Ako ste ljubitelji finih kremastih kolača koji se k tome naprave bez puno muke, onda ste na pravom mjestu! Jer ova je fina sladoledna torta koju mnogi zovu pijesak torta (iako nemam pojma zašto taj pijesak) nešto što će vas oboriti s nogu. Naime, za ovu vam tortu neće trebati ni jaja ni pećnica jer nema biskvita – dakle, samo puno slojeva fine podatne kreme na bazi pudinga od vanilije, a sve skupa je gotovo poprilično brzo. Dakle, baza je jedna krema od vanilije u koju se potom u trećinama dodaju mljeveni keksi, otopljena čokolada i lješnjaci, slojevi se lijepo premazuju jedan preko drugoga i kraj priče! Nešto slično ovome sam jednom davno probala kod jedne prijateljice na rođendanu, recept nisam zapamtila ali mi je fini okus ostao u sjećanju pa sam nekako po svom nahođenju i sjećanju zmućkala ovu. Ovo u biti prvotno nije bilo zamišljeno kao sladoledna torta, no nakon cijele noći provedene u hladnjaku, torta se jednostavno nije dala lijepo rezati i još uvijek je bila dosta mekana, pa sam ju odlučila na kratko pospremiti u zamrzivač. Rezultat toga je bio više nego dobar – prava pravcata sladoledna torta koja se lijepo može rezati na komade željene debljine 😉 Zato, ako se odlučite raditi ovu tortu, a sigurna sam da ćete to učniti vrlo uskoro, svakako je svaki put prije rezanja premjestite iz hladnjaka u zamrzivač barem na 15-20 minuta. Evo recepta:

Potrebno:

  • 6 pudinga od vanilije
  • 1,5 l mlijeka
  • 25 dag šećera
  • 35 dag margarina ili maslaca
  • 25 dag mljevenih pettit beure keksa (ili plazma keksi)
  • 20 dag mljevenih lješnjaka (prethodno kratko prepržinih)
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • slatko vrhnje za ukras

Priprema:

  1. Pjenjačom izmiješati pudinge sa šećerom i 2 dl mlijeka.
  2. Ostatak mlijeka zakuhati pa u njemu skuhati puding. Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica s vrha pa u ohlađeno umiješati margarin koji prethodno treba izraditi mikserom. (ne zaboravite margarin izvaditi iz hladnjaka barem 30 min prije pripreme kolača kako bi omekšao i kako bi ga lakše izmiksali)
  3. Podijeliti kremu na 3 jednaka dijela.
  4. U jedan dio kreme umiješati mikserom mljevene kekse. Ova će smjesa biti dosta gusta kako se budete približavali kraju miksanja pa završite kuhačom. Tako i treba biti jer će to biti ‘dno’ torte i treba biti malo čvršće strukture nego ostali slojevi.
  5. U drugi dio umiješajte mljevene lješnjake a u treći čokoladu koju prethodno treba otopiti u malom lončiću ili u vrećici za zamrzavanje koju uronite u vruću vodu i sačekate koju minuta dok se ne istopi.
  6. Stranice okruglog kalupa za torte lagano nauljite pa prvo stavite kremu sa keksima. Dosta je gusto pa se slobodno pomognite dlanovima ruku 😉
  7. Potom ide sloj sa lješnjacima a zatim najmekši sloj sa čokoladom. Površinu lijepo zagladite i tortu dobro rashladite.
  8. Skinuti obruč torte, ukrasiti ju po želji slatkim vrhnjem ili čokoladnim kuglicama. Prije rezanja i posluživanja svakako preporučam tortu na kratko staviti u zamrzivač kako bi se lakše rezala.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (6)

  • Ivana

    Može se naći i pod nazivom Pijesak torta, a umjesto lješnjaka mogu i orasi… Ja pravim pola mjere, rasporim vrećicu i obložim kalup za Srneći hrbat, onda sastojke redam naopako tako kad okrenem kalup ide baš onako kako treba. Skinem vrećicu, sve ostane čisto i ukrasim… jako ukusno, njam 🙂

  • Ivana

    E još zaboravih reći da u treći dio ide kokos, isto 250 gr… 😉

  • maja

    kolko trba hladiti,da li u kištri za zamrzavanje ili u hladnjaku.hvala

  • admin

    Zgotovljenu tortu držati i hladiti u hladnjaku, jedino je prije posluživanja i rezanja stavite u zamrzivač na nekih 20-tak minuta da se malo jače stisne i to je to 😉

  • zaga

    kod mene je mjera 1 l mlijeka, 4 pudinga, 1 margarin (250 g) i po 150 g keksa, kokosa i orasa ali se u biti svodi na isto 🙂 ako stavljaš kokos onda zaista ima tu “pjeskovitu” strukturu a ja orase grubo sameljem pa velim da imam pijesak-šljunak tortu 🙂

  • IB

    Isprobala sam i stvarno je odlična.
    Jedino me malo zbunilo ovo “sladoledna” no shvatila sam kad sam pročitala korisnu napomenu da se stavi u zamrzivač.
    Inače, našla sam puno odličnih ideja/recepata na Vašim stranicama.
    Sviđa mi se sve osim sponzora (coca-cola) 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Proljetna torta s malinama i bazgom

Proljeće je definitivno godišnje doba koje najviše volim i koje me usrećuje jako. Više ...

Mesna rolada s jajima

Da u kuhinji volim zbućkati sve i svašta, to već znate 😉 Da volim ...

Čokoladna torta sa orasima

Kada su kremasti kolači i torte u pitanju, teško je odlučiti se koja je ...

Pohani pileći batak na potpuno drugačiji način 

Napraviti za ručak ili večeru pohani pileći batak nije nikakva mudrost. Meso se nasoli, ...

Ledene kocke u dvije boje – kremasta fantazija

Ledene kocke su kremasti kolači za koje će se recepti naći u većini starih ...

Galette sa jagodama svakodnevicu čine slađom

Galette sa jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje i ...