Živjeti uz Dunav neopisivo je zadovoljsvo i teško je izdvojiti određeni dio godine u kojem je uz tu moćnu rijeku život ljepši i ugodniji. Jer, kako se njegov vodostaj mijenja iz dana u dan tako ga i godišnja doba transformiraju i mijenjaju, pa će tako Dunav najljepše zamirisati u proljeće, jesen ga nekako oboji specifičnom sivkastom nijansom i doda notu nostalgičnosti sa opet specifičnim mirisom, zima ga ledi i pretvara u olovni prekrivač ravnice kojom prolazi a ljeto….ehhh ljeto na Dunavu je posebna priča 🙂 Toliko dobra da smo ove godine odlučili kampirati na našoj Vukovarskoj adi i sljubiti se s Dunavom i njegovim mekanim, toplim pijeskom potpuno. Znam da ćete reći: ma pijesak k’o pijesak, šta ova trabunja? No, koliko je to podatan i sitan pijesak brašnaste strukture možete doživjeti samo ako se osobno uvjerite u to pa vam do tada preostaje jedino da mi vjerujete na riječ 😉 Vjerujte mi i kada kažem da se na Dunavu jako dobro jede i da svaki zalogaj daje baš poseban tek. Djeci posebice, i upravo je nevjerovatno koliko su u stanju pojesti na otvorenom i u tim polurobinzonskim uvjetima. Stoga im valja obezbjediti i pošten i konkretan obrok. Možete se na kampiranju švercati nekoliko puta sa paštetama i konzervama, ali nije to to. S obzirom da smo na adi proveli dosta vremena ove godine, imam u pripremi nekoliko recepata za fina konkretna jela za potrebe kampiranja. Talandara je samo prva u nizu. Žitelji podunavske regije sigurno znaju o čemu pričam, no za one koji ne znaju, talandara je nešto slično kotlovini: dakle, metalna posuda na nogicama za pripremanje hrane u prirodi na otvorenoj vatri. Izgleda kao veliki plitki tanjur i u originalnoj verziji napravi se od komada traktorske tanjurače na kojoj se zavari rupa na sredini. Originalno, zar ne? 😀 A kad se malo bolje pogleda, ta talandara izgleda kao malo plići vok bez poklopca 😀 U svakom slučaju, život na kampiranju bez talandare bi nam bio znatno teži. Jer, u njoj se može pripremiti doslovce sve: od prženih krumpirića, povrća, mesa u umaku, pržene ribe..ma samo nebo joj je granica. Ja sam se totalno oduševila i sad kad sam probala talandaru, roštilj lijepo može u povijest!

Evo za početak recepta za fini paprikaš iz talandare:

Potrebno:

  • pileće bijelo meso ili meso od svinjskog buta (oko 70 dag)
  • 1,5 kg krumpira
  • 3 paprike
  • 3 paradajza
  • 2 luka
  • 3 dl bijelog vina
  • vegeta, sol, papar, lovorov list, mljevena crvena paprika

Priprema:

  1. Meso izrezati na tanke prutiće a krumpir, papriku i luk na manje četvrtine. (što je povrće i meso sitnije, to će se brže ispeći na talandari)
  2. Napraviti dosta veliku vatru na ognjištu, postaviti talandaru na vatru, uliti u nju ulje, sačekati da se zagrije pa prvo pržiti meso. Nakon doslovce par minuta meso pogurati u stranu po rubu talandare, a u sredinu staviti luk i papriku, pustiti da se prži nekoliko minuta pa dodati krumpir i paradajz. Doliti vino, začini po ukusu, lovorov list obavezno i po potrebi dolijevati vode.
  3. Kada meso koje je na rubu talandare dobije lijepu rumenu boju, pogurati ga natrag u sredinu i pomiješati sa krumpirom, podliti sa još malo vode ili vina i krčkati dok sve skupa ne omekša.

SAVJETI 😀 :

  • Dodavanje brašna nije potrebno jer će se umak zgusnuti od krumpira.
  • Ako nemate djecu za stolom, slobodne ulijte puno više vina i dodajte ljutu mljevenu papriku, bit će ukusnije. 
  • Potrebno je cijelo vrijeme pripreme održavati dosta jaku vatru pa osigurajte skupljača drva i piromana u blizini kako biste u pauzi između dva miješanja sadržaja talandare mogli sjesti i pijuckati vino a ne dodavati drva na vatru.
  • Budite oprezni dok miješate sadržaj talandare i dolijevate nešto jer vam plamen vatre vrlo rado i vrlo vjerovatno želi spaliti potkoljenice! – dobar je ovo i učinkovit način depilacije, pa tko voli nek’ izvoli.
  • Nakon korištenja, (uvjet je da sve pojedete) u talandaru uliti vodu i pustiti da proključa. Izliti tu vodu, premazati talandaru uljem i to je to do slijedeće upotrebe. (Budući da mi taj savjet o održavanju talandare baš i nije ‘sjeo’, a dobih ga od iskusnih talandaraša, ja sam ju ipak lijepo izribala abrazivnom spužvicom i detergentom za suđe pa tek onda nauljila – što je sigurno je sigurno, makar time učinila dunavski talandarocid 😉 )

Recept u slikama: (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (5)

  • ESED

    SVAKA VAM CAST SUPER STE

  • ESED

    cestitam najbolji ste volim vase recepte prvi put sam vidijo i preporucicu vas prijateljima pozd

  • Joža

    Ova “talandara”ni je nekako jako poznata…Hayyyy
    Ja ti se po malo bavim Kulinarstvom. Spravljam ribice u teglice(Dunavske)nakon dimljenja i termičke obrade.Imaš li interesa u tom smjeru javi se. Ljepi pozdrav tebi i tvojoj krasnoj obitelji.

  • Sandra Gašparić

    Eeeee gospon Joža, nema druge no probati te vaše majstorije već ovog ljeta na Dunavu 😉
    P.S. mi svi jedva čekamo ljeto i nove talandare i šaljemo vam puno pozdrava s Mitnice 😉

  • Stanislava

    Ovo je super! Kupila sam isto takvu crnu i jedva cekam da je koristim. Muči me sam šta da napravim prije prve upotrebe! Mora li obgoriti “na suho” li se namaze uljem pa obgori, ili nešta treće? Hvala unaprijed 🙂

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Pita od špinata sa sirom i jajima – proljetna ljepotica

Slasna pita od špinata sa sirom i jajima pravo je proljetno jelo idealno kao ...

Čudo od jednog jaja

Ima kolača koji su jako kalorični i u koje ide doista puno sastojaka, od ...

Šarena proljetna pizza

Svaki put kada za ručak radim pizzu, a radim ju prilično često jer moji ...

Čokoladne kuglice

Evo konačno završih sve slastičarske poslove za sutrašnju Bruninu feštu. Napravila sma dosta toga ...

Muffini s borovnicama

Tko o čemu ja o muffinima. To je možda i najčešća slastica koju radim ...

Štrudla sa jagodama i plazma keksom za svaki dan

Kada bih morala izabrati meni omiljeno voće, na prvu bih rekla da su to ...