Svinjsko pečenje sa ribanom kašicom

Odluka o tome što skuhati za ručak kod mene ponekad dođe iz sasvim različitih pobuda: ponekad je ona utemeljena na mojoj gladi i izboru namirnica u trgovini tog trena, ponekad proučavam kuharice u potrazi za nekim dobrim receptom, ponekad sve skupa zanemarim i skuham nešto totalno svakodnevno i obično, a ovaj put mi se za ručak baš jeo prilog od tjestenine pa se prema tome morao složiti i onaj glavniji ostatak ručka. Odluka pade na komad svinjskog buta, kojega sam ovaj put, kako ne bi bio suviše suh, odlučila puniti pestom od začinskog bilja i maslaca. I ovaj put mi je pripremu pesta olakašao Tupperware Turbo chef u koji se jednostavno sve nabaca, potegne se ručkica par puta i posao gotov u par minuta! Bila je ovo dobra ideja, i meso je lijepo mirisalo od tog pesta, no sve bi bilo puno jednostavnije da sam maslac u pestu otopila jer ovako sam dobila jako teško razmazivu smjesu koja jednostavno nije htjela ostati na skliskom mesu. No, što je tu je, na greškama se uči 😉 Kada se veliki komad mesa peče ovako u komadu i k tome još zamotan u roladu, potrebno ga je povezati koncem kako bi zadržao svoj oblik. Možda će vam prvi put ovo biti malo ‘petljav’ posao, no skontat ćete za čas da je to ustvari jednostavno i da je poanta ne u tome da taj konac bude savršeno namotan oko mesa, nego da on drži meso da se ne raspadne i to je to 😉

Prilog od ribane kašice bio mi je savršen uz ovo jelo. I doista nema ništa lakše, naročito ako se poslužite kupljenom tjesteninom koju je tada samo potrebno skuhati i dovršiti na luku i malo umaka od pečenja. Uz zimsku zelenu salatu, ovo je bila nesvakidašnja poslastica za prste polizati. Evo recepta:

Potrebno:

  • 1,5 kg svinjskog buta
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 5 dag maslaca
  • prstohvat peršinovog lišta
  • malo majčine dušice
  • 2 režnja češnjaka
  • vegeta, sol, papar
  • 1 luk

Priprema:

  1. Meso oprati i očistiti od viškova (mora biti lijepi komad), pa ga zarezati ošrim nožem po sredini kako biste dobili što veći komad. Malo ga potući batom za meso dobro nasoliti pa premazati pestom koji se pripremi tako da se pomiješa u blenderu maslac i začinsko bilje te češnjak. Povezati meso koncem i premjestiti ga u lim za pečenje na vrelo ulje. Preliti meso uljem, uliti u lim vino, prekriti alu folijom (ili poklopcem) i peći na 200ºC oko 1,5 sat uz povremeno otvaranje pećnice i prelijevanje mesa umakom od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja otkriti meso pa peći bez folije kako bi se lijepo zapeklo i dobilo lijepu boju.
  2. Pustiti pečeno meso da odstoji bar 10 min, odstraniti konac i narezati na tanke šnite.
  3. Poslužiti uz ribanu kašicu koja se pripremi tako da se ribana kašica zakuha u vreloj vodi. Kada je skuhana nakon 5-8 minuta, ocijediti, staviti na vrelo ulje na kojem ste već prethodno ispržili jedan mali luk, te naknadno politi umakom od pečenja mesa. Začiniti po ukusu.

Dobar tek!

Recept u slikama (snimljeno Olympus digitalnim fotoaparatom):

Oznake:

  • Prikaži komentare (0)

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Fini kolač s bananama bez pečenja

Kremasti kolači s bananama oduvijek su mi nekako srcu dragi i baš ih volim. ...

Mliječne kocke

Cijeli tjedan bez novog recepta? Hmmm da, i to je moguće…iako sam mislila da ...

Fina zapečena piletina

Od kako smo se preselili u Vukovar ne kuham često kao nekad i priznajem ...

Kroštule – okus tradicije za sve generacije

Kroštule, ti slatki, mirisni i posebno hrskavi zalogaji zadovoljstva koji će razgaliti svako nepce, ...

Pijane pečene banane – odličan ljetni desert

Evo jednog izvrsnog desertića za prste polizati – pijane pečene banane. Ako nikad do ...