Voćna kremšnita sa višnjama

Voćna kremšnita s višnjama kolač je u koji se zaljubite, ma ne na prvi pogled ili prvi zalogaj, zaljubite se u nj već pri samoj pomisli na njega – tako savršeno kremastog, savršeno voćnog obavijenog hrskavo zapečenim lisnatim tijestom…ma uživancija totalna.

Kremšnite su moj No.1 kolač još od djetinjstva i nema tog kolača koji bi ih mogao zamijeniti, iako su im se u tom kremastom savršentsvu opako približile Princes krafne i Mileram torta. A kada kremšnitu, koja je već odlična sama po sebi, obogatite finim voćnim nadjevom od višanja, dobijete apsolutno najfiniji kremasti kolač koji postoji.

Voćna kremšnita s višnjama je također pun pogodak jer se sa ovim kolačem nećete predugo zadržati u kuhinji. Koliko god ona izgleda pompozno i fino, ta bogata krema okusa vanilije, pa i ova druga crvena, višnjasta sva, vrlo su jednostavne. A najbolje od svega je to što ne morate čekati da se kreme ohade pa tek nakon toga završavati kolač, nego se sve lijepo slaže dok je još toplo. Obožavam takve kolače koje napraviš brzo, pospremiš brzo sav nered koji napraviš dok ih pripremaš i tada se lijepo zavališ pod dekicu u toplu sobu, čitaš knjigu ili gledaš film, zadovoljstvo puni svaku poru organizma, a osmjeh ti ne silazi s lica jer znaš, da te tamo u hladnjaku za par sati čeka ona – ledeno hladna, savršeno kremasta voćna kremšnita s višnjama 🙂

Voćna kremšnita s višnjama

POTREBNO:

  • pakiranje lisnatog tijesta (2 komada) ili 2 pakiranja već razavaljanog lisnatog tijesta

Za žutu kremu:

  • 6 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 250 g šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 4 vrhom pune žlice gustina
  • 2 vanilin šećera
Voćna kremšnita sa višnjama

Za kremu od višanja:

  • 450 g zamrznutih višanja
  • 200 g šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 150 ml vode

PRIPREMA:

  1. Lisnato tijesto odmrznuti i razvući valjkom na veličinu lima za pečenje (moj lim je veličine 38×26 cm). Ispeći posebno, jednu po jednu koru. Kore treba razvaljati malo veće od veličina lima u kojem ćete pripremiti kremšnite jer će se kora prilikom pečenja skupiti i napuhati. Kako se kora ne bi previše napuhala izbockajte ju vilicom na više mjesta. Kore peći na papiru za pečenje.
  2. Za kremu od višanja višnje zakuhati sa vodom i šećerom. Kada zavri, umiješati puding koji treba razmutiti pjenjačom sa cca 30ml vode. Kuhati uz miješanje nekoliko minuta. Krema je gotova kad postane jednolično sjajna i kompaktna. Još vrućim nadjevom od višanja premazati pripremljenu pečenu koru lisnatog tijesta unutar lima.
  3. Za žutu kremu odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati dok ne ostanu potpuno čvrsti snijeg. Tada dodati polovicu šećera i miksati dok ne postanu sjajni pa posremiti u hladnjak dok kuhate ostatak kreme. Potom miksati žumanjke sa preostalom polovicom šećera dok ne postanu potpuno pjenasti i svjetlo žuti, dodati tada puding, vanilin šećer, gustin i 5-6 žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, pa u kipuće ukuhati smjesu od žumanjaka. Kuhati uz neprestano miješanje 6-8 minuta. Kada se krema skuha i zgusne umiješati u nju, dok je još vruća snijeg od bjelanjaka i dobro sve promiješati pjenjačom. Žutom kremom odmah preliti sloj nadjeva od višanja.
  4. Preostalu pečenu koru lisnatog tijesta izmrviti rukama i posipati po još vrućoj kremi. Ako tako više volite, koru ne morate mrviti nego je tako cijelu ili izrezanu na kocke stavite preko kreme. Meni osobno ta gornja lisnata kora uvijek ide na živce jer se kremšnita tada teško jede i jer je koru nemoguća misija prerezati vilicom pa u usta staviti u istom zalogaju i kremu i koru. Možda sam sitničava, ali eto, ne volim to (a ni moji klinci) pa sam se dosjetila da koru jednostavno izmrvim. Puno bolje, jednostavnije i praktičnije 😉 Kremšnite hladiti najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.
  5. Poslužiti rezano na kocke posipano sa malo šećera u prahu. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • cukrica04

    Wow, predobro izgleda! 🙂
    Sve sto vuce izgledom i okusom na kremsnite ne moze ne biti finoo…

  • Kolačići25

    Kolač je predivan! Samo zanima me moram li koristiti zamrznute višnje ili mogu one iz tegle? Hvala na odgovoru :))

  • Sandra Gašparić

    Možete koristiti i višnje iz kompota, samo tada stavite više vode za kuhanje tog voćnog preljeva, recimo ja bih stavila 300 ml vode. Razlog je taj što smrznutevišnje tijekom kuhanja i otapanja otpuste tekućinu, dok ove iz kompota ne, pa bi vam krema ako stavite premalo vode za kuhanje mogla ispasti pretvrda.

  • Katarina

    Kolač je jako dobar! Radila sam ga dva puta i prvi put je ispao odlično, no neki dan kad sam ga napravila nije se nimalo stegnula krema. Doslovno se prolila kad sam krenula rezati kolač. Imate li ideju zašto se to dogodilo? Jer normalno sam ga ostavila hladiti na sobnoj temperaturi, a potom preko noći u hladnjaku. A i recept sam vjerno slijedila..
    Hvala vam unaprijed na odgovoru!

  • Marinela

    Pozdrav!
    Kolač je ukusan,ali krema prerijetka ili manje mlijeka ili više gustina….
    Lp

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Kremasti kolač od jagoda i vanilije

Što učiniti kada vam se baš jako jede nešto kremasto i fino, vani je ...

Fine zapečene sarmice od kelja

Znam, znaaam da velika većina vas na sam spomen kelja vrti očima. Vjerujte, i ...

Piletina a’la pašticada

Kako jedno obično pile učiniti zanimljivim i finim obrokom a da ne bude već ...

Fina voćna pletenica

Vrući ljetni dan, upravo idealan za kupanjac na Dunavu, dobro društvo, sok rashlađen na ...

Zafrkani štapići sa sirom i čilijem – savršeni finger food

Bez obzira trebate li super grickalicu za drago društvo ili kakav parti ili si ...