Ako za ručak želite napraviti nešto doista jednostavno i brzo, tada je tjestenina u umaku od šampinjona doista prava stvar. Ne samo što se ovo fino jelo radi brzo, nego je i ekonomično. Što u današnje vrijeme kada su nam životni troškovi prilično velika stavka i nije za odbaciti 😉 Uzevši u obzir npr. da se svježi šampinjoni u trgovinama mogu naći na akciji po 9,00 kn za 500 g, tjestenina po 4,00 kn za 400g i vrhnje za kuhanje za 5,00 kn, dobijemo ručak za 4 osobe za cca 20-tak kuna!

Tjestenina u umaku od šampinjona dobar je izbor ručka za osobe koje ne jedu meso zato što šampinjoni kao i velika većina gljiva sadrže visok udio proteina. A budući da znamo da tijelo proteine koristi za rast, izgradnju kostiju, vezivnog tkiva, kože i krvi, dobro je pobrinuti se da ih prehranom unosimo u dovoljnoj količini 😉 Iako prilikom kuhanja volim proučiti namirnice koje koristim i njihovu vrijednost i eventualnu dobrobit, neću vas sada zamarati svim činjenicama o gljivama. Previše je toga i nutricionisti su ustvari tu da se bave takovim stvarima. Zadržimo se mi radije na tome kako je ovo ustvari jedno jaaaako fino jelo. Jednostavno sasvim.

Toliko jednostavno da ga neće biti problem pripremiti niti laicima u kuhinji. Uz naravno par savjeta i provjereno dobar recept kojim ću se truditi ne zakomplicirati stvari. Studenti, školarci, zaposleni koji jurcaju od posla do kuće i pokušavaju uhvatiti barem malo slobodnog vremena, full time job mame sa tisuću obaveza kroz dan. Tjtestenina u umaku od šampinjona je recept baš za vas. Trebat će vam 30 minuta slobodnog vremena za pripremu, dvije posude za kuhanje (umak + tjestenina) i malo dobro volje. Idemo kuhati!

Tjestenina u umaku od šampinjona

POTREBNO:

  • 500 g šampinjona
  • 1 mali luk
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 ml vode
  • 2 žlice oštrog brašna
  • sol, papr, eventualno žličica vegete
  • 50 ml bijelog vina (opcionalno)
  • 400 g tjestenine

PRIPREMA:

  1. Šampinjone očitstiti od nečistoće (gljive se inače ne bi smjele prati pod vodom nego samo četkati, no ja nikad nemam stpljenja za to i uvijek ih oplahnem i operem 😀 ) i narezati ih na četvrtine.
  2. Za tjesteninu zagrijatu vodu, pa kada zavri posliti i ubaciti u ključalu vodu tjesteninu.Kuhati do željene tvrdoće/mekoće 😉
  3. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk par minuta. Dodati tada šampnjone, promiješati i pirjati 5 minuta. Gljive će tada pustiti dosta tekućine. Povremeno promiješajte i pustite da tekućina ispari. Tada dodati vino, začiniti po ukusu pa pirjati daljnjih 10 minuta. Dodati tada vodu, pustiti da provri još jednom pa odmah zatim umiješati vrhnje za kuhanje u kojem ste razmutili brašno. Pustiti da se sve skupa lijepo poveže i kratko prokuha.
  4. Na kraju možete posipati sjeckanim peršinovim listom ili vlascem.
  5. Poslužiti uz kuhanu tjesteninu.
  6. Dobar tek!

Recept u slikama:

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • KOKO

    isprobano meni se sviđa a u ostalom uvijek postoji tko voli nek izvoli

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Uskrsni vijenac s jabukama

Uskrs je blagdan kada se već tradicionalno peku kolači od dizanog tijesta. Puno je ...

Čokoladna torta s malinama

Torta s malinama sa puno čokolade bila je dobitna kombinacija za sve nas ovog ...

Mesna pita

Priprema ručka sa mljevenim mesom meni je oduvijek nekako najjednostavnija jer je toliko mogućih ...

Jogurt pločice su idealni osvježavajući i zdravi snack

Ako u ovo toplo ljetno doba poželite nešto osvježavajuće i fino, jogurt pločice sa ...

Bećar šnite – neodoljive svatovske oblatne

Nema svatova u Slavoniji i Srijemu bez poznatih sitnih slavonskih kolača kao što su ...

Ferrero rocher kuglice

Sinoć sam napravila svoje domaće ferrero rocher kuglice za koje mi je recept poslala ...