Bilo da se za ručak odlučite pripremiti pohane punjene odreske, samo pohanu piletinu ili pak naravne odreske, uz prilog kao što je zapečena cvjetača svako će jelo dobiti poseban šarm i postati prava gozba. Naravno, uz uvjet da volite cvjetaču 😉 No, čak i ako ju ne volite previše, možda vam ovakav način pripreme pomogne da zavolite ovo povrće koje je odličan izvor vitamina C i folne kiseline, a u isto vrijeme je krasi odlika da je gotovo potpuno bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito malo kalorija.

Zapečena cvjetača ili karfiol kako je mnogi zovu, pripremljena na ovaj način može poslužiti i kao lagano glavno bezmesno jelo za vegetarijance ili možda kao večera. Odluka je na vama 😉 Isto tako recept možete malo doraditi pa ubaciti kakav komadić nasjeckane pancete ili suhog vrata 😉

Da bi cvjetača prilikom termičke obrade ostala snježno bijela, dobar trik je skuhati je u kombinaciji vode i mlijeka. A kada se tekućina dodatno začini, cvjetača će biti još ukusnija!

Zapečena cvjetača

Zapečena cvjetača – recept

POTREBNO:

  • 1 glavica cvjetače
  • šalica krušnih mrvica
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 3 jaja sol, papar…začini po želji
  • Za kuhanje cvjetače:
  • 300 ml mlijeka
  • 600 ml vode
  • 1 žličica soli

PRIPREMA:

  1. Cvjetaču očistiti od listova, razdvojiti na manje cvjetove i kuhati u kombinaciji vode i mlijekai 15tak minuta dok ne postane mekana, ali ne prekuhana. Potom ju ocijediti.
  2. Vatrostalnu posudu namazati maslacom, posipati sa malo krušnih mrvica, rasporediti kuhanu cvjetaču, preliti mješavinom jaja i kiselog vrhnja, po želji posipati s vrha ostatkom krušnih mrvica i zapeći u pećnici na 200ºC oko 20 min.
  3. Poslužiti kao prilog ili kompletno jelo.
  4. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Snješka

    Još od djetinjstva obožavam zapečenu cvjetaču samo ju mi radimo malo drugačije. Na margarinu popržimo malo šunke ili špeka narezane na sitne kockice, pa tek onda stavimo krušne mrvice, cvjetiće karfiola i onda zalijemo s vrhnjem i jajem. Eto probajte, nadam se da će vam se svidjeti.
    Pozz.
    Snješka Franceković

  • Ani

    Nikad nisam volila kavul , al na ovaj način ga obožavam…Kako često zavirim na vaš blog, tako sam prije koju godinu naišla na ovi recept , samo šta sam osim kiselog vrhnja dodala i malo vrhnja za kuvanje, u nedostatku ovog prvog…baš danas ga radila , kad imam šunke i sira dodam i to…malo šunke na trakice i sira naribam odozgora. a ustvari sam krenila u izradu toga prvi put ne bi li ćer pojela na taj način…uz pohanu piletinu … i pogodak, svidilo se njoj, meni a i ostalim ukućanima.
    inače ovo mi je prvi put uopće da se javljam ovde i općenito na bilo koji blog, al od sad ću češće…zašto ne pohvalit nešto lijepo pogotovo ako sam to radila, a ima dosta toga šta jesam.
    Sve pohvale za trud, tekstovi zanimljivi, slikice su super i sve je uvik odlično opisano (Y)

  • Sandra Gašparić

    Veeeliko hvala Ana na javljaju, na povjerenju i lijepim riječima. Jako sam sretna kad vidim/čujem da se moja jela i način kuhanja ‘uvuku’ i u nečije druge kuhinje i postanu svakodnevnica kao što su i meni samoj. Upravo se tom idejom vodim prilikom objave recepata i upravo to mi je i najveća nagrada za trud 🙂
    P.S. koja koincidencija sa zapečenom cvjetačom – i ja sam ju danas radila za ručak uz pohance i pire :))

  • Janja

    Moram i ja dodat draga Sandra imas predivne recepte bas kako sam naucila od moje bake i mame tako da kad nemamideju pregledam kod tebe zahvaljujem isaljem ti blagoslove

  • Sandra Gašparić

    Hvala Janjo od srca 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Slani pizza muffini

Produženi vikend opako drma hrvatskom a ako ste i vi jedni od onih koji ...

Jednostavni kolač od vrhnja sa jagodama

Iako kolače nekako najčešće radim vikendom, posebno me veseli usrećiti moje ukućane nečim slatkim ...

Mini prhke orehnjače – slatki okus tradicije

Da, baš tako. Mini prhke orehnjače. Ne makovnjače. Ne niti rogačnjače. Samo male slatke ...

Pekmez od smokava

Već neko vrijeme traje sezona smokava, pa evo i priče o smokvi ;-).  Ne ...

Čoko krafne za sve ljubitelje krafni i čokolade!

Krafne, krofne ili pokladnice u pokladno su vrijeme sasvim uobičajena stvar i teško je ...

Paprike punjene krumpirom – savršeno ljetno jelo!

U ljetno je doba teško uopće zamisliti ručak bez sveprisutnih svježih paprika. Barem meni. ...