Torta od ribizla fenomenalna je slatica koja me oduševila iz više razloga. Prije svega, izgleda fantastično iz od samog pogleda na nju počneš mljackati. Pogledajte samo tu bogatu bijelu kremu išaranu crvenim bobicama – savršeni kremasti kolači! A ta krema čak i nije krema nego samo slatki snijeg od bjelanjaka u kojem su se sakrile ribizle 😉 I ono što najviše volim kod ove torte je to što je turbo jednostavna za napraviti i potrebni su samo osnovni sastojci.

Iako ova torta od ribizla doista izgleda kao torta ako se ispeče u okruglom kalupu za torte, ona može biti i kolač sa ribizlom. Tada ćete ju napraviti u četvrtastom limu i poslužiti rezano na komade proizvoljne veličine. Okus će biti isti, bez brige.

Jedina stvar koja je mene mučila sa ovom tortom za koju mi je recept još davnih dana dala jedna susjeda, je upravo taj šaum sa voćem koji se peče. Iako sve skupa djeluje jednostavno, i ustvari to i jeste, često mi se znalo dogoditi da mi ti bjelanjci prilikom termičke obrade opuste. Pogotovo ako je voće u njima. Dakle, nije isto sušiti beze kore za npr. Pavlovu ili Ledeni vjetar i peći ovu tortu. No, kao što i sami vidite na fotkama, šaum od bjelanjaka sa voćem se lijepo ‘stisnuo’, voće je taman dovoljno natopilo prhko tijesto u podlozi i sve skupa je ispalo i više nego dobro!

Torta od ribizla je jedna prava ljetna torta koja će vas savršeno osvježiti. Ljeto je i sezona različitog ljetnog voća pa bi doista bila šteta ne iskoristiti sve blagodati koje nam ono nudi, naročito kad su u pitanju ribizle! Te male crvene bobice su jako zdrave, jako fine, a ako ih držite prekiselim, ova torta će to savršeno zakamuflirati 😉

Torta od ribizla

Torta od ribizla

POTREBNO:

Za podlogu:

  • 4 žumanjka
  • 280 g brašna
  • 150 g šećera
  • 200 g margarina
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Za kremu:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 2 žlice gustina
  • 300 g ribizla

PRIPREMA:

  1. Za podlogu pomiješati brašno sa šećerom, napraviti udubinu u sredini, dodati kiselo vrhnje i žumanjke te nasjeckani margarin. Sve skupa umijesiti u glatko prhko tijesto. Ako primjetite da vam je mekano, omotajte ga u foliju i pospremite na 30-tak minuta u hladnjak. Ja sam svoje tijesto odmah razvaljavala bez odležavanja u hladnjaku i ispalo je ok.
  2. Prhko tijesto razvaljati na veličinu malo veću od promjera lima u kojemu će se torta peći. Premazati lim tankim slojem maslaca, posuti brašnom pa pažljivo premjestiti tijesto u lim. Prstima uzdignuti i formirati rubove odnosno stranice torte. Sada preko svega stavite veći komad alu folije pa preko istresite kuglice za pečenje, a ukoliko ih nemate, savršeno će poslužiti grah ili riža. Zajedno sa grahom (ili kuglicama) pecite podlogu u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180C 20 minuta. Kada biste podlogu pekli samo tako bez ikakvog opterećenja, u sredini bi se napuhala, a rubovi bi jednostavno pali prema sredini 😉
  3. Dok se podloga peče miksajte bjelanjke dok ne postanu jako čvrsti snijeg. Tada dodjte postepeno šećer i miksajte sve dok šaum ne postane sjajan. Tada dodajte gustin pa sve skupa kratko promiksajte. Sada su na redu ribizle! Dodajte ribizle u čvrsti šaum i ručno ih kuhačom umiješajte.
  4. Polupečenu podlogu izvadite iz pećnice, pećnicu odmah smanjite na 150C. Maknite opterećenje s folijom (grah u mojem slučaju) pa udubinu ispunite pripremljenim šaumom sa ribizlama. Vratite tortu u pećnicu i pecite još 50 minuta na 150C. Torta je gotova kada na vrhu postane hrskavo zlatna.
  5. I to je to. Ohladite, režite, poslužite i uživajte svakim okusnim populjkom 😉 Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Vlatka Rastovac

    Nije mi ispalo kako treba. Pekla sam na 150 sat vremena i skroz se spljoštio i ribizle su sjele dolje. Možda sam trebala na jačoj temperaturi i kraće??? Molila bi da tu istu koju ispečete uslikate u prerezu da vidim kako je iznutra ispala. Hvala!

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pizza Slavonika

Subota je dan kada se i kod nas doma, a i ovdje u Vukovaru ...

Parmigiana di melanzane – složenac od patlidžana

Parmigiana di melanzane jelo je koje me već dugo intrigira i sada nakon što ...

Krafne, krofne, pokladnice

O čemu razmišljati i pisati u fašničko vrijeme nego o krafnama. U svakom kraju ...

Fini kolač sa borovnicama koji će vas oduševiti!

Volite kolače, volite borovnice? Ako je odgovor na oba pitanja potvrdan, onda je pravo ...

Čokoladni kuglof sa crnim vinom za čisto uživanje

Ako ste iole ljubitelji sočnih i pomalo ‘teških’ biskvita, onda je ovaj čokoladni kuglof ...

Kroketi od riže

Kroketi od riže odlična su opcija za iskoristiti višak skuhane ruže, pa tako od ...