Tefal Actifry friteza – Nutritious & delicious

Sjećate se moje nedavne recenzije za Moulinex fresh express, moćnu sjeckalicu/ribež koja izgleda baš onako svemirski veselo, živih boja? Bio je to početak jedne lijepe priče u nastavcima sa grupacijom SEB koja u svojem asortimanu osim Moulinex-a posjeduje i Tefal. Rekoh već da je ovo priča u nastavcima jelda? U ovom ću vam nastavku pričati priču o Tefalovoj novoj Actifry fritezi koja je u biti puno, puuuuno više od klasične friteze za koje ste do sad čuli. No prije svega vam želim reći nešto o SEB grupi jer kad se uzme u obzir da je to kompanija osnovana u Burgundiji u Francuskoj koja je svoj rad na razvitku idealnih kućanskih aparata temeljila inspirirajući se poviješću i bogatom kulturnom baštinom tog kraja te njegovoj prepoznatljivoj gastronomiji, onda je sasvim razumljivo zašto su to kućanski aparati s dušom u koje se zaljubite na prvi pogled i uz koje kuhanje postaje disciplina koju je lako svladati a hrana pripremljena u njima tako ukusna i fina. Dugi niz godina su se oni bavili idejom pripreme domaćih prženih krumpirića na samo malo ulja sve dok nisu smislili liniju Nutritious & delicious pa tako danas možete pronaći Actifry friteze u dva modela:  onaj manji u kojem možete pripremiti do 80 dag krumipra i onaj veći obiteljski model u kojem se može pripremiti do 1,5 kg krumpira i to na samo jednoj žlici ulja. Spominjem ovdje samo krumpire jer su oni bili osnova za razvoj proizvoda. No u ovim se fritezama može pripremati još puno toga: od mesa, ribe, povrća, voća, raznih desertića a količine su navedene u knjižici s receptima i mjernim tablicama koje se nalaze uz proizvod. No vjerujte, nakon samo nekoliko korištenja, ući će vam već u naviku koliko se čega može pripremiti i odokativnom metodom 😉

Dakle, ovo je friteza u kojoj je moguće ispeći pommes frittes na samo jednoj žlici ulja. Da istina je! Doduše, nije to obična južna žlica. Ova je malo veća i dublja i nju stane točno 15 ml ulja, što je svejedno prava sitnica u usporedbi sa onim litrama i litrama ulja potrebnim za prženje u klasičnoj fritezi. U fritezi se može pripremiti i smrznuti pommes i u tom slučaju ne treba vam niti malo ulja, jer zamrznuti pommes je već sam po sebi termički obrađen i sadrži ulje!

Ideja je ove ftiteze priprema zdravih i ukusnih obroka na što manje masnoće i ulja. I ovaj stroj vam to doista omogućuje. Odlično je to što možete kombinirati različite vrste ulja, koje će tada jelu dati i specifičnu aromu a vama raznovrsne hranjive sastojke. Time uživate u hrani i jedete zdravo u isto vrijeme. Kad smo kod ulja i masti, možda ste znali a možda i ne, da se masti sastoje od tri vrste masnih kiselina: zasićene, nezasićene i višestruko nezasićene. One prve su najzločestije i povećavaju razinu lošeg kolesterola, dok ove ostale pridonose zdravlju krvožilnog sustava. Jednostavno rečeno: ograničite unos zasićenih masnih kiselina jer ukoliko ih jedete previše one povećavaju LDL kolesterol koji može začepiti vaše arterije. Naći ćete ih u mastima koje se stvrdnjavaju na sobnoj temperaturi, što je znak da su bogate zasićenim masnim kiselinama. Nalaze se  u mastima životinjskog porijekla: maslac, vrhnje i u nekim biljnim uljima kao što je kokosovo i palmino. Bolje je dakle odabrati biljno ulje i to različite vrste kako bi unosili različite hranjive sastojke namirnica: maslinovo, suncokretovo, repičino, orahovo, lješnjakovo…

KAKO PRIPREMITI HRANU U ACTIFRY FRITEZI?

  • Friteza radi na principu upuhivanja vrućeg zraka dok lopatica unutar nje istovremeno polagano vrti hranu i na taj način omogućava da se hrana ravnomjerno ispeče. Potrebno je pridržavati se stoga navedenih uputa, načina i vremena pečenja kako se ne bi dogodilo da hrana unutar ostane sirova.
  • Oprez je potreban prilikom rukovanja fritezom jer dok radi, oslobađa puno topline pa ako želite sačuvati svoju radnu površinu, stavite fritezu prilikom rada na podmetač ili dasku!
  • Hranu koja se peče ne smije se posipati suhim začinima jer će ga vrući zrak raspršiti i na hrani neće ostati ni z od začina. Bolje je sve začine koje želite, dodati u ulje s kojim ćete preliti hranu unutar friteze, promiješati namirnice kako bi se obložili mješavinom ulja i začina pa tek onda peći.
  • Na fritezi se nalazi i timer koji služi upravo za određivanje vremena pečenja i to jednostavnim klikom sami odredite minutažu pečenja. Ako vam se dogodi da hrana nije pečena (naravno, otvoriti ćete poklopac i probati prvo 😉 ), jednostavno se timer namjesti na nekoliko dodatnih minuta i friteza radi dalje.
  • Ako tijekom pečenja trebati dodati nešto: začine, vino, još ulja, nema problema – jednostavno otvorite poklopac, dolijte što morate doliti, spustite poklopac i friteza nastavlja sa radom tamo gdje je stala kad ste ju otvorili.
  • Čišćenje je jednostavno, jer je posuda u kojoj se hrana peče potpuno odvojiva i jednostavno se ručkom izvadi van, opere detergentom i toplom vodom kao i bilo koji druga tavica za prženje.

Jednostavno zar ne? 😉

Zaključimo, ako vam se ikada dogodilo da ste pošizili zbog hektolitara ulja koje je trebalo uliti u klasičnu fritezu kako bi se dobio hrskavi pommes frittes, ako vam se dogodilo da ste baš htjeli ispeći papaline ili lignje u fritezi nakon čega to isto ulje nije bilo moguće koristiti za išta drugo, ako ste ikada pomislili da je pommes pržen u toliko masnoće nezdrav – onda vam svakako preporučam Tefal Actifry i sve ćete ove izvore prije nabrojanih frustracija riješiti. Da, cijena ovog uređaja je nešto viša od cijene klasičnih friteza, (od 1.500,00 do 1.700,00 kn ovisno od modela, iako se često može naći na prodajnim akcijama po povoljnijoj cijeni) no uzmemo li u obzir cijenu i količinu ulja za klasičnu fritezu u nekom vremenskom periodu (ne tjerajte me da računam jer sa matematikom sam na ‘vi’ 🙂 ), mislim da ovdje cijena svakako opravdava sredstvo.

Pogledajte kako je jednostavno ispeći zamrznuti pommes frittes u Actifry-u:

  • 80 dag krumpira rasporediti u posudu unutar friteze, spustiti poklopac, namjestiti timer na 25 min (prvo sam pekla na 30 pa mi je bilo previše) i to je to. Ulje nije potrebno osim ako ga baš ne želite jako jer je zamznuti krumpir već tretiran uljem prije zamrzavanja. Pommes je malo suhlji kad se ispeče, ali opet, nije presuh! Kada je pommes gotov, friteza će se oglasiti zvučnim signalom. Posolite ili povegetite i uživajte u finim hrskavim krumpirićima! Dobar tek 🙂

Uskoro novi zanimljivi recepti iz Actifrya i zato budite uz ReciPeci!

Oznake:

  • Prikaži komentare (7)

  • Roberta

    Nažalost ova friteza je doista veliko bacanje novaca. Srećom je nisma kupila , jer ju je kupila moja sestra. Posudila mi ju je prije nego se odlučim za kupovinu nama doma (na kraju i mojoj sestri) veliko razočarenje. Predugo se peće tako da morate dobro paziti kada počnete peći meso da vam se potrefi u približno isto vrijeme. Toliko se dugo peće da izgubite volju….. to su naša iskustva, a i mojih bližih. Veliko bacanje novaca, a tako malo efikasnosti. Oprostite nije ni približno istovjetno pomesu, nego više kuhanom-pečenom krompiru iz pećnice, a pohano meso se jednostavno raspada, tj. smjesa od pohanja se sva izlomi i izmrvi uglavnom groznjak…….

  • admin

    Draga Roberta,
    drago mi je da ste komentirali i podijelili svoje iskustvo sa svima nama kakvo god ono bilo.
    Ja sam za sad probala u fritezi peći zamrznuti pommes bez imalo ulja i bio mi je odličan, fin i hrskav. I moji su doma svi bili zadovoljni, osim bake koja je komentirala da joj je ipak boji kad je malo masniji 😉
    Probala sam peći i svježi krumpir (Nisam još stigla objaviti u postu), ispekao se dobro, no nije bio hrskav kako i sami kažete. No, ne sjećam se kada mi se zadnji put dogodilo da sam ispekla hrskavi krumpir, na bilo kakav način. Jednostavno, ove današnje vrste krumpira su katastrofalne i pomalo sam odustala od potrage za idealnim hrskavim krumpirom. Ovaj krumpir koji se ovih dana može naći u trgovinama i koji se prodaje kao ‘mladi’ krumpir mi je dobar jedino za pire. Tako da u obranu Tefala (kojeg doista nemam zbog čega braniti) mogu reći jedino to da hrskavost pommesa ovisi jedino o vrsti krumpira!
    Sve ostale vrste pečene ili pohane hrane nisam stigla probati pripremiti u Actifryu pa ne mogu diskutirati o tome dok ne probam.
    Vrijeme pečenja u Actyfry fritezi jeste nešto duže (ali opet, ovisno o vrsti hrane) pa i sama mogu reći da je to meni za sad jedina zamjerka.
    Ja recimo jedva čekam da probam pržiti lignje ( i to ću već sutra!) jer mi je prženje lignji u tavi totalna noćna mora pa vjerujem da će me ovo spasiti. Rezultate javljam uskoro! 🙂
    Do čitanja,
    Sandra

  • Željko

    Eto da se i ja pohvalim na vašoj stranici za fritezu actyfry,kupljena u konzumu,radila oko 9 mjeseci zatim napukao poklopac i za nekoliko dana pukla lopatica za mješanje,poslana na servis i onda kažu da je taj napuknuti poklopac i lopatica potrošni materijal ,zatim mješalicu zamjene a poklopac ne izgovarajući se da je to od lošeg održavanja i da tu oni ništa ne mogu(jadno za jednu takvu firmu).ovo pišem ovdje a napisati ću i po forumima pa neka ljudi znaju šta ih očekuje kada iskeširaju cca. 1500 kn za jedan ovakav uređaj koji ima garanciju 2 godine.zanimljivo je da na internetu piše po stranim forumima kako su ljudima isto pucali poklopci i mješalice te friteze te ih je tefal uredno zamjenjivao,pa se ja pitam dali mi živimo u europi i dali za nas sve važe pravila kao i za ostale europljane(očito ne).Eto toliko od mene .Poz…

  • Sandra Gašparić

    Žao mi je Željko što ste imali neugodno iskustvo sa Tefalom i njihovim proizvodom. Ja osobno nisam imala do sada nikakav problem sa ovom fritezom i isto je koristim već gotovo 2 godine i stvarno sam zadovoljna. Nadam se da ćete uspjeti riješiti problem. Sretno!

  • Kristijan Sočev

    Dragi čitatelji…i Sandra 🙂

    Koristim ovu “fritezu” od sredine 2011 godine, kupio sam je po preporuci prijatelja, i do danas mogu samo napisati riječi hvale! Dvije izuzetne značajke, i stotine manjih, ali svejedno pozitivnih…ove dvije su: Praktičnost i zdrava prehrana! Što se praktičnosti tiče, ne idem na put bez nje, pa makar i na tri dana. Izuzetno jednostavna za korištenje, svestrana, ma oduševljen sam i nakon tri godine korištenja! Proširuje mogućnosti, a štedi novac. Pod time povlačim paralelu između hranjenja u restoranu i kupovine jednostavnih a ukusnih namirnica u lokalnoj trgovini. I ovo se odnosi samo na putovanje! Zamislite koliko je tek odlična u sakodnevnoj upotrebi…
    A što se tiče zdrave prehrane, mislim da je dovoljna činjenica da je za kg Pommes Fritesa dovoljna žličica od 15ml ulja!?
    Kod pripreme mesa ću uzeti za prvi primjer pileći zabatak…dovoljno ga je fino začiniti i nakon toga staviti u pećnicu na 15-ak minuta, sa dva-tri okretanja. Bez imalo ulja. On će dodatno pustiti svoje ulje, pa će samim time imati i u ćemu se peći, a i zadržati će svoj okus jer se neće natopiti uljem! I kvaliteta će mu biti bolja, jer će u sebi imati manje zasićenih masti. A ostati će sočan. Pametnome dosta! Nadalje, Njegovo veličanstvo, izvor proteina, pileći file; u marinadu dodate malo maslinovog ulja, i opet sačuvate nutritivne vrijednosti uz dodavanje zdravih masnoća!
    Pa čevapi, kobasice…oni imaju dovoljno masnoće u sebi da se u tome savršeno ispeku.
    Pećnica pruža mogućnost i pripreme deserata – jabuke sa cimetom, šljive, pohani camembert sa naknadno dodanim džemom od brusnica, pa čak i zobeni keksi…
    Ja jesam samo pojedinac, ali svoje oduševljenje sam podijelio sa drugima tako da sam prošle godine jednu pećnicu kupio sestri za rođendan, a ove godine majci – jer želim da i one uživaju kao i ja.
    Što se tiče kvalitete izrade, istina je da ako se sa pećnicom rukuje kao sa industrijskim toasterom, da neće dugo preživjeti, ali ako joj pokažete ljubav koju ćete sigurno osjetiti ako prepoznate sve što vam ova pećnica nudi, onda će vas vjerno služiti godinama.
    I ne, nisam ni na koji način povezan sa tvrtkom TEFAL, i nemam nikakvu korist od pisanja ovog posta osim osobnog zadovoljstva.

    Sportski pozdrav!

  • Dražen

    Eto jbg pa ti sad budi pametan , kupiti ili ne kupiti ?

  • Kristina

    Ja sam jako zadovoljna. Imam ju od 2011. Najčešće vrtim gljive ili tikvice, ali pekla sam i pileće fritese ili medaljone, paniranu ribu s umakom od sira i špinata, ćevape, pureće pljeskavice, pržila francuski kruh (umočen u jaje i mlijeko) i još poneku egzibiciju. Obožavam ju. Krumpiriće smo pekli uglavnom one smrznute za pomfrit, i hrskavost je ovisila o vrsti.

    Kad pečem malo veće komade mesa ili kruh, onda vadim lopaticu za okretanje.

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Školska torba – kako odabrati najbolju?

Ako ste kojim slučajem roditelj školarca vjerovatno ste se već našli pred problemom odabira ...

Marinirana pileća prsa iz Tefal EasyFry friteze

Pileće bijelo meso je prilično ‘dosadan’ komad mesa i često se dogodi da tijekom ...

Moulinex fresh express

Nedavno su me iz grupacije SEB koja je zastupnik za Moulinex, Rowentu, Tefal i ...

Škola bez bola

Piše: Mara Čović, pedagog KAKO DOBRO ZAPOČETI NOVU ŠKOLSKU GODINU? Prije polaska djece u školu ...

Bundeva punjena seitanom i tofuom

Vaši recepti za nagradnu igru Recept poslala: Marta Pribanić iz Zagreba Sastojci za 4 ...