodajem brasno i tek kasnije crvenu slatku papriku. U medjuvremenu izmutim dva jajeta, malo vode malo ulja i griza i ta smjesa mora biti rijetka. Dok przim brasno dodajem vodu i sve lagano mutim, na kraju dodajem kasiku po kasiku jaja s grizom i stalno mjesam. To bi bilo to 🙂

  • Joska

    Interesantno je da skoro sve recepti za ajnpren juhu koje sam procitao nemaju bjeli luk
    kao sastojak, neki imaju crveni luk ili nasjeckani luk, sto mi ne pokazuje o kojem se luku radi, najvjerojatnije se radi o crvenom luku. Koliko sam ja upoznat za dobru i ukusnu ajnpren juhu treba ukljuciti bjeli luk, ja se sjecam kad sam bio puno mladji godinama unazad kada je
    moja pokojna mama pravila ajnpren juhu, i bjeli luk je uz brasno bio glavni sastojak, ali ne samo moja mama nego i druge domacice su isto tako pravile juhu a neke be dodavale i malo octa u ajnpren juhu za bolji ukus, i kad netko ima problem sa zeludcem i probavom.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Cvjetna pizza pogača

Mnogi će reći da pizza koja se ispeće doma nema veze za pravom pizzom ...

Pizza burek

Kada se u jednom jedinom obroku spoje vaša dva omiljena okusa i dvije omiljene ...

Čudo od jednog jajeta – The One Egg cake

Čudo od jednog jajeta definitivno je jedan od onih kolača čiji recept većina naših ...

Coke tiramisu – jednostavni desert iz čaše

Coke tiramisu poslastica je koju sam smislila i pripremala na ovogodišnjem prvom Food Film ...

Punjeni lungić sa špinatom omotan pancetom

Ako želite oduševiti svoje nepce ili impresionirati drage ljude neviđeno finim ručkom, punjeni lungić ...