Vinski gulaš tradicionalno je jušno jelo bez kojega je teško zamisliti kakvu veću proslavu, tipa svatova, dočeka Nove godine ili kakvih većih obiteljskih okupljanja gdje će vam konobari najčešće poslije ponoći na stol donijeti upravo vinski gulaš kako biste okrijepili organizam i dobili snagu za daljnje partijanje, druženje i oveću dozu plesa 😉 Vinski gulaš svakako je jelo koje će dobro doći u zimskom periodu godine da vas ugrije i ponudi okrijepu, a ima li boljeg načina za proslaviti blagdan svetog Vinka uz jedan konkretan vinski gulaš?

Proslava Svetog Vinka – Vinkovo u Hrvatskoj inače ima dugu tradiciju, pa se tako svakog 22. siječnja u godini ljudi upućuju u vinograde i klijeti potaknuti narodnim vjerovanjem da će se na taj način osigurati dobra rodnost vinove loze. Blagdan označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići po prvi puta u novoj godini u pohode vinogradu. Uz poznato Martinje, Vinkovo ili Vincekovo je najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice. To je narodni običaj kojim se posebnom ceremonijom obilježava otvaranje sezone vinogradarskih radova, obavlja se blagoslov vinograda i na taj način slavi dan Sv.Vinka.

No, vratimo se mi našem vinskom gulašu koji je uostalom bio i povod pisanju ovog posta 😉 Glavni sastojci svakog vinskog gulaša su meso i vino, a sve ostalo su naravno varijacije na temu. Meni osobno vinski gulaš je najbolji kad se u njemu krčkaju mali komadići junetine i svinjetine zajedno, i kada mu se pred kraj kuhanja dodaju i krumpiri narezani na kockice. Vinski gulaš je jelo koje, mojem skromnom sudu da bi bilo ukusno, treba biti konkretno začinjeno i prilično jako, tako da ga svakim zalogajem pamtite još dugo, dugo. Dakle, osigurajte si dovoljne količine začinske crvene mljevene paprike i puno luka koji će polaganim pirjanjem gulašu dati potrebu gustoću. A kada se uz vinski gulaš pripremi prilog u vidu kuhanih okruglica od starog kruha i pancete, vjerujte mi, doživljaj je potpun!

Vinski gulaš

Vinski gulaš

POTREBNO:

  • 400 g junetine
  • 500 g svinjetine
  • 4 veća luka
  • 3 žlice začina za fiš paprikaš ili čobanac
  • 3 žličice ljute (ili slatke ako ne volite ljuto) mljevene crvene paprike
  • 250 ml tekuće rajčice
  • 1 lovorov list
  • 2,5 dl bijelog vina
  • vegeta, sol, papar
  • žlica sitno kosanog peršina ili vlasca
  • 3-4 krumpira

PRIPREMA:

  1. Na dosta ulja (kombinacija suncokretovog i maslinovog) pržiti meso izrezano na kockice. Kada se meso lijepo zapeče (nakon cca 10 minuta), izvaditi ga na stranu, pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk. Nakon par minuta prženja, doliti cca 1 dl vode i nastaviti pirjati luk uz povremeno miješanje još 5-8min. Tada luk ispasirati štapnim mikserom.
  2. U manjoj posudici razmutiti začin za paprikaš sa crvenom mljevenom paprikom i cca 3 dl vode i time preliti luk.  Doliti rajčicu, sol, vegeti i papar, lovorov list i peršin, sve skupa promiješati. Vratiti meso u lonac, doliti još cca 1 l vode, pa poklopljeno kuhati na tihoj vatri 1,5 sat. Povremeno promiješajte. Tada gulašu dodajte vino i krumpir izrezan na kockice pa kujate dok krumpir ne omekša. Svakako kušajte gulaš pred sam kraj i popravite mu okus. Moguće je da će biti prekiseo ako koristite kiselije vino, pa korigirajte okus dodavanje žličice šećera i još malo soli.
  3. Vinski gulaš poslužiti uz kuhane okruglice od starog kruha ili domaće trgance. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Sandra Gašparić

    super

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Sočne kocke sa mrkvom, bundevom i krem sirom

Ako želite jedan pravi jesenski kolač, onda su sočne kocke sa mrkvom, bundevom i ...

Krumpir s rižom i slaninom (Krompir šnitz)

Svaki puta kada za ručak radim krumpir s rižom i slaninom, sjetim se svoje ...

Keksi sa jagodama za istinske ljubitelje jagoda

Kako se pojavi proljeće i zamiriši sezona jagoda, pojavi se i hrpa nekih novih ...

Blitva s krumpirom

Potrebno: 500-600 g blitve 500 g krumpira sol, papar češnjak po želji maslinovo ulje ...

Actifry ćevapčići

Malo je toga što mene može oduševiti u kuhinji što se kuhinjskih pomagala tiče. ...

Čokoladna cappuccino torta

Ako ste mislili da ne postoji ništa čokoladnije od čokolade same, ova čokoladna cappuccino ...