Kako sam i obećala u postu Mali vodič za prehranu beba, koji sam preuzela i prepisala za vas iz originalnog Braunovog priručnika koji sam dobila na poklon uz Braun Multiquick štapni mikser, slijede detaljnije upute i savjeti o prehrani beba po fazama sa nekoliko zdravih recepata iz svake faze. Autorica svih tekstova i recepata za kašice je Marion Noble, spec. pedijatrijske dijetetike pri dječjoj bolnici Great Ormond Street Hospital u Londonu.

Samo mlijeko (od rođenja do oko 6 mjeseci)

[one_half]

Bez obzira dojite li ili koristite formulu, ili kombinirate to dvoje, mlijeko vašoj bebi pruža sve potrebne hranjive tvari od rođenja do otprilike 6 mjeseci. Majčino je mlijeko besplatno, prirodno i prilagođava se promjenjivim prehrambenim navikama vaše bebe koja raste. Osim toga, onom sadrži i vaša antitijela i tako pomaže zaštititi vašu bebu od infekcija. Praktično je i štedi vrijeme potrebno za steriliziranje bočica i druge opreme za hranjenje. Uz sve to, dojenje pomaže maternici da se vrati na svoju normalnu veličinu i troši kalorije, pa pomaže mamama da se brže vrate u formu nakon proda.

Za neke je mame dojenje, ipak, komplicirano. Na primjer, neke majke jednostavno nemaju dovoljno mlijeka. U takvim je slučajevima dostupna potpora organizacija koje promoviraju dojenje i pomažu stručnim savjetom. Neke pak majke žele prepustiti ocu dio s hranjenjem, a neke jednostavno preferiraju bočicu. Kada vaša beba napuni 6 mjeseci, bez obzira dojite li ili joj dajete formulu, primjetit ćete da mlijeko više ne zadovoljava njezine potrebe. To je pravi trenutak za početak uvođenja krute hrane.

 [/one_half] [one_half_last]  [box] Nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da je vaša beba spremna za krutu hranu:

  • može sjediti;
  • želi žvakati i stavlja stvari u usta;
  • može posegnuti za nečim što želi i to dohvatiti;
  • čini se da je gladna čak i nakon što dobije više mlijeka tijekom nekoliko dana;
  • pokazuje zanimanje za hranu dok gleda druge ljude kako jedu.[/box][box type=”info”] “Upamtite, ispočetka će vaša beba i dalje trebati jednaku količinu vašeg mlijeka ili formule, bez obzira na krutu hranu koju uvodite u njen jelovnik!”[/box]  [/one_half_last]

Kako mogu znati kada trebam početi uvoditi krutu hranu?

Bebe su spremne za krutu hranu u različitim dobima, no u većini se slučajeva to događa oko 6. mjeseca. Ako želite početi uvoditi krutu hranu prije 6. mjeseca, prvo porazgovarajte o tome sa svojim pedijatrom.

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Istine i zablude o porodu

Prije nekog vremena razgovarala sam sa jednom meni jako dragom osobom koja je nedugo ...

I Zubić vile postoje zar ne?

Sedam sati ujutro, zvoni sat, jutro tako bezvoljno i teško, izvlačim iz kreveta klince ...

Patlidžan na dva kata

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Renata Šišak iz Zagreba Sastojci: patliđan rajčica ...

Božićni ukrasi izrađeni kukičanjem

Često se znam uhvatiti u razmišljanju kakva bi moja djeca mogla biti kad odrastu ...

Odgoj u obitelji

Dragi moji čitatelji s velikim vam veseljem mogu najaviti novu rubriku na recipeci u ...