Kolač ili tortu sa rozen korama se spremam već dugo napraviti. Za te sam kore prvi put čula na jednom predavanju nebitne tematike u ovom trenu, a na kojem sam upoznala gospođu koja se bavi proizvodnjom baš tih rozen kori. I ona mi je napričala o njima tako divne stvari da sam poželjela provjeriti istinitost njezinih tvrdnji i tih famoznih rozen kora što prije. Nakon malo surfanja shvatila sam da nije ona jedina oduševljena rozen korama te da se od njih može napraviti doista široki spektar raznih kolača, suhih, polusuhih, kremastih, slatkih slanih…pronađoh i dosta recepata za izradu domaćih rozen kora, no budući da sam trenutno u vlasništvu najobičnije i prilično stare pećnice bez ikakvih ventilacijskih caka koje nude mogućnost pečenja na više etaža, priču sa pečenjem svojih kora u nekoliko slijedova odmah sam spremila u ladicu, prošetala do trgovačkog centra i kupila gotove rozen kore. U svojoj sam glavi zamislila da taj kolač mora biti jako kremast, ali opet dovoljno čvrst da se lijepo reže te da mora imati i jednu voćnu notu a da ne moram potrošiti pozamašnu cifru na kvalitetne zamrznute jagode, šumsko voće ili nešto slično (da, daaa, da sam bila malo vrijednija i ažurnija pospremila bih ljetos svoje domaće jagode u fridge ali eto nisaaaaammm ) Nije nebitan podatak i to što sam željela svome suprugu za rođendan (nećemo spominjati koji) napraviti nešto baš fino i sočno po njegovoj mjeri.

I stoga, ispala je ovo je prava pravcata rozen torta s jabukama i kremom od vanilije. Bila sam malo skeptična dok sam premazivala te iznimno tanke i krhke kore kremom. Sve mi je ličilo na to da će kolač biti pravi fijasko i da ćemo kremu strugati žličicama sa tih kora koje su doslovce stršale i nikako se nisu dale sljubiti s kremom. No, nakon noći preležane u fridgu, moja se torta preporodila u predivno mekanu i podatnu ljepoticu koja se rezala savršeno. Kore su preko noći ‘otpustile’, sljubile se s kremom i čak dosta nabubrile što je u konačnici rezultiralo jednim od najkremastijih kolača koji sam ikad napravila. Evo recepta:

POTREBNO:

  • pakiranje od 10 rozen kora

Za vanilin kremu:

  • 4 pudinga od vanilije
  • 12 žlica šećera
  • 1,5 l mlijeka
  • 25 dag margarina

Za kremu od jabuka:

  • 70-80 dag očišćenih i narezanih jabuka
  • 3-4 žlice šećera (ovisi koliko slatko volite)
  • 3 dl vode
  • 2 pudinga od vanilije

PRIPREMA:

  1. Za vanilin kremu skuhati pudinge sa šećerom u predviđenoj količini mlijeka. U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađeni margarin. Pazite da vam se prilikom hlađenja pudinga ne stvori korica na vrhu, što puding jako voli napraviti dok se hladi ;).
  2. Za kremu od jabuka kuhati nasjeckane jabuke sa 1 dl vode i šećerom 15-tak minuta dok jabuke ne omekšaju. Tada ih zgnječiti ili štapnim mikserom ili gnječilicom za krumpir pa ukuhati pudinge razmućene u ostataku vode. Kuhati dok se krema ne zgusne (par minuta). Ohladiti.
  3. Rozen kore naizmjence premazivati žutom kemom i kremom od jabuka dok se ne potroše svi sastojci. Možete također na žuti sloj kreme naribati malo čokolade kao što sam ja napravila na samo jednoj kori. Zašto samo na jednoj? Pa zato što mi se žurilo jako i nisam stigla ribati čokoladu na sve slojeve 😀 Ostaviti kolač da miruje preko noći.
  4. Ukrasiti šlagom po želji i poslužiti rezano na kocke ili na šnite kao tortu.

Dobar tek!

[box type=”info”] Pssst!!! Voćnu kremu možete napraviti od bilo kojeg voća koje vam padne na pamet, samo prilagodite količinu vode i šećera. Ako vam se slučajno dogodi da je voće prevodenasto i krema ‘curi’ snađite te se tako da u kremu umiješate preljev za torte ili želatinu, pa tek kad se krema počne zgušnjavati započnite sa filanjem kora ;)[/box]

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • Dadily

    Lijep pozdrav! Ovaj recept je savršen samo ne znam gdje se u RH mogu kupiti te gotove rozen kore?

  • admin

    Ja sam ih do sada vidjela samo u Boso trgovinama, a on je zastupljen u slavonskom i podravskom dijelu RH.

  • Nadalina

    Rozen kore prodaje žena u Zagrebu, odlične su kvalitete…ja uzela 5 pakovanja i 3 zamrznula, pa sad mogu i ovaj kolač isprobati. Javite se gđi za Rozenke na br 098 193 68 48

  • Pozdrav555

    Nadalina, koja im je cijena kod gospođe i prodaje li ih još uvijek? U slučaju da ih nema kod nje, gdje kupiti u Zagrebu?

  • Vesna

    Rozen kore sam kupila neki dan u Billi. Tamo ih sigurno ima.
    Pozdrav

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Torta lopta s jagodama

Prošlu smo subotu slavili 10.rođendan našeg Matka na koju je pozvao društvo iz razreda. ...

Punjena pletenica

Nedavno mi je jedna moja draga čitateljica poslala puno dobrih recepata za slana tijesta ...

Punjene lignje

Punjene lignje, pržene lignje, panirane lignje…ma, lignje na sto načina uz oveću dozu krumpira ...

Neobična mesna rolada

Od mljevenog mesa se može napraviti doista svašta – od najobičnijih faširanaca, bolognese umaka, ...

Kremaste kocke s višnjama

Kremaste kocke s višnjama pravi su ljetni kolač koji osvježava i dušu i tijelo. Nepce ...

Kolač na čaše sa nektarinama i jogurtom

Kada dođe ljeto i sezona breskvi i nektarina, nema ništa ljepše nego osladiti se ...