Svinjsko pečenje s umakom od luka

Svinjsko pečenje s umakom od lukaSvinjsko  pečenje najčešća je opcija kada se odlučujemo za gurmanski nedjeljni ručak, naročito ako se za stolom okuplja veći broj ljudi. Općenito, pečenke koje se pripremaju u pećnici su možda i najednostavnije jelo za pripremu ručka domaćici koja se osim glavnog jela mora angažirati i oko pripreme juhe, priloga, deserta…Razlog je taj što se pečenka, bez obzira da li se radi o mesu u komadu ili o većim odrescima, nakon pacanja i evetualnog mariniranja, lijepo pogurne u pećnicu i jedina briga nakon toga je da se povremeno prelije sokom od pečenja, što naravno ostavlja vremena za neke druge radnje u kuhinji 😉 S obzirom da se u raznim trgovačkim centrima povremeno mogu naći jako povoljni komadi svinjskog mesa, tako smo i mi odlučili pripremiti svinjski vrat kao svinjsko pečenje iz pećnice sa finim umakom od luka. Iako je svinjski vrat komad mesa koji mnogi najviše vole vidjeti na kakvom roštilju, postoje zanimljivi načini pripreme ovog komada svinjetine koji vas također neće ostaviti ravnodušnim. Svinjski vrat pripremljen na ovaj jednostavan način, gdje se peče u posudi sa puno luka, češnjaka i vina, postaje savršeno meka i podatna pečenka fantastičnog okusa. U kombinaciji sa krumpir pireom i umakom koji se pripremi od pečenog luka, lako se postiže savršenstvo obiteljskog stola te ovakav ručak bez imalo zadrške možete pripremiti i ovih blagdana umjesto npr. pečene purice s mlincima 😉

Svinjsko pečenjeSvinjsko pečenje

POTREBNO:

  • 1,5 kg svinjskog vrata bez kosti
  • 5 glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2,5 dl bijelog vina
  • žlica sjeckanog peršina
  • 200 ml vrhnja za kuhanje (za umak od luka)
  • sol, papar, vegeta
  • 200 ml suncokretovog ulja

PRIPREMA:

  1. Svinjsko pečenje s umakom od lukaMeso večer prije narezati na odreske (ako niste sami vični rezanju odrezaka, zamolite mesara da to napravi umjesto vas), dobro nasoliti i popapriti pa slagati u dublju posudu s poklopcem odrezak do odreska. Složiti oko i preko mesa 2 narezane glavice luka, protisnuti češnjak i sve zaliti sa uljem. Poklopiti i ostaviti na hladnom preko noći. Ako nemate toliko vremena, ostavite meso u ovoj marinadi barem 3 sata prije pečenja.
  2. Prije pečenja, lagano nauljiti vatrostalnu posudu, uliti i vino, staviti u sredinu posude nasoljeno meso tako da odrezak bude tijesno jedan do drugoga. Sve zaliti ostatkom marinade, dodati preostale 3 narezane glavice luka, posoliti i popapriti tekućinu oko mesa pa poklopljeno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC. Nakon 30 minuta pečenja, pečenje preliti umakom od pečenja i vratiti u pećnicu pokriveno. Nakon ukupno sat vremena pečenja, otklopiti pečenje i nastaviti peći bez poklopca još 30 minuta uz povremeno prelijevanje umakom od pečenja. Ako pripmjetite da umaka ima previše i da je jako vodenast (što može ovisiti od vrste i kvalitete kupljenog mesa) slobodno žlicom odvadite višak tekućine u nekakvu posudicu ili lončić. Pečenje je gotovo kada dobije lijepu smećkastu boju reš pečenja.
  3. Svu preostalu tekućinu od pečenja i luk prebaciti u dublju posudu, izmiksati štapnim miskerom pa vratiti u manjem lončiću na tihu vatru. Dodati u umak vrhnje za kuhanje, eventualno popraviti okus ako je potrebno.
  4. Pečenje poslužiti lijepo složeno na toplom pladnju za posluživanje uz krumpir pire i umak od luka.

Dobar tek!

Recept u slikama:

Marinirati mesopa pripremiti posudu za pečenjeSložiti meso u posudu za pečenje i obližiti galukom i marinadomMeso peći u pećnici uz povremeno orktivanje i prelijevanje umakom od pečenjaSvinjsko pečenje ovakve je boje kada je gotovo

Oznake:

  • Prikaži komentare (1)

  • Blazenka

    Savršeno! Hvala na receptu! <3

  • Odgovori

Vaš e-mail neće biti objavljen. Obavezna polja označena su sa *

Komentar

  • Ime *

  • E-mail *

  • Webstranica


Pročitajte na ReciPeci i …

Puding od kruha

Kada u kući ostane previše starog kruha, dobra je i ekonomična opcija napraviti od ...

Sataraš

Iako prava sezona paprike i paradajza još nije počela, u dućanima se mogu naći ...

Kremasti kolač s mandarinama

Ako tražite recept za nešto fino, slatko, brzo i jednostavno, onda je kremasti kolač ...

Zapečene palačinke sa šunkom, sirom i gljivama

Palačinke su jedno od onih jela koje baš uvijek pašu i svi ih volimo. ...

Američka pita s jabukama – recept koji ćete obožavati!

Bruce Springsteen, Seks i grad, American’s Apple Pie (Američka pita s jabukama) i Hot-dog ...