Tjestenina u umaku od butternut bundeveTjestenina u umaku od butternut bundeve najkremastija je tjestenina koju sam u zadnje vrijeme pripremila. Tjestenina je inače prilično često na jelovniku u našem domu, i pripremam je na sve moguće načine, no ovaj nas je umak od butternut bundeve oduševio i moram priznati da mi se prvi put nakon dugo vremena dogodilo da je umaka ponestalo 😀 Dakle, tajna ovog finog umaka krije se upravo u butternut bundevi ili tikvi koja ima savršeno mirisno i sočno meso, izrazito narančaste boje i blago orašastog okusa. Butternut bundeva mi je možda i najdraža od svih drugih bvundeva (Hokaido, Turkinja, Argenta…) jer ima jako puno mesa, a malo koštica. Meso ove bundeve je dosta čvrsto pa je pogodna upravo za ovakve stvarčice u kojima se pod zubima trebaju osjetiti i komadići, iako to ne znači da i ovu bundevu možete savršeno izblendati i pretvoriti u pire nakon kuhanja ili pečenja. Bundeva je inače, osim što je niskokalorična pa je draga svima onima koji pokušavaju dovesti u red svoju težinu, izvrstan izvor antioksidansa i vlakana te savršeno brani naš organizam od raznih oštećenja. Također je velik izvor vitamina A što je od velike važnosti za zdravlje očiju. Dakle, ukoliko na policama kakvog tržnog centra, lokalnog dućana ili tržnice spazite ovakvu bundevu, nemojte je zaobići nipošto. Tjestenina u umaku od butternut bundeve priprema se prilično brzo pa je odlična opcija za lagani ručak ili večeru narolito ukoliko ste malo kratki s vremenom i želite pojesti nešto zdravo, fino i na brzinu 😉 Evo recepta…

Tjestenina u umaku od butternut bundeveTjestenina u umaku od butternut bundeve

POTREBNO:

  • 1/2 butternut bundeve (cca 500g)
  • 1 manji luk
  • 2-3 dl vode
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 žlice gustina
  • 80 g parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • vegeta, sol, papar, vlasac, prstohvat kurkume
  • 400 g širokih rezanaca

PRIPREMA:

  1. Bundevu oguliti i narezati na sitne kockice. Luk sitno nasjeckati.
  2. Na malo maslinovog ulja pržiti luk par minuta, dodati bundevu, protisnuti češnjak, promiješati, doliti vodu, začiniti po ukusu te pirjati 15 minuta uz povremeno miješanje.
  3. Tada štapnim mikserom izmiksati polovicu pirjanih bundeva, na kraju umiješati vrhnje za kuhanje u koje ste umiješali gustin, kratko prokuhati, dodati polovicu parmezana, promiješati. Umak pustiti da odstoji par minuta prije posluživanja kako bi se okusi lijepo proželi.
  4. Poslužiti uz kuhane široke rezance posipano parmezanom i vlascem.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Priprema umaka za tjesteninu2. korak pripreme umaka - dodavanje vrhnja za kuhanje...Tjestenina u umaku od butternut bundeve spremna!Tjestenina u umaku od butternut bundeve - #radostzastolom :)

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • ivan peravka

    Mjesto na kojem se može naručiti svježa eko butternut tikva ili butternut brašno koje je također odlično za juhe i ostale pripravke – http://exotic-pannonia.com

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fini kolač s jabukama, bademima i puding kremom

Iako su recepti za kolače sa jabukama prilično česti na mojoj stranici, još jedan ...

Štrukli sa sirom i jabukama

Budući smo danas za ručak imali ‘samo’ tjesteninu sa umakom od vrhnja i špeka, ...

Pizza Bianca sa piletinom je jednostavno savršena!

Iako pizze radim prilično često u svojoj kuhinji i rekla bih da sam ih ...

Meksičke enchilade sa mljevenim mesom i chili umakom

Kada za ručak poželite pojesti nešto sočno, dobro začinjeno i jako fino, meksičke enchilade ...

Novogodišnje grožđe

Euforija oko božićnih priprema i pečenja božićnih kolača lagano se stišala, vjerujem da smo ...

Brzo i fino kiflice – najbolje i najbrže kiflice

Za razliku od nekih drugih vrsta peciva od dizanog tijesta, Brzo i fino kiflice ...